Μιχάλης Σαράντης: “Θα ήθελα να αφανιστούν όλα τα social media” - Free Sunday
Μιχάλης Σαράντης: “Θα ήθελα να αφανιστούν όλα τα social media”

Μιχάλης Σαράντης: “Θα ήθελα να αφανιστούν όλα τα social media”

Ένας από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες ηθοποιούς, αφού επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη με τους «Όρνιθες» του Νίκου Καραθάνου, πρωταγωνιστεί στην «Αντιγόνη».

Πώς είναι να είσαι Αίμονας, Σκοπός και Ισμήνη μαζί;

Αν μπω στη διαδικασία να απαντήσω ως ηθοποιός, ως άνθρωπος με μια επίκτητη ιδιότητα δηλαδή, οφείλω να πω ότι είναι τρομερά δύσκολο, επίπονο και βαθιά αθλητικό, με την ετυμολογική έννοια της λέξης. Η λέξη «αθλητής» εμπεριέχει τη λέξη «άθλος». Ως Μιχάλης, τι να πω, νιώθω ευτυχής που η ζωή με φέρνει αντάμα με τέτοια κείμενα και τόσο μεγάλα μεγέθη.

Την παράσταση συν-σκηνοθετούν o Αιμίλιος Χειλάκης και o Μανώλης Δούνιας. Υπάρχει διαφορά στο να έχει ένας ηθοποιός δύο σκηνοθέτες;

Καμία απολύτως διαφορά δεν υπάρχει. Ο Αιμίλιος και ο Μανώλης συνδέονται με έναν μοναδικό, δικό τους τρόπο και στην πρόβα δρουν ως ένα πρόσωπο. Συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο, σεβόμενοι τις αδυναμίες τους. Και οφείλω να πω ότι ο Μανώλης –γιατί την αξία του Αιμίλιου λίγο-πολύ τη γνωρίζουμε όλοι– είναι ένας άξιος συνεργάτης και πραγματικά εξαιρετικό παιδί.

Ο Αίμονας πεθαίνει για την αγάπη. Νομίζετε ότι οι καλλιτεχνικοί έρωτες (στο θέατρο, στη μουσική, στη λογοτεχνία κ.λπ.) επηρεάζουν κι εμάς τους «θνητούς» να επιθυμούμε έναν «απελπισμένο» έρωτα;

Θα έλεγα ότι η ζωή έχει ξεπεράσει προ πολλού την τέχνη σε όλα τα επίπεδα. Η ζωή τρέχει κι εμείς κάνουμε τους χαζούς. Η ερώτηση αυτή εμπεριέχει κάτι γοητευτικά εφηβικό, τη στιγμή που όλοι συμπεριφερόμαστε σαν ψευτοενήλικες. Κανένας δεν πεθαίνει για τίποτα. Πεθαίνει γιατί ήταν να πεθάνει ούτως ή άλλως. Το ερώτημα είναι αν αντέχεις να πεθάνεις για κάτι πέρα από σένα. Και αυτό, ναι, το αναγνωρίζω στον Αίμονα και το σέβομαι βαθιά. Ο Αίμονας δεν πεθαίνει για την αγάπη, πεθαίνει επειδή του τη στέρησαν.

Είναι η «Αντιγόνη» στην πραγματικότητα ένα πολιτικό έργο; Και αν συμφωνείτε, πώς το αντιλαμβάνεστε αυτό;

Τι σημαίνει «πολιτικό»; Τι αξία έχουν οι έννοιες και οι λέξεις στις μέρες μας; Πού είναι η ποίηση μέσα στη δυσκολία, πού είναι η ομορφιά; Ας αφήσουμε τα ίδια τα έργα να μας μιλήσουν και να μας βαφτίσουν και όχι εμείς αυτά. Η «Αντιγόνη» είναι ένα σπουδαίο κείμενο. Εμείς μπορούμε να γίνουμε σπουδαίοι για να την αφουγκραστούμε;

Μιλήστε μας για τους «Όρνιθες» και την «περιπέτεια» στη Νέα Υόρκη. Τι κρατάτε από αυτή την παράσταση εκεί;

Όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Δεν μου είναι εύκολο να περιγράψω τι έζησα, ήταν όλα πολύ συμπυκνωμένα. Υπάρχουν κάποια πράγματα στη ζωή που γράφουν τόσο πολύ μέσα μας, που μόνο χρόνο χρειάζεται για να καταλάβεις τι σου άφησαν. Ήταν όμορφα και ζεστά. Πολύ.

Τι σημαίνει επιτυχία για εσάς;

Επιτυχία σημαίνει να κοιμάμαι ήσυχος. Καμιά φορά το καταφέρνω. Ήμουν επιτυχημένος όταν ήμουν παιδί.

Παρακολουθώ τους λογαριασμούς σας στα social media και –με εξαίρεση την ΑΕΚ– κρατάτε αυστηρά επαγγελματικό προφίλ. Αυτό είναι για εσάς τα social media, εργαλείο δουλειάς;

Θα ήθελα να αφανιστούν όλα τα social. Έχω σιχαθεί που το κινητό έχει γίνει προέκταση του χεριού μου. Δεν με αφορά πλέον η συνεχής ροή πληροφορίας και η επαφή με όλους, γνωστούς και μη. Θέλω ησυχία.

INFO

Αντιγόνη του Σοφοκλή

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης - Μανώλης Δούνιας

Διασκευή: Μανώλης Δούνιας

Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης

Ερμηνεύουν:Αθηνά Μαξίμου, Αιμίλιος Χειλάκης, Μιχάλης Σαράντης

Έναρξη: 22 και 23 Ιουνίου στο Κηποθέατρο Παπάγου

Ηρώδειο: Τετάρτη 11 Ιουλίου

Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr

Περισσότερες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν προσεχώς.