Είδαμε την παράσταση «Το Ευχαριστημένο», στο Θέατρο Πορεία - Free Sunday
Είδαμε την παράσταση «Το Ευχαριστημένο», στο Θέατρο Πορεία

Είδαμε την παράσταση «Το Ευχαριστημένο», στο Θέατρο Πορεία

Σε διασκευή από την Έρι Κύργια του ομώνυμου βιβλίου της Μαρίνας Καραγάτση , ο Δημήτρης Τάρλοου, σκηνοθετεί μια συγκινησιακά φορτισμένη παράσταση, μιας και τον αφορά άμεσα, παραθέτοντας τα τεκταινόμενα που διατελέστηκαν στην οικία Καραγάτση.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μια τριήμερη πεζοπορία στο χρόνο, εντός της οικείας Καραγάτση, που περιγράφει την Ανοιξιάτικη αγρύπνια του μεγάλου λογοτέχνη και την σχέση του με τα υπόλοιπα της οικογένειάς του μέλη, τις αδυναμίες, τα πάθη, την σκληρότητα, την αβεβαιότητα, την διαπαιδαγώγηση της μικρής του κόρης,  την επικράτησή του επάνω στο ζωγραφικό ταλέντο και πάθος της συζύγου του,  την χυδαιότητα απέναντι στην υπηρέτριά του, στην πεθερά του… την σχέση του με τον κόσμο.

Ένας δρόμος δύσκολος και γεμάτος ιδιαιτερότητες, που καταλήγει, γεμάτος συντηρητική ευαισθησία… στην μεταθανάτια συμφιλίωση .

ΚΡΙΤΙΚΗ

Μια σκληρή,  γεμάτη πάθος πραγματικότητα, που απογυμνώνει τον άγνωστο  χαρακτήρα ενός εκ των σπουδαιότερων  Ελλήνων συγγραφέων.

Η πρώτη γνώση και η πρώτη αντίληψη απέναντι σε ανθρώπους και συνθήκες, έρχεται πολλές φορές σε σύγκρουση με την αλήθεια και τον βαθύτερο ψυχισμό του αναλυόμενου.

Το υποκείμενο το μύθου, συχνά είναι προϊόν  της ευρύτερης  άγνοιάς μας απέναντι στις ιδιορρυθμίες του , μα φυσικά, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ένα μεγάλο μέρος των σπουδαίων καλλιτεχνών… είναι ιδιαιτέρως ιδιόρρυθμοι.

Φυσικά η άγνοια ετούτη προστατεύει το έργο, μιας και η ψυχοσύνθεση  είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το ίδιο το έργο

κι αυτό, πολλοί εξ υμών, αδυνατούν να το διαχωρίσουν.

Το χάρισμα, είναι μια ασθένεια δημιουργική, μια απίθανη ουτοπία, μια μοναδικότητα φωτεινή σε ένα κόσμο σκοτεινό.

Η λάμψη αυτή χαράζει δρόμους, φωτίζει πτυχές, ξεδιαλύνει καταστάσεις, απεγκλωβίζει φόβους…

εξελίσσει τον άνθρωπο.

Κι αν ο εκφραστής αδυνατεί αυτό το καλλιτεχνικό μεγαλείο να το μετουσιώσει σε πράξη για τον ίδιο,

αυτό, δεν μειώνει την αξία του έργου του, μα αντιθέτως τονίζει την ανθρώπινή του πλευρά

και τον τοποθετεί ανάμεσά μας, μπλεγμένο στους διαλόγους μας… και όχι επάνω από αυτούς… σαν τοποτηρητής.

Μια παράσταση δομημένη σωστά, γεμάτη πόνο και ευαισθησία, όπου το κάθε πρόσωπο άλλοτε σιωπηρά κι άλλοτε υψηλόφωνα κρίνεται και κρίνει, σε ένα μπλέξιμο ψυχών που υποφέρουν, μα που αγαπούν και σέβονται τον πόνο αυτό… περισσότερο από τον εαυτό τους… και σιωπούν.

Αποκαλυπτικές οι στιγμές που η αδυναμία διαχείρισης των διδαχών του πατέρα από τον ίδιο, τον οδηγούν σε ξεσπάσματα οργής απέναντι στην Μαριάννα, την κόρη του, δημιουργώντας μέσα της το συγκρουσιακό δίπολο των αντιφάσεων…

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε ως Κραγάτσης ο Χρήστος Μαλάκης, που πέραν της σημαντικής ομοιότητός του με τον συγγραφέα, μεστά και μελετημένα φαίνεται να τον ανέστησε… και να εισχώρησε μέσα του.

Οι πρωταγωνίστριες με την σειρά τους, (Λασκαρώ- Καίτη Μανωλιδάκη,  Μίνα-Σμαράγδα Σμυρναίου, Νίκη-Ειρήνη Δράκου και ως Μαρίνα, η Σίσσυ Τουμάση), κατάφεραν να εγείρουν τους συγκινησιακούς μας κάλυκες με την ευαισθησία και την υποταγή τους απέναντι στο τεράστιο ταλέντο του πατέρα Καραγάτση, χρωματίζοντας με τα πινέλα τους τα σημεία εκείνα, που η ίδια του η σύζυγος κατάφερε μετά τον θάνατο του συγγραφέως να χρωματίσει).

Μια όμορφη διασκευή, μιας και καταφέρνει να δώσει κίνηση στην στατικότητα του βιβλίου του δίχως ιδιαίτερη πλοκή, με τα κοστούμια αντλούμενα ορθά από την εποχή και τα σκηνικά και τους φωτισμούς να κρατούν το πέπλο των αποκαλύψεων κλειστό, μέχρι το τέλος του μεταθανάτιου συμβιβασμού.

Μια όμορφη και συγκινητική παράσταση.

Συντελεστές

Διασκευή: Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου
Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Nalyssa Green
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Σχεδιασμός μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου
Σχεδιασμός κομμώσεων: Χρόνης Τζήμος
Βίντεο: Βάσια Αναγνωστοπούλου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Δήμητρα Κουτσοκώστα, Θωμαΐς Γκερλεκτσή
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Αλέξανδρος Γαρνάβος
Εκγύμναση ηθοποιών: Χριστιάνα Κοσιάρη

Διανομή:

Λασκαρώ: Καίτη Μανωλιδάκη
Μαρίνα: Σίσσυ Τουμάση
Μίνα: Σμαράγδα Σμυρναίου
Νίκη: Ειρήνη Δράκου
Καραγάτσης: Χρήστος Μαλάκης

Εισιτήρια

Κανονικό: 16€

Senior (άνω των 65): 14€

Φοιτητικό, κάτω των 22, ανέργων: 12€

Εισιτήρια θα διατίθενται με προσφορά προπώλησης από 15 Σεπτεμβρίου: Εισιτήρια Α/Β ζώνης 12€ (αρχική τιμή 16€ και 14€ αντίστοιχα).

Θέατρο Πορεία
Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69
Πλατεία Βικτωρίας, 210 8210991, 210 8210082