Η Κατερίνα Πατσιάνη μας μιλάει για την παράσταση που αποθεώνουν οι Financial Times - Free Sunday
Η Κατερίνα Πατσιάνη μας μιλάει για την παράσταση που αποθεώνουν οι Financial Times

Η Κατερίνα Πατσιάνη μας μιλάει για την παράσταση που αποθεώνουν οι Financial Times

Με ένα εκτενές ολοσέλιδο αφιέρωμα στην παράσταση, η οποία αποδίδει θεατρικά την Ιστορία του Θουκυδίδη και πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Μέγαρο Μουσικής, κυκλοφόρησαν το Σάββατο στη Μεγάλη Βρετανία οι Financial Times. Το άρθρο των Άγγλων επικεντρώνεται στην καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία του έργου και κυρίως στην πολιτική του επικαιρότητα και τους λόγους για τους οποίους ο Θουκυδίδης φαίνεται να απαντά στα βασικότερα ερωτήματα που απασχολούν την Ευρώπη και την Ελλάδα σήμερα. Η Κατερίνα Πατσιάνη πρωταγωνιστεί στην παράσταση του Δημήτρη Λιγνάδη. Παθιασμένη, χειμαρώδης μας εξηγεί την -ναι απρόσμενη- επιτυχία μια μοναδικής παράστασης. 

Περιμένατε την επιτυχία του «Μαθήματα πολέμου»;  Δεν είναι και η πιο εύκολη παράσταση για sold out.

Σίγουρα το επιθυμούσαμε όλοι. Φαινομενικά ναι, δεν είναι μια “εύκολη” παράσταση, αλλά το κοινό ανταποκρίθηκε με μεγάλη ζέση και υποστήριξε το εγχείρημα, προτρέποντας και άλλους να το δουν.

Μιλήστε μας για το έργο.

Αποτελεί μια δραματοποιημένη απόδοση της “Ιστορίας” του Θουκυδίδη, επεξεργασμένη από το Γιάννη Λιγνάδη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη. Το περιεχόμενο της είναι δηλαδή Ιστορία, σε μορφή παραστατική. Χωρίς να χάνεται ούτε στο ελάχιστο ο λόγος του Θουκυδίδη. Υπήρξε μεγάλη προσοχή σε αυτο το θέμα. Τα κομμάτια της “Ιστορίας” με τα οποία καταπιανόμαστε είναι τα “Πλαταιϊκά” , τα “Κερκυραϊκά”, τα “Πυλιακά”, τα “Μηλιακά”, όπως επίσης και δημηγορίες επιφανών προσώπων, ο Επιτάφιος του Περικλή και ο Λοιμός που είχε πλήξει την Αθήνα.

Εσείς ποιόν ρόλο έχετε;

Παραδίδει καθένας από μας το “μάθημα” του. Με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, άλλος πιο παραστατικό, άλλος πιο αφηγηματικό. Παραδίδει “μάθημα “ και ένα νεαρό αγόρι πρώτης λυκείου. Είναι φοβερός ο συσχετισμός των ατόμων.

Τι μας διδάσκουν τα Μαθήματα Πολέμου;

Μας διδάσκουν ότι η Ιστορία είναι ένα γνωστικό αντικείμενο πολύ πιο προσιτό από αυτό που θεωρούμε ενδεχομένως και ότι είναι απαραίτητη η γνώση της. Μας διδάσκουν ότι “όσο η φύση του ανθρώπου παραμείνει ίδια”, όπως λέει επι λέξει ο μέγας ιστορικός, θα γίνονται τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα, συχνότατα στο όνομα της δημοκρατίας. Μας ανοίγει τη συνείδηση για να κατανοήσουμε τον κόσμο μας καλυτέρα.

Η Κατερινα Πατσιανη μας μιλαει για την παρασταση που αποθεωνουν οι Financial Times min

Νομίζετε ο Θουκυδίδης στο σχολείο διδάσκεται με τρόπο γόνιμο;

Ίσως αυτή την ερώτηση να έπρεπε να την απαντήσει ο Ανδρέας, το παιδί της πρώτης λυκείου. Από τη δική μου εμπειρία στα μαθητικά χρόνια, θυμάμαι ότι τα μαθήματα στα οποία ο καθηγητής είχε ζήλο και αγάπη, ήταν και αυτά που τελικά σε παρέσυραν στο να ασχοληθείς ουσιαστικά και όχι να παπαγαλισεις. Δυστυχώς το θέμα της έλλειψης κρίσης είναι πολύ μεγάλο. Η στείρα αποστήθιση και η βαθμοθηρία είναι κάτι που μας κυνηγάει σε όλη τη ζωή μας. Ελπίζω να το αποφύγει η πιο νέα γενιά.

Τα χειμερινά σας σχέδια;

Θα παίζονται τα “Μαθήματα πολέμου” μέχρι 30 Σεπτέμβρη και πάλι τις Τρίτες του Νοέμβρη και Δεκέμβρη .Υστέρα θα είμαι από Γενάρη κάθε Δευτερά και Τρίτη στο θέατρο του νέου κόσμου με την παράσταση “ Ο αγνός εραστής” σε σκηνοθεσία Άρη Λάσκου. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον αυτή η παράσταση.

Τα «Μαθήματα Πολέμου» αποτελούν συμπαραγωγή της Dramaticus και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα στο πλαίσιο του κύκλου ΘΕΑΤΡΟ@MEGARON UNDERGROUND.

Η παράσταση διαρκεί 75 λεπτά. Πριν από τις παραστάσεις, σύντομη εισαγωγική ομιλία από την Δρ. Ανδρονίκη Μακρή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης

Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου

Κείμενο-Δραματουργία: Γιάννης Λιγνάδης

Ιστορικός σύμβουλος: Δρ. Ανδρονίκη Μακρή

Βοηθός σκηνοθέτη: Ιφιγένεια Καραμήτρου

Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου

Ηθοποιοί

Δημήτρης Λιγνάδης, Ανδρέας Καρτσάτος, Κωνσταντίνος Μαργαρίτης, Aurora Marion, Κώστας Νικούλι, Κατερίνα Πατσιάνη

 

 

 

Tιμές εισιτηρίων

10 €  (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) 15 € (γενική είσοδος)

 

Eισιτήρια

210 72 82 333, megaron.gr

και σε όλα τα καταστήματα Public

 

Πληροφορίες

210 72 82 333

http://www.megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr

https://www.instagram.com/megaron_athens/

https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall

https://twitter.com/MegaronAthens

https://plus.google.com/+MegaronGr

https://www.pinterest.com/megaronathens/

http://www.diazoma.gr/