Ο καύσωνας κλείνει την Ακρόπολη - Free Sunday
Ο καύσωνας κλείνει την Ακρόπολη

Ο καύσωνας κλείνει την Ακρόπολη

Κλειστοί για την προστασία των επισκεπτών και των εργαζομένων, από τον καύσωνα θα παραμείνουν ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης όπως και του Διονυσιακού Θεάτρου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, οι επισκέπτες που έχουν ήδη εκδώσει ηλεκτρονικό εισιτήριο, μπορούν να το αντικαταστήσουν με άλλο, σε ημερομηνία της αρεσκείας τους.

Είναι η δεύτερη συνεχής ημέρα που κλείνει για τον ίδιο λόγο ο αρχαιολογικός χώρος για λόγους προστασίας αυτών που θέλουν να επισκεφθούν τον χώρο.

Την αντίθεση της στο κλείσιμο εξέφρασε με επιστολή της στην Υπουργό Πολιτισμού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, η οποία αναφέρει:

«Ο πολιτιστικός τουρισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, οπότε κάθε αιφνίδια αλλαγή στα ωράρια έχει αντίκτυπο στα τουριστικά προγράμματα, τα οποία δεν έχουν τις περισσότερες φορές το περιθώριο να μεταθέσουν τις επισκέψεις τους μόνο και πάντοτε σε πρωινές ώρες.

Φαντάζεστε την απογοήτευση ανθρώπων που έχουν συχνά έρθει από πολύ μακριά για να επισκεφθούν τα μνημεία μας και θα φύγουν τελικά χωρίς να τα έχουν δει, λόγω καύσωνα. Εκτός αυτού, υπάρχουν και πολλοί αρχαιολογικοί χώροι ανά την Ελλάδα με αρκετή σκιά και δένδρα, ενώ η επίσκεψή τους με ζέστη δεν συμβαίνει σπάνια στην τουριστική σεζόν.Οι επισκέπτες είναι ενήλικες και μπορούν κάλλιστα από μόνοι τους να αποφασίσουν αν θέλουν να επισκεφθούν έναν χώρο με την ζέστη ή όχι και να πράξουν αναλόγως...» Το παράδοξο (και παράλογο), ωστόσο, είναι ότι η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας δεν ξεπέρασε τους 36 με 37 βαθμούς χθες, όπως διαπιστώθηκε και από τις επίσημες μετεωρολογικές ιστοσελίδες και, επομένως, η χρήση του αναφερόμενου νόμου, ίσως να μην ευσταθεί...Δείγμα της προχειρότητας στην έκδοση της απόφασης αποτελεί το γεγονός ότι σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας, όπως στην Αρχαία Αγορά, που λόγω θέσης συγκεντρώνει υψηλότερη θερμοκαρία, δεν υπήρξε καμιά απαγόρευση και οι ξεναγήσεις πραγματοποιήθηκαν κανονικά.»