Mikheil Charkviani: «Ο έρωτας κάνει τον άνθρωπο συχνά να χάσει την αξιοπρέπειά του» - Free Sunday
Mikheil Charkviani: «Ο έρωτας κάνει τον άνθρωπο συχνά να χάσει την αξιοπρέπειά του»

Mikheil Charkviani: «Ο έρωτας κάνει τον άνθρωπο συχνά να χάσει την αξιοπρέπειά του»

Έως το Σάββατο 2 Ιουνίου, θα παίζεται στην Β’ Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας η παράσταση «Human Voice». Το Human Voice (La Voix humaine) του Ζαν Κοκτώ, ένας μονόλογος για μια γυναίκα ερωτευμένη με έναν άνδρα ο οποίος όμως δεν ενδιαφέρεται για εκείνη.

Το ιδιαίτερο της συγκεκριμένης παράστασης, είναι ότι στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε την Γεωργιανή ηθοποιό Buba Gogorishvili. Την σκηνοθεσία έκανε ο Γεωργιανός σκηνοθέτης Mikheil Charkviani, ο οποίος μίλησε στο FreeSunday.gr για την ιδέα της παράστασης, τον έρωτα και το πώς μπορεί να σε καταστρέψει.

HumanVoice1

Αρχικά, θα θέλαμε να μας πείτε πώς προέκυψε η ιδέα να ανεβάσετε το «Human Voice».

Η ιδέα ήρθε πριν τέσσερα χρόνια και ήμουν βαθιά ερωτευμένος με την τότε σύντροφό μου με την οποία τώρα είμαστε παντρεμένοι. Έπρεπε να πάω στο Βερολίνο για ένα χρόνο για σπουδές, μια επίπονη περίοδος για μένα καθώς ήξερα ότι δεν θα μπορούσα να ασχοληθώ παράλληλα με κάτι πιο δημιουργικό. Αλλά ήμουν ήδη τυχερός που είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με μια τόσο μεγάλη ηθοποιό όπως η Buba Gogorishvili, η οποία ερμήνευσε την κυρία Alving στην προηγούμενη παράσταση μου, τους «Βρυκόλακες» του Ίψεν, της προσέφερα αυτόν τον ρόλο, βρήκε ενδιαφέρουσα την πρόκληση κι έτσι συμφώνησε. Αυτή η εκδοχή βασίστηκε στα δικά μου συναισθήματα εκείνης της περιόδου, αλλά όταν είδα την παράσταση σε βίντεο μου φάνηκε ξεπερασμένη πλέον, οπότε αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε μία νέα εκδοχή για την Kart Productions και τη Β’ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας, η οποία προσανατολίζεται περισσότερο στην ιστορία. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα νέο χαρακτήρα, η ηρωίδα είναι απελπιστικά ρεαλίστρια, αναγνωρίζει ότι η σχέση δεν έχει πλέον προοπτική, αλλά είναι δηλητηριασμένη από τον έρωτα και είναι θύμα συναισθηματικής βίας. Δεν μπορεί να βρει λύση, απλώς προσπαθεί να μάθει να ζει μόνη της ωστόσο, αυτή η προσπάθεια είναι χωρίς αποτέλεσμα.

Πρόκειται για ένα κλασικό έργο. Θα μας πείτε πώς προσαρμόζεται στη σημερινή εποχή;

Τα κλασικά έργα είναι «κλασικά» λόγω των προβλημάτων που καθρεφτίζονται σε αυτά. Είναι και θα είναι για πάντα επίκαιρα γιατί αφορούν ανθρώπινες ιστορίες κι αυτό πάντα μας αφορά. Αλλάξαμε τα κοστούμια και τα σκηνικά και η ιστορία έγινε μοντέρνα, σύγχρονη, μία ιστορία στο εδώ και τώρα.

Πώς «προσεγγίσατε» σε αυτήν την παράσταση την ηρωίδα;

Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα γιατί το έργο είναι μονόλογος και διάλογος ταυτόχρονα. Αρχικά σημειώσαμε τις ενδεχόμενες απαντήσεις που ακούει η ηρωίδα στην άλλη μεριά του τηλεφώνου και στη συνέχεια μπήκαμε στη διαδικασία να δώσουμε εμείς απαντήσεις, δημιουργώντας έτσι το «καρδιογράφημα» του έργου.

Θεωρείτε ότι το στερεότυπο της ερωτευμένης γυναίκας όπως το παρουσιάζει ο Jean Cocteau, είναι ξεπερασμένο;

Νομίζω ότι το στερεότυπο της ερωτευμένης γυναίκας δεν υπάρχει. Το θέμα είναι προσωπικό. Ο Κοκτώ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για εκείνη. Γενικά, το να έχει κανείς στερεότυπα είναι πολύ κακή πρακτική, τόσο στο θέατρο όσο και στη ζωή. Τα στερεότυπα είναι άνευ νοήματος και ενδιαφέροντος. Στην αρχή του έργου υπάρχει ένας μικρός πρόλογος από τον συγγραφέα, μας ζητάει να μην αλλάξουμε ούτε μία λέξη στο έργο του, αλλά αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα δυνατότερο, ανήσυχο χαρακτήρα με περισσότερο πάθος. Προσπαθήσαμε να συνδέσουμε το κείμενο με τις προσωπικές μας εμπειρίες απαλλαγμένοι από το στερεότυπο της ερωτευμένης γυναίκας. Αλλά σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία ενός στερεότυπου για τη γυναίκα του Κοκτώ, δεν είναι θέμα και πρόβλημα του ίδιου του συγγραφέα αλλά των ανθρώπων που το δημιούργησαν.

Με ποιο τρόπο ο έρωτας μπορεί να καταστρέψει τις ζωές των ανθρώπων;

Ο έρωτας βλέπετε, κάνει τον άνθρωπο συχνά να χάσει την αξιοπρέπειά του, γεγονός πολύ τραυματικό που αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχή των ανθρώπων. Ο έρωτας που ποτέ δεν επιστρέφει αλλά δεν σε αφήνει και να προχωρήσεις. Ο κυριαρχικός έρωτας όταν ο/η σύντροφος σε τραυματίζει με πολλούς τρόπους ψυχολογικά, σωματικά πνευματικά. Επίσης, όταν ο έρωτας είναι μονομερής και συνειδητοποιείς πόσο λάθος είσαι. Όταν ξέρεις μερικές φορές ότι καλύτερα να χώριζες αλλά ποτέ δεν βρίσκεις τον τρόπο…

INFO:
«Human Voice» του Jean Cocteau
Σκηνοθεσία: Mikheil Charkviani
Με την Buba Gogorishvili
Β’ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας
Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2114117878
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
1-2 Ιουνίου στις 21:00
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό:15 ευρώ, Μειωμένο: 12 ευρώ, Ατέλειες: 5 ευρώ
Στην παράσταση υπάρχουν ελληνικοί και αγγλικοί υπότιτλοι.