Days of San της Λητώς Κάττου στο Μπενάκη - Free Sunday
Days of San της Λητώς Κάττου στο Μπενάκη

Days of San της Λητώς Κάττου στο Μπενάκη

Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Point Centre for Contemporary Art, παρουσιάζει στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού την έκθεση Days of San της Λητώς Κάττου στις αίθουσες των μόνιμων συλλογών του Μουσείου. Η έκθεση περιλαμβάνει τη βινεοπροβολή Red Lake που εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο στον τρίτο όροφο του Μουσείου Μπενάκη καθώς και πέντε νέα γλυπτά, ενσαρκώσεις του επινοημένου χαρακτήρα San, στο ισόγειο.

02 Red Lake min

To επινοημένο ον με το όνομα San παρουσιάζεται ως ένα άφυλο πλάσμα μεταξύ ανθρώπου, μηχανής, θεού και ζώου, ως ένα κατασκεύασμα Τεχνητής Νοημοσύνης. Αντικατοπτρίζει και διαπραγματεύεται την παρουσία τεράτων, προστατών και μη ανθρώπινων οντοτήτων στις μυθολογικές παραδόσεις, σε αντικείμενα και σε ιστορίες οι οποίες εκτείνονται από το μακρινό παρελθόν έως σήμερα. Δέρματα και φτερά από την επιδερμίδα του πλάσματος αποκόπτονται από το σώμα του και συγκατοικούν τον χώρο ως γλυπτικές φόρμες, οι οποίες έρχονται σε διάλογο με τα αρχαία ίχνη και τις αρχαιολογικές απεικονίσεις διαφόρων μορφών υποκειμενικότητας  που εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη.

11 Red Lake min

Αντιστρόφως, τα εκθέματα της μόνιμης συλλογής γίνονται μάρτυρες των συνεχών επιτυχιών και αποτυχιών της δραστηριότητας του San, μέσα σε ένα τρισδιάστατο περιβάλλον προσομοίωσης.

Η οντότητα San προσαρμόζεται και εξελίσσεται μέσω ενός αλγορίθμου, ο οποίος κατευθύνει την καθημερινή Σισύφια μοίρα της να περιπολεί την Κόκκινη Λίμνη, απομεινάρι ενός αρχαίου μεταλλείου χαλκού, κοντά στη Λευκωσία της Κύπρου, ενεργό από την Χαλκολιθική περίοδο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '60. Το τοπίο του ορυχείου επηρεάζεται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή, η οποία στις μέρες μας αναπτύσσεται δραματικά στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο εγκέφαλος του San έχει σχεδιαστεί για να συλλέγει κλιματικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το γεωγραφικό σημείο της λίμνης. Το ον, μέσα από τις γλυπτικές του εκδηλώσεις, ενσαρκώνει νέες μορφές προσαρμοστικής νοημοσύνης που αντιδρούν σε βίαιες αλλαγές, υλοποιώντας τις τρέχουσες οικολογικές ανησυχίες και θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την πολυπλοκότητα της σχέσης φύσης και τεχνολογίας.

19 Red Lake min

H έκθεση Days of San αποτελεί το δεύτερο μέρος την έκθεσης San της Λητώς Κάττου, η οποία παρουσιάζεται στο Point Centre for Contemporary Art, στη Λευκωσία από 19 Μαΐου μέχρι 20 Ιουνίου.

Η Λητώ Κάττου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1990. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και την Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και του Royal College of Art του Λονδίνου, με μεταπτυχιακό στη Γλυπτική. H Κάττου απέσπασε το βραβείο Art Cologne for New Positions 2018, με τη γκαλερί Ελένη Κορωναίου, και ήταν η προσκεκλημένη καλλιτέχνης στο 89plus Google Residency 2017 επιμελημένο από τον Hans Ulrich Obrist και τον Simon Castets στο Πολιτιστικό Ινστιτούτο της Google στο Παρίσι.

Επιλεγμένες πρόσφατες εκθέσεις περιλαμβάνουν: Siren Daylight, ROOM E10 27, Βερολίνο· San, Point Centre for Contemporary Art, Λευκωσία (ατομική)· District 17, Γκαλερί Kraupa-Tuskany Zeidler, Βερολίνο· Night Fight, Γκαλερί Ελένη Κορωναίου, Αθήνα (ατομική)· And if I left of dreaming about you?, Foothold, Μπάρι· It looks like up to me, Γκαλερί Ελένη Κορωναίου, Αθήνα

Fighting with the Sun,  Clearview.ltd, Λονδίνο (ατομική)· Solar love for the Rapid Felines, Pierre Poumet, Μπορντό (ατομική)· The Equilibrists, Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 (μια συνεργασία του New Museum, Νέα Υόρκη, του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του Μουσείου Μπενάκη). Έργα της Κάττου βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στην συλλογή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της  Deutsche Τelekom.

36 Red Lake min

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στους Hans Ulrich Obrist, Simon Castets και Julie Boukobza για την υποστήριξη στην υλοποίηση του έργου Red Lake στο 89plus Google Residency. Στους Jonathan Tanant και Clifford Sage για την τεχνική υποστήριξη κατά την παραγωγή του έργου Red Lake, στο Νάσο Κτωρίδη, στη Λία Μώρη, στον Χαράλαμπο Ιωάννου και στον Πέτρο Μώρη για την ανεκτίμητη βοήθειά τους.