Χορός και παράδοση δίνουν ραντεβού στη Σκόπελο - Free Sunday
Χορός και παράδοση δίνουν ραντεβού στη Σκόπελο

Χορός και παράδοση δίνουν ραντεβού στη Σκόπελο

Περισσότεροι από 600 χορευτές και πάνω από 7500 θεατές θα δώσουν και φέτος το καλοκαίρι ραντεβού στη Σκόπελο. Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» επιστρέφει για έκτη χρονιά από τις 25 έως τις 27 Αυγούστου και όλο το νησί συντονίζεται στους ρυθμούς του.

Το πανέμορφο νησί των Σποράδων θα υποδεχτεί και φέτος χορευτικά συγκροτήματα από κάθε γωνία της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» είναι μια γιορτή πολιτισμού και παράδοσης, που ενώνει τους λαούς. Χορευτικές παραστάσεις, ημερίδες, workshop, γλέντια μέχρι το πρωί, εκδρομές, ξεναγήσεις, μαθήματα χορών αποτελούν τον πυρήνα του Φεστιβάλ που υπόσχεται σε κάθε επισκέπτη του μία μοναδική εμπειρία.

Η φετινή διοργάνωση  εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Δήμου Σκοπέλου.

Η Κωνσταντίνα Αγγελέτου, διευθύντρια της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Πλέγμα», που συνδιοργανώνει το Φεστιβάλ με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μίλησε στη Free Sunday γι’ αυτή τη μεγάλη γιορτή παράδοσης και πολιτισμού, που φέτος κλείνει τα έξι της χρόνια.

Τι διαφορετικό θα έχει η φετινή διοργάνωση σε σχέση με τις προηγούμενες;

Το φετινό καλοκαίρι φιλοξενούμε στο Φεστιβάλ 16 χορευτικά συγκροτήματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.  Στόχος μας φέτος είναι να επικεντρωθούμε στην λαϊκή παράδοση και στα workshop για εφήβους και παιδιά.  Η οργανωτική επιτροπή αισθάνεται ότι πλέον έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου, προκειμένου να φέρει πιο κοντά τους νέους του νησιού στη παράδοση.  Έτσι, μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθούν μαθήματα κατασκευής θεάτρου σκιών και άλλες δράσεις.

Οι εκδηλώσεις και οι χοροί διαρκούν όλη τη μέρα ή μόνο το βράδυ;

Το Φεστιβάλ είναι μια ομπρέλα παραστάσεων και δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα σε όλο το νησί της Σκοπέλου για τέσσερεις ημέρες. Εκτός από τις παραστάσεις που λαμβάνουν χώρα στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Σκοπέλου κάθε βράδυ μετά τις 21.00, πραγματοποιούνται εκδρομές, γλέντια, πάρτι, μαθήματα χορών, ξεναγήσεις και περιηγήσεις, σεμινάρια, ημερίδες ακόμα και αγγλόφωνα μαθήματα χορών για τους τουρίστες που βρίσκονται εκείνη την περίοδο στο νησί. Ταυτόχρονα πραγματοποιούνται και εκθέσεις. 

Untitled design 1 min

Πόσο προβάλλεται μέσα από το Φεστιβάλ η σκοπελίτικη παράδοση και από την εμπειρία σας τι γνώμη αποκομίζουν οι ξένοι για το νησί;

Ένας επισκέπτης που θα βρεθεί στη Σκόπελο την περίοδό του φεστιβάλ θα ζήσει μια απέραντη γιορτή κατά τη διάρκεια των διακοπών του  Πολύχρωμες φορεσιές από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, μια φαντασμαγορική παρέλαση για τις εκατοντάδες των συμμετεχόντων, σεμινάρια και παράλληλες δράσεις συμβαίνουν εκείνη την περίοδό στο νησί. 

Το Φεστιβάλ προβάλει την παραδοσιακή φορεσιά της Σκοπέλου, τον νυφικό μόρκο ή στόφα.  Πρόκειται για μια ξεχωριστή παραδοσιακή φορεσιά με πολύ ιδιαίτερο ύφος που δεν συναντάται κάτι παρόμοιο σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας.  Η παραδοσιακή σκοπελίτικη φορεσιά έχει προφανώς τον πρώτο λόγο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Επίσης μέσα από οργανωμένες περιηγήσεις σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Νήσου Σκοπέλου γίνονται στοχευμένες ξεναγήσεις για την προβολή της αρχιτεκτονικής και πλούσιας παράδοσης της Σκοπέλου.

Τέλος το Φεστιβάλ το 2015 δημιούργησε μια ταινία μικρού μήκους.  Η ταινία “We are waiting for you”, που μπορεί κάποιος να δει στο Youtube, προβάλει την φυσική ομορφιά του νησιού, αλλά και κτίρια, τοποθεσίες, δραστηριότητες και ανθρώπους ιδιαίτερης αξίας για το νησί της Σκοπέλου. 

Πώς είναι η συνύπαρξη διαφορετικών ανθρώπων και εθνοτήτων σ’ ένα μικρό νησί για τρεις μέρες;

Είναι πολύ ενδιαφέρουσα.  Υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής σε όλους όσους έρχονται στο νησί και είναι η αγάπη για την παράδοση και τον χορό.  Έτσι είναι πολύ εύκολο να στηθεί ένα γλέντι ξαφνικά.  Απαραίτητα συστατικά: Μουσική και περισσότεροι από έναν χορευτές. Πράγμα εύκολο γιατί εκείνες τις ημέρες κυκλοφορούν εκατοντάδες στο χωριό της Σκοπέλου.

Από τις πιο ωραίες στιγμές που έχουμε ζήσει είναι πριν από κάποια χρόνια που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ ένα συγκρότημα από το Νεπάλ.  Στο καράβι της επιστροφής αρχίσαν να χορεύουν με ένα συγκρότημα από τον Πόντο. Οι Πόντιοι χόρευαν νεπαλάζικα και οι Νεπαλέζοι ποντιακά.  Αυτό συνοψίζει το νόημα του φεστιβάλ, την ανταλλαγή  χορευτικών γνώσεων και τον σεβασμό στην κάθε κουλτούρα.