Δημήτρης Λιγνάδης: «Ο Θουκυδίδης φαίνεται σήμερα να πουλάει» - Free Sunday
Δημήτρης Λιγνάδης: «Ο Θουκυδίδης φαίνεται σήμερα να πουλάει»

Δημήτρης Λιγνάδης: «Ο Θουκυδίδης φαίνεται σήμερα να πουλάει»

O Δημήτρης Λιγνάδης παραδίδει «Μαθήματα Πολέμου», μια πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδη, σε δική του σκηνοθεσία, ενώ, φυσικά, επίσης, πρωταγωνιστεί. Ο ίδιος μας μιλάει για τη σύλληψη του έργου, αν έχουμε σήμερα δημοκρατία και πώς διδάσκεται στα σχολεία η Ιστορία.

Θουκυδίδης… Όχι και το πιο εύκολο για θέατρο. Πώς προέκυψε αυτή η παράσταση;

Ο Θουκυδίδης και η Ιστορία του, ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, μου ασκούσαν μεγάλη γοητεία ήδη από τα μαθητικά μου χρόνια, όταν στις τελευταίες τάξεις του σχολείου κάναμε τα «Πλαταϊκά» και τον περίφημο «Επιτάφιο του Περικλή». Ο θαυμασμός μου για το σπουδαίο ιστορικό έργο –αλλά και μείζον λογοτεχνικό μνημείο– κορυφώθηκε στα φοιτητικά μου χρόνια, όταν στη Φιλοσοφική Σχολή με αναλυτικότερο τρόπο διδάχτηκα εκτενή κομμάτια του έργου στο πρωτότυπο. Ύστερα οι πνευματικές και καλλιτεχνικές μου αναζητήσεις με οδήγησαν σε άλλους αναγνωστικούς τόπους. Μέχρι το 2013, όταν ως ηθοποιός εκφώνησα τον «Επιτάφιο του Περικλή» (σε μετάφραση Γιάννη Λιγνάδη) στο βασισμένο στον Θουκυδίδη έργο «Το Μανιφέστο του Πολέμου» (σκηνοθεσία Ρ. Πατεράκη). Το 2016-2017 ξανά, ως καλλιτεχνικός διευθυντής του εκπαιδευτικού προγράμματος «Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου» (διοργάνωση του Hellenic Education & Research Center), συμμετείχα στη θεατρική διδασκαλία των έργων «Πόλεμος Βίας Διδάσκαλος: Tα περί Πλάταιαν και άλλα Δεινά» και «Ειρωνείες Πολέμου: Τα εν Πύλω και εν τη Νήσω Δράματα». Οι πολλές και επιτυχημένες παραστάσεις των έργων (σκηνοθεσία Γ. Παναγόπουλος) είχαν πειραματικό χαρακτήρα και εκπαιδευτική στόχευση. Αυτά δείχνουν ότι το ενδιαφέρον μου για τον Θουκυδίδη δεν είναι ούτε όψιμο ούτε καιροσκοπικό (αφού ο Θουκυδίδης φαίνεται σήμερα να «πουλάει») αλλά έχει κι αυτό μακρά ιστορία.

Να φανταστώ πως έπεσε πολύ διάβασμα. Πώς κινηθήκατε; Σαν ερευνητής-ιστορικός ή σαν καλλιτέχνης;

Στην περίπτωσή μου αυτές οι δύο ιδιότητες πάντα συναιρούνται. Βλέπετε, εκτός από ηθοποιός και σκηνοθέτης, τυχαίνει να είμαι και κλασικός φιλόλογος. Άρα «διαβάζω» τα έργα και έτσι και αλλιώτικα – με το δεύτερο εννοώ «θεατρικά». Εξάλλου, αυτό είναι πλέον συνήθεια. Ό,τι διαβάζω τείνω πάντα να το «βλέπω» και εν παραστάσει.

Ο «Επιτάφιος του Περικλή» αποτελεί ακόμη και σήμερα το κορυφαίο κείμενο-ύμνο στη δημοκρατία. Σήμερα, θεωρείτε πως έχουμε δημοκρατία;

Κρίσιμο ερώτημα και θα μπορούσε να απασχολεί ατέρμονες συζητήσεις. Σήμερα, νομίζω, έχουμε ψευδεπίγραφη δημοκρατία. Όποτε μας συμφέρει την επικαλούμαστε και ορκιζόμαστε στο ιερό της όνομα. Εν τοις πλείστοις όμως πράγμασι ορκοπατούμε και την αθετούμε την ουσία της. Θα ήμουν αφελής αν πίστευα πως σήμερα τα άτομα και οι λαοί είναι αυτεξούσια. Οι Αθηναίοι επέβαλλαν (συχνά διά ροπάλου) στους συμμάχους τους τη δημοκρατία, ακόμα κι όταν αυτοί δεν την επέλεγαν. Αυτό δεν είναι κάπως οξύμωρο;

Τι μας διδάσκουν τα «Μαθήματα Πολέμου»;

Μαθήματα «ανατομίας», «ψυχολογίας» και «ρητορικής» του πολέμου. Μαθήματα πολιτικής, στρατηγικής και αφήγησης πολεμικών και κοινωνικών γεγονότων.

Νομίζετε, ο Θουκυδίδης στο σχολείο διδάσκεται με τρόπο γόνιμο;

Απολύτως όχι, καθ’ ομολογίαν μάλιστα των ίδιων των νέων που τυχαίνει να συναναστρέφομαι (ένας από τους ηθοποιούς μου στην παράσταση είναι μαθητής γυμνασίου!). Το σχολείο σήμερα δεν υπηρετεί τη γνώση αλλά την «αρπαχτή» πληροφορία. Τέλος πάντων, είναι μια πικραμένη ιστορία που δεν θα ήθελα να θίξω. Πρέπει, ωστόσο, να απαλλάξω τους εκπαιδευτικούς από την ηθική ευθύνη της ιστορικής (και όχι μόνο) αμορφωσιάς των νέων. Άλλοι ευθύνονται και κάποτε θα έπρεπε να λογοδοτήσουν…

Κατά τη διάρκεια της παράστασης ο Θοδωρής Οικονόμου παίζει ζωντανά πιάνο. Τι εξυπηρετεί η παρουσία του;

Ο Θοδωρής είναι ένας νέος, εξαιρετικά ταλαντούχος μουσικός, με οξεία μάλιστα θεατρική αίσθηση. Η μουσική του είναι ένας από τους αφανείς πρωταγωνιστές της παράστασης, που λειτουργεί ως «σκιά», δηλαδή ως το συναισθηματικό αποτύπωμα του κειμένου. Άλλοτε διαλέγεται με αυτό, άλλοτε το σχολιάζει, άλλοτε το διαφωτίζει, άλλοτε το εμψυχώνει δίνοντάς του πνεύμα και ρυθμό μουσικό.

Τα καλοκαιρινά σας σχέδια;

Εδώ θα επαναλάβω το κλισέ μου: «Δεν έχω σχέδια αλλά σχεδία…». Οψόμεθα…

INFO

Μαθήματα Πολέμου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης

Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου

Κείμενο-δραματουργία: Γιάννης Λιγνάδης

Ιστορικός σύμβουλος: Δρ. Ανδρονίκη Μακρή

Ηθοποιοί: Δημήτρης Λιγνάδης, Aurora Marion, Βασίλης Αθανασόπουλος, Κώστας Νικούλι, Ανδρέας Καρτσάτος, Κατερίνα Πατσιάνη

ΘΕΑΤΡΟ @ Megaron Underground

Υποσκήνιο Β΄ Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη

Εισιτήρια: €10 (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι), €15 (γενική είσοδος)

Πληροφορίες-κρατήσεις: 210 7282333, www.megaron.gr, Public