Ελιγμοί… γεμάτοι ανατροπές στη θεατρική σκηνή «Αθηναΐς» - Free Sunday
Ελιγμοί… γεμάτοι ανατροπές στη θεατρική σκηνή «Αθηναΐς»

Ελιγμοί… γεμάτοι ανατροπές στη θεατρική σκηνή «Αθηναΐς»

Η επιτυχημένη παράσταση «Ελιγμοί» του Ισπανού συγγραφέα Eduardo Galan επιστρέφει  ανανεωμένη από τις 5 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 19:30 στη θεατρική σκηνή Αθηναΐς, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά και παραγωγή του Στράτου Μαρκίδη.

Οι «Ελιγμοί» είναι ένα έργο που το οδηγεί η πλοκή του και σε κάθε σκηνή ανατρέπονται τα δεδομένα των χαρακτήρων. Στην προσπάθεια τους να πετύχουν τους στόχους τους  οι ήρωες βρίσκονται αντιμέτωποι με καταστάσεις που ξεπερνούν τα όρια τους. Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής και ο ασταμάτητος ανταγωνισμός δεν τους δίνει χρόνο να μελετήσουν τις κινήσεις τους ή να προβλέψουν το κόστος της κάθε πράξης.

Ένα ζευγάρι, ο Ντάριο και η Μπελέν – ο πρώτος ηθοποιός και η δεύτερη στρατιωτικός -  προσπαθούν να «ελιχθούν» και να βγουν αλώβητοι από την πραγματικότητα που τους περιβάλλει, παλεύοντας με την αλήθεια που αποδεικνύεται πιο σκληρή από το ψέμα.

Ένας υπολοχαγός και ένας σκηνοθέτης τούς φέρνουν αντιμέτωπους με την εξουσία, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Εξουσία στην τέχνη και εξουσία στον πόλεμο. Πότε η άσκηση εξουσίας υπερβαίνει τα όρια και ισοδυναμεί με κατάχρηση εξουσίας; Ποιος ο ρόλος του θύτη και ποιος του θύματος, όταν το ίδιο το άτομο έχει την ελευθερία να «ελίσσεται» στην προσπάθειά του να πετύχει τους στόχους του;

ELIGMOI min

Όσο όμως κι αν οι ήρωες επιχειρούν να «αν-ελιχθούν», το κοινωνικό σύστημα επεμβαίνει, περιορίζοντας τα περιθώρια τους και στερώντας τους την ικανότητα να εξουσιάζουν ακόμη και τον ίδιο τους τον εαυτό.

«Η ελευθερία εξαρτάται από το χρόνο και τον τόπο στον οποίο ζούμε. Αλλά η ελευθερία να ζούμε γονατίζοντας ή να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας εξαρτάται μόνο από τον εαυτό μας, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι πληρώνουμε τις συνέπειες των πράξεων της ελευθερίας μας» επισημαίνει ο συγγραφέας Eduardo Galan.

Στην παράσταση, που σκηνοθετεί ο Θοδωρής Βουρνάς με βοηθό τη Λυδία Τριγώνη, παίζουν οι ηθοποιοί Νίκος Βατικιώτης, Αγγελική Πασπαλιάρη, Γιώργος Σπάνιας και Θοδωρής Φραντζέσκος. Τη μετάφραση υπογράφει η Μαρία Φωτεινάτου, τους φωτισμούς ο Δημήτρης Αποστόλου, τα σκηνικά η Κασσιανή Λεοντιάδου, την κινησιολογία η Ντέπυ Γοργογιάννη και το artwork ο Γιώργος Γιαννίμπας.