Σαββέρια Μαργιολά: «Η καρδιά μου σταματάει στη λαϊκή μας μουσική» - Free Sunday
Σαββέρια Μαργιολά: «Η καρδιά μου σταματάει στη λαϊκή μας μουσική»

Σαββέρια Μαργιολά: «Η καρδιά μου σταματάει στη λαϊκή μας μουσική»

Η Σαββέρια Μαργιολά, μαζί με την εξαμελή μπάντα της, καλωσορίζει τον χειμώνα στη Σφίγγα το Σάββατο 20 Οκτωβρίου. Μετά από μια γεμάτη καλοκαιρινή περιοδεία επιστρέφει ανανεωμένη, σχεδιάζοντας ένα νέο πρόγραμμα με μεγάλη ένταση, συναίσθημα και αντιθέσεις που την κάνουν να ξεδιπλώνει τον δυναμισμό και τη μοναδική της ενέργεια πάνω στη σκηνή.

Τι θα ακούσουμε στη Σφίγγα;

Στη φετινή μας παράσταση έχουμε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα με ένταση και πολλές μουσικές αντιθέσεις. Θα παίξουμε τραγούδια από τη δισκογραφία μου, καθώς και άλλων καλλιτεχνών που θαυμάζω, ενορχηστρωμένα με τη δική μας άποψη. Έντεχνα, λαϊκά, παραδοσιακά ακούσματα με πιο ηλεκτρικό ήχο, από τον Αλκίνοο Ιωαννίδη μέχρι τον Μαρκόπουλο και από το «Σε ποια θάλασσα αρμενίζεις» μέχρι την «Πικροδάφνη». Και όλο αυτό με την επιμέλεια του επί χρόνια στενού μου συνεργάτη Μάριου Μούρμουρα και την ανεκτίμητη συνεισφορά της μουσικής μας παρέας που αποτελείται από τον Νίκο Πασσαλίδη, τον Δήμο Πολυμέρη, τον Δημήτρη Χουντή, τον Μιχάλη Ευδαίμων και τον Θάνο Μιχαηλίδη.

Μιλήστε μας για την αγάπη σας στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Από πού προέκυψε; Από τη μουσική σας οικογένεια;

Σίγουρα οι ρίζες μου έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Έμαθα να ακούω και να καταλαβαίνω τη μουσική και χρωστάω πολλά στον πατέρα μου και στον παππού μου. Ακούω πολλά διαφορετικά είδη στον ελεύθερό μου χρόνο, αλλά η καρδιά μου σταματάει στην ελληνική λαϊκή μας μουσική. Η ελληνική μουσική έχει ένα δικό της, πολύ ξεχωριστό και ιδιαίτερο χρώμα. Πολλές φορές τραγουδώντας αισθάνομαι ότι έχω ζήσει και σε μια άλλη εποχή.

Αυτό το οικογενειακό κλίμα ήταν καταλύτης για την πορεία σας; Φανταστήκατε ποτέ τον εαυτό σας να κάνει κάτι άλλο, εκτός μουσικής;

Δεν ξέρω τι θα γινόταν αν δεν είχα μεγαλώσει σε μουσική οικογένεια. Υποθέτω ότι στην περίπτωσή μου το DNA έπαιξε τον ρόλο του (γέλια). Κατά καιρούς έχω φανταστεί να κάνω διάφορα, αλλά πουθενά δεν με φαντάζομαι τόσο ευτυχισμένη όσο μέσα στη μουσική.

Το καλοκαίρι σας ήταν συναυλιακά πολύ δραστήριο. Τι είναι αυτό που αγαπάτε σε μια καλοκαιρινή συναυλία που δεν υπάρχει π.χ. σε ένα live σε κλειστό χώρο;

Θέλω να παίζω πολύ, το έχω ανάγκη. Όταν δεν συμβαίνει, με πιάνουν διάφορα. Εδώ και τέσσερα χρόνια παίζουμε χειμώνα-καλοκαίρι εντός και εκτός Αθηνών και το απολαμβάνω όσο τίποτα. Κάθε χώρος έχει τη δική του αύρα. Η φύση και ο ορίζοντας είναι αυτά που δίνουν μια άλλη νότα στα καλοκαιρινά live και δημιουργούν μια διαφορετική επαφή.

Έχετε συνεργαστεί με Νταλάρα, Μακεδόνα, Μαρινέλλα, Μητσιά, Αλεξίου, Μητροπάνο – μεγαθήρια της ελληνικής σκηνής. Τι μάθατε από τον καθέναν;

Κάθε συνεργασία μου μαζί τους ήταν μια καινούργια έκπληξη. Το ήθος τους, η δοτικότητά τους, η εργατικότητά τους και ο σεβασμός τους απέναντι στους δημιουργούς και τα τραγούδια ήταν για μένα σπουδαίο μάθημα. Απέκτησα γνώση και εμπειρία που με συνοδεύουν σε όλα μου τα βήματα.

Από τους τραγουδιστές της δικής σας γενιάς, ποιους ξεχωρίζετε;

Η καινούργια γενιά έχει πολλούς αξιόλογους τραγουδιστές που θαυμάζω και εκτιμώ. Δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω κάποιον, άλλωστε οι περισσότεροι είναι αγαπημένοι φίλοι.

Τι διαγράφεται στον ορίζοντα μουσικά;

Μόλις ξεκινάει ο χειμώνας και, απ’ ό,τι φαίνεται, θα είναι γεμάτος. Μετά την πρώτη μας παράσταση στη μουσική σκηνή Σφίγγα στις 20 Οκτωβρίου προγραμματίζουμε κι άλλες εμφανίσεις, στην Αθήνα και στην επαρχία. Επίσης, σε λίγες μέρες κυκλοφορώ ένα καινούργιο τραγούδι σε στίχους της Ελεάνας Βραχάλη και μουσική του Γιώργου Κυριάκου με τίτλο «Θύτες και αθώοι» που θα παίξουμε για πρώτη φορά ζωντανά στη Σφίγγα.

INFO

Μουσική σκηνή Σφίγγα

Ακαδημίας & Ζωοδόχου Πηγής

(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)

Τηλ. κρατήσεων: 211 4096149, 6987 844845

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ώρα έναρξης: 22:30

Είσοδος: €13 με μπίρα ή κρασί