Σύγχρονος χορός με άρωμα Μεσογείου στο Κάστρο Μονεμβασίας - Free Sunday
Σύγχρονος χορός με άρωμα Μεσογείου στο Κάστρο Μονεμβασίας

Σύγχρονος χορός με άρωμα Μεσογείου στο Κάστρο Μονεμβασίας

Μία ξεχωριστή δράση θα λάβει χώρα στο μοναδικής ομορφιάς Κάστρο Μονεμβασίας στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο Μεσογειακός Οργανισμός Between the Seas, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό χώρο Κυμοθόη, καλεί στη Μονεμβασιά τρεις βραβευμένες, σύγχρονες γυναίκες χορογράφους από τη Μεσόγειο, προκειμένου να δουλέψουν πάνω στα νέα τους έργα και να τα παρουσιάσουν σε δύο ανοιχτές για το κοινό παραστάσεις στις 8 και 15 Σεπτεμβρίου.

Δύο βραδιές σύγχρονου χορού στο επιβλητικό Κάστρο Μονεμβασίας με την υπογραφή της Rachel Erdos, της Paula Quintana και της Ravid Abarbanel. Παράλληλα η Ισραηλινή χορογράφος Rachel Erdos θα πραγματοποιήσει στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου ένα τρίωρο masterclass και μία ανοιχτή πρόβα που θα απευθύνεται σε επαγγελματίες χορευτές και χορογράφους.

Η πρωτοβουλία για τη χορογραφική αυτή μεσογειακή συνάντηση στη Μονεμβασία ανήκει στην Ακτίνα Σταθάκη, ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Between the Seas. Από το 2011 μέχρι και το 2015 το Between the Seas δραστηριοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη όπου πραγματοποίησε το ετήσιο φεστιβάλ Between the Seas παρουσιάζοντας πάνω από 30 μεσογειακούς καλλιτέχνες. Από το 2017 ο οργανισμός επέκτεινε τις δράσεις του και στην Ελλάδα, στην Αθήνα και τη Μονεμβασία. Τον Οκτώβριο μάλιστα σε συνεργασία με καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Γερμανία και το Ισραήλ θα παρουσιάσει στην Αθήνα το Dissoloving Localities, μία οπτικοακουστική περφόρμανς όπου οι καλλιτέχνες συλλέγουν ήχους και τοπία της πόλης τα οποία εν συνεχεία μιξάρονται επί σκηνής ανασυνθέτοντας την πόλη μπροστά στα μάτια των κατοίκων της.

Η Ακτίνα Σταθάκη μίλησε στη Free Sunday για το σκεπτικό πίσω από τις δράσεις του Between the Seas, καθώς και την ιδιαίτερη σχέση της με τη Μονεμβασία.

2 min

Γιατί το Between the Seas εστιάζει στη Μεσόγειο και όχι σε μία ευρύτερη διαπολιτισμική ανταλλαγή;

Μας ενδιαφέρει η Μεσόγειος γιατί, είναι αφενός μια περιοχή με ιστορική και πολιτισμική συνοχή και αφετέρου παρουσιάζει μία ευρύτατη ποικιλομορφία εθνοτήτων, ταυτοτήτων, πολιτικών, ιστοριών και παραδόσεων. Αυτή η δυαδικότητα – ποικιλομορφία και συνεκτικότητα- καθιστούν την περιοχή μας ένα πρόσφορο μοντέλο για να διερευνήσει κανείς θέματα πολυπολιτισμικότητας και ανταλλαγών και να οραματιστεί τη δυναμική της Μεσογείου στον παγκόσμιο χάρτη. Επιπλέον, όταν ξεκινήσαμε το Between the Seas στη Νέα Υόρκη ήταν η στιγμή που στην περιοχή εκτυλίσσονταν παράλληλα δύο πολύ σημαντικά γεγονότα: η κρίση στον Ευρωπαϊκό Νότο και η Αραβική άνοιξη στις χώρες της Νότιας Μεσογείου. Η Μεσόγειος αποτέλεσε και εξακολουθεί, κατά τη γνώμη μας, να αποτελεί έναν χώρο όπου διακυβεύονται θέματα δημοκρατίας και ταυτότητας που την καθιστούν ένα πολύ ενδιαφέρον πεδίο δουλειάς για εμάς.

Από το 2011 μέχρι το 2015 το Between the Seas δραστηριοποιούνταν αποκλειστικά στη Νέα Υόρκη. Τι κρατάτε από εκείνα τα χρόνια;

Το πιο σημαντικό για εμάς ήταν ότι στα 5 χρόνια της δραστηριότητάς μας καλλιεργήσαμε ένα κοινό και μία κοινότητα καλλιτεχνών γύρω από τη Μεσόγειο και τη σύγχρονη δημιουργία της. Η έννοια της Μεσογείου όπως την έχουμε εμείς δεν είναι καθόλου διαδεδομένη στη Βόρειο Αμερική. Το ότι καταφέραμε να χτίσουμε ένα κοινό λοιπόν γύρω από αυτή την κουλτούρα και να καταρρίψουμε στερεότυπα γύρω από τους λαούς της Μεσογείου ήταν πολύ σημαντικό επίτευγμα. Επιπλέον ανακαλύψαμε πόσο σημαντικό ήταν το ότι προσφέραμε μία ανεξάρτητη πλατφόρμα που επέτρεπε σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες από τη Μεσόγειο να μοιραστούν τη δουλειά τους με το κοινό και τους καλλιτέχνες της Νέας Υόρκης. Καταλάβαμε, συνομιλώντας με τους καλλιτέχνες, ότι έχουν ανάγκη μια τέτοια πλατφόρμα και γι’ αυτό και επαναφέρουμε το φεστιβάλ Between the Seas στη Νέα Υόρκη το Μάιο του 2019.

Τι είναι αυτό που σας γοήτευσε στην περιοχή της Μονεμβασίας και αποφασίσατε να την καταστήσετε επίκεντρο των δράσεων σας;

Έχω τις ρίζες μου στο Κάστρο Μονεμβασίας και αποτελούσε πάντα έναν τόπο μαγικό για μένα. Με το που διαβεί κανείς την πύλη του Κάστρου μπαίνει σε έναν κόσμο μοναδικής ομορφιάς, με δικούς του ρυθμούς. Η θέση του βράχου στη μέση της θάλασσας αποτελεί και συμβολικά το ιδανικό τοπίο για τις δράσεις ενός οργανισμού με το όνομα Between the Seas. Είναι σα να βρισκόμαστε στην καρδιά της Μεσογείου ανάμεσα στους διάφορους πολιτισμούς με τους οποίους συνδιαλεγόμαστε. Εκτός όμως από το τοπίο, θεωρώ ότι η Μονεμβάσια χάρη τόσο στον τουρισμό της όσο και στην τοπική της κοινωνία, είναι ένας τόπος που μπορεί να στηρίξει δράσεις σαν τη δική μας – με χαρακτήρα ανεξάρτητο και διεθνή ταυτόχρονα.

Τι πρεσβεύουν οι τρεις σύγχρονοι χορογράφοι από τη Μεσόγειο που έχετε επιλέξει να συστήσετε στο ελληνικό κοινό;

Φέτος επιλέξαμε τρείς νέες γυναίκες χορογράφους, η κάθε μία εκ των οποίων διαμορφώνει ένα πολύ προσωπικό χορογραφικό λεξιλόγιο. Οι μεν Rachel Erdos και Ravid Abarbanel εξερευνούν τις έννοιες του τόπου και του σπιτιού η κάθε μία από τη δική της ματιά, η δε Paula Quintana θα πειραματιστεί με τη χρήση χορογραφίας και φιλμ. Το σημαντικό είναι ότι στις αναζητήσεις και των τριών, ο τόπος της Μονεμβάσιας θα αποτελέσει στοιχείο της έρευνάς τους που θα επιδράσει στο τελικό αποτέλεσμα και αυτό είναι κάτι που μας ενδιαφέρει πολύ. Επιπλέον τόσο με τη Rachel όσο και με την Paula έχουμε ξανασυνεργαστεί και το να δημιουργούμε σταθερές και μακρόχρονες συνεργασίες με Μεσογειακούς καλλιτέχνες είναι στις προτεραιότητές μας.

3 minΠόσο παρεξηγημένος θεωρείτε ότι είναι ο σύγχρονος χορός στο ευρύτερο κοινό; Πιστεύετε ότι δράσεις σαν κι αυτές βοηθούν στην εξοικείωση μαζί του;

Δεν θεωρώ ότι είναι παρεξηγημένος – υπάρχει αρκετή εξοικείωση του ελληνικού κοινού με το σύγχρονο χορό και υπάρχουν όλο και περισσότερες πλατφόρμες ανά την Ελλάδα που επιτρέπουν στο κοινό να γνωρίσει το σύγχρονο χορό και εκτός Αθηνών. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει οπωσδήποτε χώρος ώστε ο σύγχρονος χορός στην Ελλάδα να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί, ιδιαίτερα ο τομέας της χορογραφίας. Ελπίζουμε ότι και το residency συνολικά, αλλά και τα σεμινάρια που προγραμματίζουμε στο πλαίσιό του και που απευθύνονται σε επαγγελματίες χορευτές/χορογράφους θα επιδράσουν θετικά για την εκπαίδευση κοινού και καλλιτεχνών.