Απόλυτη ανατροπή στα βραβεία Όσκαρ: Ποια κατηγορία εξαιρείται από την τελετή - Free Sunday
Απόλυτη ανατροπή στα βραβεία Όσκαρ: Ποια κατηγορία εξαιρείται από την τελετή

Απόλυτη ανατροπή στα βραβεία Όσκαρ: Ποια κατηγορία εξαιρείται από την τελετή

Μετά από μια αμφιλεγόμενη απόφαση της Ακαδημίας Κινηματογράφου, μια θυελλώδη συζήτηση και σφοδρές αντιδράσεις, τελικά έχουμε νέα ανατροπή στην τελετή των βραβείων Όσκαρ.

Συγκεκριμένα, οι διοργανωτές των Όσκαρ ανακοίνωσαν ότι τα σχέδια για την εισαγωγή μιας νέας κατηγορίας στην ετήσια τελετή απονομής τους αναβάλλονται και τελικά δεν θα δοθεί βραβείο «Πιο Δημοφιλούς Ταινίας της Χρονιάς», το 2019.

Η αρχική πρόταση είχε διχάσει και είχε προκαλέσει αντιδράσεις όταν ανακοινώθηκε. Σε δήλωσή της, η διευθύνουσα σύμβουλος της Ακαδημίας ανέφερε ότι «αναγνώρισε την ανάγκη για περαιτέρω συζήτηση με τα μέλη, σχετικά με την πρόταση». Αρχικός στόχος ήταν η εισαγωγή της κατηγορίας στα 91α βραβεία Όσκαρ, τον Φεβρουάριο του 2019, αλλά τώρα αυτά τα σχέδια ματαιώνονται.

Η Ακαδημία αναγνώρισε πως η καθιέρωση ενός νέου βραβείου, ενώ έχουν ήδη παρέλθει εννέα μήνες προβολών για ταινίες που θα διαγωνιστούν στα επόμενα Όσκαρ, δημιουργεί ιδιαίτερες προκλήσεις για τα φιλμ. Το συμβούλιο δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τα δεδομένα για την πρόταση της συγκεκριμένης κατηγορίας, η οποία είχε προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις στο Χόλυγουντ, καθώς θεωρήθηκε πως θα λειτουργούσε περισσότερο ως δέλεαρ για το τηλεοπτικό κοινό, χωρίς να αναγνωρίζει κάποια καλλιτεχνική αξία.

Τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά τηλεθέασης των βραβείων Όσκαρ έχουν κατακρημνιστεί, σημειώνοντας πτώση 39% από το 2014. Μία από τις πιθανές αιτίες γι’ αυτό, είναι το γεγονός πως η κριτική επιτροπή είχε υποτιμήσει φιλμ που αγάπησε το ευρύ κοινό, όπως τα «Mamma Mia», «Avatar» και η σειρά ταινιών «Mission Impossible».

Αναλυτές εκτιμούσαν πως, αν τελικά το βραβείο δημοφιλούς ταινίας εισαγόταν στον θεσμό, ήταν πολύ πιθανή η βράβευση του «Black Panther» με το συγκεκριμένο Όσκαρ.

Πηγή: naftemporiki.gr