Μαρίλλη Μαστραντώνη: «Το θέατρο είναι από τη φύση του πολιτικό» - Free Sunday
Μαρίλλη Μαστραντώνη: «Το θέατρο είναι από τη φύση του πολιτικό»

Μαρίλλη Μαστραντώνη: «Το θέατρο είναι από τη φύση του πολιτικό»

Μετά το «Manifesto 2083», μέσω του οποίου διερευνήθηκαν οι αιτίες της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, η Μαρίλλη Μαστραντώνη και το ΕΝΤΡΟΠΙΑ Ensemble «χτίζουν» μία ακόμη παράσταση - χαρακτηριστικό δείγμα του θεάτρου-ντοκουμέντο. Το καινούργιο διεθνές project τους με τίτλο «Camp Europe» μελετά την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Η σκηνοθέτις μάς εξηγεί τι σημαίνει «κατάσταση εξαίρεσης».

Μιλήστε μας για το «Camp Europe»…

Το διεθνές project «Camp Εurope» αφορά την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση ιδωμένη από μια διαφορετική οπτική, που συνήθως παραλείπεται στον δημόσιο διάλογο: επιχειρεί να διερευνήσει τη λειτουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης σε κρίσιμες ιστορικά περιόδους και τη σχέση τους με την τρέχουσα βιο-πολιτική ατζέντα. Μέσα από μια συγκριτική μελέτη ιστορικών παραδειγμάτων θα συζητήσουμε περιόδους προσφυγικών ροών και εκτοπίσεων στην Ευρώπη του 20ού αιώνα, καθώς κι εκείνες τις δομές εξουσίας οι οποίες διαχωρίζουν ενεργά τα «πολιτικά όντα» (δηλαδή τους πολίτες) από τη «γυμνή ζωή» (τα σώματα). Στοχεύουμε να υπενθυμίσουμε πόσο επικίνδυνη προοπτική για τις κοινωνίες μας είναι η παθητική αποδοχή και η νομιμοποίηση της «κατάστασης εξαίρεσης», της οποίας το στρατόπεδο είναι ο προφανής και κατεξοχήν χώρος επιβολής της.

Το project αναπτύχθηκε μέσα από έρευνα και καλλιτεχνικές διαμονές (residency) σε Βερολίνο, Βουδαπέστη και Σμύρνη, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και καλλιτέχνες, όπου η έρευνα επικεντρωνόταν στο τοπικό πλαίσιο. Το αποτέλεσμα κάθε residency παρουσιάστηκε στο κοινό σε μια περφόρμανς ως work-in-progress. Ολοκληρώνεται στην Αθήνα με την ομώνυμη παράσταση από μια ομάδα Ελλήνων και ξένων περφόρμερ.

Ακούγεται δύσκολο στην εκτέλεσή του κάθε residency να παρουσιάζεται στο κοινό της κάθε πόλης ως μια work-in-progress performance. Είναι;

Είναι ένας τρόπος δουλειάς που μου είναι οικείος, αφού δουλεύω διεθνώς και έχω κάνει αντίστοιχα projects στο παρελθόν.

Μετά την έρευνά σας, έχετε καταλήξει ποιες ήταν εκείνες οι συνθήκες που «απαιτούσαν» στρατόπεδα συγκέντρωσης;

Είναι καθαρά μια ιδεολογικοπολιτική επιλογή. Σε ελεύθερα και δημοκρατικά, υποτίθεται, καθεστώτα θα πρέπει να είναι απαράδεκτη.

Θα μπορούσαν να επαναληφθούν στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ευρώπη;

Δυστυχώς, ήδη υπάρχουν. Απλώς το ιστορικό πλαίσιο είναι διαφορετικό.

Το πολιτικό θέατρο φαίνεται να κερδίζει ξανά έδαφος, εκείνο που είχε χάσει τις δεκαετίες της ευδαιμονίας. Εσάς τι είναι αυτό που σας γοητεύει σε αυτό το είδος;

Αφενός το ότι θέλω να πιστεύω ότι είμαι ενεργός πολίτης, που ως καλλιτέχνης δεν μπορεί να μένει αδιάφορος μπροστά στις πολιτικές εξελίξεις –άλλωστε η δουλειά μου πάντοτε διέθετε αυτό το στίγμα– και αφετέρου το ενδιαφέρον μου για φαινόμενα της πραγματικότητας, την οποία θεωρώ το πιο εξωφρενικό πράγμα που υπάρχει.

Για εσάς τι αντιπροσωπεύει ο όρος «πολιτικό θέατρο»; Ο Ένζο Κορμάν σε αυτό απάντησε: «Η ανάγκη να βάλουμε περισσότερη πολιτική στην ποίηση και περισσότερη ποίηση στην πολιτική». Συμφωνείτε;

Συμφωνώ απολύτως και θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το θέατρο είναι από τη φύση του πολιτικό, με την προϋπόθεση ότι δίνουμε στην πολιτική την ευρεία έννοια που της αξίζει.

INFO

«Camp Europe»

Σύλληψη-Δραματουργία-Σκηνοθεσία: Μαρίλλη Μαστραντώνη

Περφόρμερ: Βασιλική Γεωργικοπούλου, Şafak Ersözlü, Νίκος Ευσταθιάδης, Sarp Keskiner, Δημήτρης Μοσχονάς, Βάσια Πασπάλη, Τσαμπίκα Φεσάκη

Θέατρο Χυτήριο

Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός

Τηλ.: 210 3412313

Από 9 έως 15 Μαΐου

Τετ. & Κυρ. 19:00, Πέμ.-Σάβ., Δευτ. & Τρ. 21:30