H Άννα Κοκκίνου εξηγεί γιατί το REM/Κήπος είναι ό,τι πιο δύσκολο έχει κάνει - Free Sunday
H Άννα Κοκκίνου εξηγεί γιατί το REM/Κήπος είναι ό,τι πιο δύσκολο έχει κάνει

H Άννα Κοκκίνου εξηγεί γιατί το REM/Κήπος είναι ό,τι πιο δύσκολο έχει κάνει

Από τις 30 Μαΐου η Άννα Κοκκίνου επιστρέφει στο θέατρο Σφενδόνη με μία παράσταση που είναι ίσως ό,τι πιο απαιτητικό και ιδιαίτερο έχει επιχειρήσει να παρουσιάσει στη μακρόχρονη θεατρική της διαδρομή. «Είναι ό,τι πιο δύσκολο έχω κάνει ποτέ» ομολογεί η ίδια στη Free Sunday για το νέο της project “REM/ κήπος” που θα παρουσιαστεί για λίγες μόνο παραστάσεις.

«Το REM είναι το Rapid Eye Movement και όλη η παράσταση είναι σαν ένα όνειρο. Ο κήπος είναι ο κήπος της παιδικής ηλικίας. Αλλά και οι συγγραφείς είναι κήπος. Και τα βίντεο είναι κήπος. Και οι ήχοι είναι κήπος» εξηγεί.

Μέσα από αποσπάσματα κορυφαίων λογοτεχνικών κειμένων με την υπογραφή του Ομήρου, του Κλάιστ, του Έλιοτ, του Καβάφη, αλλά και την παράλληλη χρήση επεξεργασμένων κινηματογραφικών θραυσμάτων από ταινίες του Βιγκό, του Ταρκόφσκι, του Μπέργκμαν και άλλων, η παράσταση μυεί τον θεατή σε ένα ολόκληρο σύμπαν προτρέποντας τον «να επεκτείνει τα όρια της πραγματικότητας που μας περιορίζει και να ανοίξει δρόμους στη φαντασία στη ποίηση, στ' όνειρο».

«Δεν υπάρχει ένα ενιαίο κείμενο. Υπάρχουν κείμενα διαφόρων συγγραφέων, τα οποία βασίζονται σε μία κεντρική ιδέα. Δεν υπάρχει ένα έργο αυθύπαρκτο» επισημαίνει η Άννα Κοκκίνου, που υπογράφει τη σκηνοθεσία και παίζει στην παράσταση μαζί με ακόμα τέσσερις νέους ηθοποιούς (Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου, Σαμπρίνα Μπροτέσκου, Δημήτρης Αποστολακίδης, Αλκίνοος Δωρής).

Τα αποσπάσματα των σπουδαίων αυτών κειμένων, καθώς και τα κινηματογραφικά θραύσματα λειτουργούν στην παράσταση σαν συνειρμοί που οδηγούν τον θεατή μέσα από μία ρωγμή του χρόνου στον πολύτιμο αυτόν «κήπο».

Πολύ σημαντικό ρόλο στην παράσταση παίζουν οι ήχοι. «Ο ήχος είναι η αίσθηση  η πιο κοντινή στη φαντασία.  Χρησιμοποιούμε τον ήχο για να διασταλεί ο χρόνος και ο χώρος θεατρικά.  Λειτουργεί επίσης μαζί με τα βίντεο για να κινήσουν το μηχανισμό των συνειρμών» επισημαίνει η Άννα Κοκκίνου.

Από τις 30 Μαΐου η αγαπημένη ηθοποιός και σκηνοθέτης, που έχει αφιερώσει όλο της το είναι στη θεατρική τέχνη, μας χαρίζει την πιο προσωπική της παράσταση φιλοδοξώντας να μας αποκαλύψει μία άλλη πλευρά της πραγματικότητας, μακριά από την πεζή μας καθημερινότητα.

REM/ κήπος

Από τις 30 Μαΐου στο Θέατρο Σφενδόνη (Μακρή 4, Μακρυγιάννη)

«Βήματα αντηχούν μέσα στη μνήμη, νά πηγαίνουν στο διάδρομο που δεν επήραμε, κατά τη θύρα που δεν την ανοίξαμε ποτέ και βγάζει στο ροδόκηπο. Έτσι τα λόγια μου αντηχούν μες στο μυαλό σου».

Τ.Σ.Ελιοτ

«REM/ κήπος» είναι ο τίτλος της νέας θεατρικής παράστασης της Άννας Κοκκίνου, που παρουσιάζεται από τις 30 Μαΐου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο θέατρο Σφενδόνη.

Πέντε ηθοποιοί οδηγούν τον θεατή μέσα από μια ρωγμή στον χρόνο, στον μαγικό χώρο μιας σκηνικής ταυτοχρονίας. Μολονότι θέατρο η παράσταση είναι σαν ένα μουσικό κομμάτι όπου πρωταγωνιστούν οι ήχοι. Πολλοί αντίλαλοι και πολλές φωνές κατοικούν αυτόν τον κήπο.

Πλέκονται κείμενα: Όμηρος, Άννα Αχμάτοβα, Ουίλλιαμ Μπάτλερ Γέητς, Χάινριχ Κλάιστ, Έζρα Πάουντ,  Μαρσέλ Προύστ, Τ.Σ.Έλιοτ, Ιάμβλιχος, Γεώργιος Βιζυηνός,  Κ.Π. Καβάφης, Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος.

Επεξεργασμένα κινηματογραφικά θραύσματα:  Ζαν Βιγκό, Αντρέι Ταρκόφσκι, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Μικελάντζελο Αντονιόνι, Ρομπέρ Μπρεσσόν,  Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, Κένζι Μιτσογκούτσι , Σεργκέι Παρατζάνωφ.

Ενδεικτικά είναι αυτά τα υλικά από την δραματουργία της παράστασης. Η δραματουργία και το μουσικό- ηχητικό σύμπαν αυτής της παράστασης, σαν μια σειρά επικλήσεων στον πρώτο μας κόσμο, πλέκονται σ’ ένα αδιαίρετο σύνολο.

Συντελεστές:                                                                                                     

Σκηνοθεσία: Άννα Κοκκίνου

Δραματουργία: Νίκος Φλέσσας, Αλκίνοος Δωρής, Άννα Κοκκίνου

Σκηνικά: Δημήτρης Ταμπάκης

Κοστούμια: Laurice Lotfy

Κίνηση: Ανδρονίκη Μαραθάκη

Φωτισμοί: Νύσσος Βασιλόπουλος

Μάσκες: Μάρθα Φωκά

Ηχητικός Σχεδιασμός: Στέλιος Γιαννουλάκος

Video projection: Γιάννης Ντουσιόπουλος

Παίζουν: Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου, Σαμπρίνα Μπροτέσκου, Δημήτρης Αποστολακίδης, Αλκίνοος Δωρής, Άννα Κοκκίνου

Πρεμιέρα: 30 Μαΐου (μέχρι τις 17 Ιουνίου)

Παραστάσεις: Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ κανονικό, 10 ευρώ φοιτητικό & ανέργων

Διάρκεια: 65 λεπτά

Θέατρο Σφενδόνη (Μακρή 4, Μακρυγιάννη, τηλ. 215 515 8968)

Προπώληση: ticketservices,gr, 210 72 34567