Κουφονήσι: «Η Χριστιάννα Οικονόμου έδωσε ζωή στο τρίτο της καΐκι» - Free Sunday
Κουφονήσι: «Η Χριστιάννα Οικονόμου έδωσε ζωή στο τρίτο της καΐκι»

Κουφονήσι: «Η Χριστιάννα Οικονόμου έδωσε ζωή στο τρίτο της καΐκι»

Ολοκληρώνοντας τον «Μικρό Ηλία» στην Σχοινούσα το 2016, επόμενο λιμάνι ήταν η Ηρακλειά με τον «Καπετάν Γιάννη» και στη συνέχεια το Κουφονήσι, όπου πριν από ένα μήνα ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε το τρίτο καΐκι της εικαστικού, Χριστιάννας Οικονόμου, η «Κυρά Σοφία». Την ίδια στιγμή που πολλοί ψαράδες σπάνε τα καΐκια τους, η νεαρή εικαστικός τους δίνει πάλι ζωή προσπαθώντας να περάσει το μήνυμα διάσωσης μια παράδοσης εκατοντάδων χρόνων της χώρας μας.

36253588 1798439560237563 6831763457067450368 n

Έτσι, εγκαινιάστηκε το τρίτο κατά σειρά καΐκι του προγράμματος «Καράβια που δεν φοβήθηκαν», το οποίο υλοποιεί και επιμελείται η Χριστιάννα Οικονόμου σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Άγονη Γραμμή Γόνιμη». Επόμενος σταθμός της Χριστιάννας θα είναι η Δονούσσα όπου το φθινόπωρο θα ξεκινήσει το τέταρτο καΐκι του προγράμματος.

38513943 496184204157707 3705553532217196544 n

Όπως μας ανέφερε η Χριστιάννα, η συμβολή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κέρος» στην προσπάθεια της ήταν καθοριστική. Έτσι, παραδοσιακό γλέντι με βιολιά από την Αμοργό, ντόπια κεράσματα και πολύ κέφι οργανώθηκε στο λιμάνι του Κουφονησίου γύρω από το καΐκι για να γιορταστεί η αναβίωση του όπως του άρμοζε, καθώς φέτος έκλεισε τα 100 χρόνια ζωής. 

36137335 1798439370237582 8902018159951740928 n

Το πρόγραμμα «Καράβια που δεν φοβήθηκαν» λειτουργεί ως φόρος τιμής σε όλα τα παραδοσιακά μας σκαριά, τα οποία έχουν καταστραφεί τα τελευταία χρόνια με τις ευλογίες της Ε.Ε καθώς παράλληλα λειτουργεί και σαν φόρος τιμής σε όλους τους παλιούς ναυτικούς που τα αγάπησαν και τα πόνεσαν περισσότερο και από τα παιδιά τους, περνώντας μια ζωή μ’ αυτά μέσα στη θάλασσα. 

2

Μετά από την πενταετή παραμονή της στο Λονδίνο και τελειώνοντας τις σπουδές της στην Γλυπτική στο Central Saint Martins του Λονδίνου, η νεαρή εικαστικός Χριστιάννα Οικονόμου έβαλε πλώρη για την άγονη - γόνιμη - γραμμή του Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα τις Μικρές Κυκλάδες όπου τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα εκεί, έχοντας το ατελιέ της και παράλληλα με τα καΐκια κάνει και μαθήματα εικαστικών στα παιδιά των νησιών αυτών. Επόμενος σταθμός της Χριστιάννας θα είναι η Δονούσα όπου θα 

3

Η Στέλλα Ρούσσου, πρόεδρος του «Κέρος», μας είπε για την Χριστιάνα: «Ένα κορίτσι με λαμπρές σπουδές έφτασε στην άγονη γραμμή στα νησάκια μας για να μας ομορφύνει με το ταλέντο της εδώ σε εμάς έφτιαξε μια παλιά λάντζα που ήταν απ’ το πέρασμα του χρόνου παραμελημένη, έδωσε την αγάπη της και την τέχνη της και την ανέστησε, την έκανε ένα κόσμημα που στολίζει αυτή τη στιγμή το λιμάνι του νησιού μας και πάρα τις δυσκολίες κατάφερε και έδωσε ζωή ξανά σε ένα σκαρί ξεχασμένο. Εμείς απ’ τον σύλλογο με ότι μπορούσαμε τη βοηθήσαμε και μακάρι να μπορούσαμε και περισσότερα. Την ευχαριστούμε.»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Κέρος»

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Κέρος» ιδρύθηκε το 1999, με πρώτο πρόεδρο τον Ηλία Φωστιέρη, με σκοπό την προώθηση της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού. Αρχικά, ο σύλλογος είχε το όνομα «Αστερίας» αλλά  μετέπειτα άλλαξε ονομασία και έγινε «Κέρος». Στο πλαίσιο αυτό, πλήθος εκδηλώσεων οργανώνονται κατά τη διάρκεια του έτους.

Μιλώντας με την τωρινή πρόεδρο του Συλλόγου, Στέλλα  Ρούσσου, μας είπε: «Εμείς, μια ομάδα από επτά άτομα, δουλεύουμε όλοι πολύ σκληρά και με πολλές δυσκολίες προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα για το νησί μας και να δίνουμε ζωή στα παιδιά μας και στους κατοίκους, ειδικά το χειμώνα που είμαστε ξεχασμένοι από παντού. Γιατί το Κουφονήσι δεν είναι όμορφο μόνο το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα. Υποσχόμαστε ότι ο Σύλλογος μας θα κάνει ότι μπορεί να δίνει ζωή έστω και με τα λίγα, γιατί αν υπάρχει αγάπη βοήθεια και υποστήριξη από όλους θαύματα γίνονται και τα θαύματα γίνονται φτάνει να το πιστέψουμε και να κοιτάμε μπροστά για το καλό του τόπου μας».

38492576 1919742238063908 6782191339674009600 n

Στο νησί διοργανώνοντα εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια όλου του έτους με τη «γιορτή του ψαρά» να αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση. Επίσης, το «Χριστουγεννιάτικο  χωριό», ανοίγει κάθε Σαββατοκύριακο τον εορτών, το οποίο μας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι είναι «φτιαγμένο από τα χέρια τους». Ο Σύλλογος διοργανώνει χορευτικές εκδηλώσεις, με σκοπό τη συλλογή τροφίμων και ρούχων για την Κιβωτό του Κόσμου καθώς και αποκριάτικες εκδηλώσεις με το γνωστό καρναβάλι του Κουφονησίου, ενώ επίσης κατασκευάζονται πρωτομαγιάτικα στεφάνια τα οποία μοιράζονται δωρεάν σε όλο το νησί.

38403264 979201298952531 1929464459445665792 n

Ο Σύλλογος γνωρίζοντας τις ανάγκες του νησιού για την προσφορά αίματος, διοργανώνει με δική του πρωτοβουλία αιμοδοσία δύο φορές το χρόνο σε συνεργασία με το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Οι δράσεις του Συλλόγου πραγματοποιούνται με τη συμβολή των κατοίκων του νησιού καθώς και τη αρωγή επιχειρήσεων της Νάξου και άλλων φίλων του νησιού. Σημαντική, είναι η βοήθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «σε αντίθεση με την τυπική συνεισφορά από την πλευρά του Δήμου Νάξου», όπως τονίζει η κ. Ρούσσου.

38759372 504072083370499 1530517669013356544 n

Σε μια κατάθεση ψυχής, η Στέλλα Ρούσσου, ανέφερε «Εγώ που ζω εδώ 20 χρόνια, που έχω έρθει από ένα άλλο νησί την Αμοργό, αγαπώ το Κουφονήσι πιο πολύ και απ’ τον τόπο μου. Εδώ μεγάλωσαν τα παιδιά μου, από εδώ πήραν αρχές, από εδώ χτίζουν το μέλλον τους όπως και τα παιδιά ολονών μας. Όσο μπορώ, θα προσφέρω και θα νοιάζομαι για το Κουφονήσι γιατί είναι ένας ευλογημένος και ήρεμος τόπος όπως όλα τα νησάκια μας. Θέλουμε οι φορείς να μας θυμούνται. Εμείς υπενθυμίζουμε ότι είμαστε εδώ και έστω και μόνοι μας κρατάμε Θερμοπύλες γιατί αγαπάμε το Κουφονήσι.»

Η «Κυρά Σοφία»

IMG 0070

Το παρακάτω κείμενο διαβάστηκε στα εγκαίνια της «Κυρά Σοφίας»:

Τη λένε Σοφία. Κυρά Σοφία. Ήταν κάποτε κυρά της θάλασσας!
Δεν είναι γυναίκα . Είναι θρύλος .Γι’ αυτό λέμε την ηλικία της. Φέτος  μετράει 100 χρόνια ζωής και προσφοράς από «ένα καράβι που δεν φοβήθηκε»!
Ένα σκαρί από καλή γενιά!
Ένα σκαρί παντός καιρού....!

Άφοβη, άντεξε σε γερές φουρτούνες αλλά απόλαυσε και ήρεμες θάλασσες. 
Χάρισε τη ζωή  με τη γρηγοράδα της ,σε πολλούς ανθρώπους , σε χρόνια  πέτρινα!
Έγινε γέφυρα πολιτισμού , δράσης και προόδου για το μικρό της τόπο, το Κουφονήσι.
Έκανε την άγονη γραμμή  γόνιμη....

Την καπετάνεψε με τέχνη και αγάπη, καπετάνιος τολμηρός και ατρόμητος που έκανε τα δύσκολα να φαίνονται εύκολα...
Ο καπετάν Κώστας Πράσινος , τη φρόντισε και την ταξίδεψε χρόνια πολλά...  
Την ομόρφαινε κάθε χρόνο....

Μια βάρκα, ένα καΐκι, ένας καπετάνιος, μια ιστορία!
Ιστορία δεμένη με τούτο το νησί.

Κι είχε την τύχη , η Κυρά Σοφία ,να ζήσει μια δεύτερη ζωή.... όταν την αγκάλιασαν τα μάτια και  τα χέρια της εικαστικού Χριστιάννας Οικονόμου. 
Χέρια καλά , άξια, ταλαντούχα χέρια ,που την χάιδεψαν, την έβαψαν , την  καλλώπισαν , την ανάστησαν , με τέχνη , γνώση και μεράκι.
Έτσι όπως της έπρεπε!

Από σήμερα , ξαποσταίνει στη γη της, απέναντι στη θάλασσα που αγάπησε και ταξίδεψε , αγέρωχη ,επιβλητική και ζηλευτά όμορφη!
Έργο τέχνης , έργο έμπνευσης και βαθιάς αγάπης στην παράδοση!

Θα στέκει εκεί , στο λιμάνι , περήφανη και θα αγναντεύει το πέλαγος που αγάπησε η πολυταξιδεμένη ......
Θα υποδέχεται και θα κατευοδώνει ταξιδιώτες και επισκέπτες για να τους θυμίζει το χθες.... που πάντα πρέπει να κρυφοκοιτάμε για να προχωρούμε εμπρός!

Κατερίνα Κουφοπούλου

#all_we_see_is_the_sea
#KaraviaPouDenFovithikan
#agoni_grammi_gonimi

GOUTOS2