Γιώργος Παπαγεωργίου: «Δεν πιστεύω στα στερεότυπα» - Free Sunday
Γιώργος Παπαγεωργίου: «Δεν πιστεύω στα στερεότυπα»

Γιώργος Παπαγεωργίου: «Δεν πιστεύω στα στερεότυπα»

Ηθοποιός, μουσικός, σκηνοθέτης, γιός της Φιλαρέτης Κομνηνού ο Γιώργος Παπαγεωργίου εξασκεί και τις τρεις καλλιτεχνικές του ανησυχίες ισόβαρα.

Οι Θερμοφοριάζουσες όπου κι αν παίχτηκαν έσκισαν. Τί είναι αυτό που έκανε αυτή την παράσταση πετυχημένη;

Οι Θεσμοφοριάζουσες δουλεύτηκαν με πνεύμα ομαδικό και ανοιχτό στις διαφορετικές φωνές και σκέψεις του θιάσου. Αυτό δημιούργησε σε συνδυασμό με τη σκηνοθεσία και τους συντελεστές της παράστασης, ένα υγιές πλαίσιο, στο οποίο εγώ προσωπικά ένιωσα πολύ ελεύθερος και ήσυχος. Και αυτή η ησυχία είναι για μένα πολύτιμη όταν δουλεύω. Γιατί δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να «αναπνέεις» σε μια δουλειά.

Οι Θεσμοφοριάζουσες  είναι ένα έργο για τη θέση των γυναικών και τις διεκδικήσεις τους. Πιστεύετε πως σήμερα οι γυναίκες έχουν πράγματι ίσα δικαιώματα με τους άντρες (στη δυτική κοινωνία πάντα); Ή το κίνημα #metoo, με αφορμή το σκάνδαλο Γουαινστάιν απέδειξε πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο ό,τι και αν λένε οι νόμοι

Δεν πιστεύω στα στερεότυπα. Ούτε στις παραδόσεις. Μου αρέσει μόνο να διακρίνω τη σοφία που κρύβεται -όταν κρύβεται- πίσω από αυτές. Αλλά υπάρχει πολύ αδικία που έχει μασκαρευτεί πίσω από πατροπαράδοτες συνήθεις, παραδόσεις του κώλου και πανηλίθιο χιούμορ. Δείτε τις παλιές ελληνικές ταινίες: βρίθουν από σεξιστικά, φαλλοκρατικά, ρατσιστικά στερεότυπα. Άρα για ποιον Γουάινσταιν μου μιλάς;

Πως είναι να βρίσκεσαι σε περιοδεία; Στο δικό μας μυαλό ακούγεται σαν κάτι πολύ ροκ και ελεύθερο..

Μόνο ροκ δεν το λες. Ταλαιπωρία σκέτη. Είσαι μέρα παρά μέρα με μια βαλίτσα στο χέρι, σε θέατρα πολλές φορές αφιλόξενα. Υπάρχουν βέβαια περιοδείες και περιοδείες.. Φέτος πέρασα πολύ ωραία. Και είναι κάποια θέατρα που μου αρέσουν πολύ. Εκτός από την Επίδαυρο (που είναι πάντα μια συνάντηση του κάθε ηθοποιού με την ουσία του επαγγέλματος του), αγάπησα το ρωμαϊκό ωδείο στην Πάτρα, το αρχαίο θέατρο στους  Φιλίππους...

bΟ "Αρίστος", σε δική σας σκηνοθεσία, μια παράσταση με κεντρικό θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου», λόγω μεγάλης επιτυχίας συνεχίζεται τον Οκτώβριο στην Κεντρική Σκηνή, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Τί ήταν αυτό που σας γοήτευσε σε αυτή την ιστορία;

Αρχικά με κέρδισε το βιβλίο, «Ο γύρος του θανάτου», του Θωμά Κοροβίνη. Με αφορμή τον «έρωτα» μου με το βιβλίο του Θωμά, άρχισε μια προσωπική μου εμπλοκή σε σχέση με το υλικό που συγκεντρώνεται γύρω από την υπόθεση του Αριστείδη Παγκρατίδη, του νέου που εκτελέστηκε φερόμενος ως «Δράκος του Σειχ Σου».

Τον χειμώνα τί άλλο ετοιμάζετε;

Θα κάνω τον ποιητή Φανφάρα στην παράσταση «Ξύπνα Βασίλη» σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Η μέρα μου ξεκινάει ιδανικά μπορώ να σου πω γιατί χαίρομαι πολύ τη συνεργασία μου με τον Άρη που εκτιμώ ιδιαίτερα. Επίσης θα σκηνοθετήσω τον «Επιθεωρητή» του Γκόγκολ στο Skrow Theater στο Παγκράτι. Ο “Επιθεωρητής” ήρθε μετά από μια επιθυμία μου να συνεργαστώ με τους συγκεκριμένους ηθοποιούς (Μαρία Διακοπαναγιώτου, Θανάσης Ζερίτης, Πάνος Παπαδόπουλος, Μαρία Πετεβή, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος) που εκτιμώ πολύ και δουλεύουμε εν προκειμένω πάνω σε κωμικούς κώδικες που μου αρέσουν πολύ (φαρσοκωμωδία) και σε μια εξέλιψη του “χειροποίητου” θεάτρου όπως δούλεψα στον “Αρίστο”.

Μιλήστε μας για τους Polkar.

Έχουν ήδη κυκλοφορήσει 2 νέα τραγούδια (Έχω κατάθλιψη, Φλερτάρω επικίνδυνα με τη παχυσαρκία) και μένει το «Η ζωή μου είναι σκατά» για να ολοκληρωθεί η προσωπικά μου τριλογία… Από εκεί και πέρα είμαστε με τους Polkar στα γυρίσματα του νέου μας video clip και σε πρόβες για το νέο μας κύκλο συναυλιών στο «Σταύρο του Νότου» που θα ξεκινήσουν στις 8 Δεκέμβρη..

ΙΝΦΟ

Θ Ε Σ Μ Ο Φ Ο Ρ Ι Α Ζ Ο Υ Σ Ε Σ

του Αριστοφάνη

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Παίζουν: Μάκης Παπαδημητρίου, Οδυσσέας  Παπασπηλιόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Νάντια Κοντογεώργη, Ελένη Ουζουνίδου, Γιώργος Παπαγεωργίου.

17 Σεπτεμβρίου | Θέατρο Πέτρας Πετρούπολης

19 Σεπτεμβρίου | Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Αρίστος

Βασισμένο στο βιβλίο του Θωμά Κοροβίν

Θέατρο του Νέου Κόσμου (από 8/10)

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου

Παίζουν: Ελένη Ουζουνίδου, Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Χριστοδούλου

Ξύπνα Βασίλη

του Δημήτρη Ψαθά

Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης

Εθνικό θέατρο Σκηνή Νίκος Κούρκουλος (από 18 Οκτωβρίου)

Παίζουν: Άρης Μπινιάρης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Γιώργος Γάλλος, Ηρώ Μπέζου, Ελενα Τοπαλίδου, Ελισσάβετ Κωνσταντινίδου, Κωνσταντίνο Σεβδαλή, Δώρα Ξαγοράρη.