Παραβρεθήκαμε στην έκθεση του Αλέξανδρου Ίσαρη στην Πράγα - Free Sunday
Παραβρεθήκαμε στην έκθεση του Αλέξανδρου Ίσαρη στην Πράγα

Παραβρεθήκαμε στην έκθεση του Αλέξανδρου Ίσαρη στην Πράγα

Στις 4 Οκτωβρίου 2018 εγκαινιάστηκε στην κεντρική γκαλερί της Πράγας Γιακούμπσκα,

η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής με είκοσι τέσσερα έργα του Αλέξανδρου΄Ισαρη, που φιλοτεχνήθηκαν την τελευταία εικοσαετία.

Την έκθεση που έγινε υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας στην Τσεχία, διοργάνωσε η γνωστή Κύπρια συγγραφέας Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν πολλοί Έλληνες και Τσέχοι φιλότεχνοι, καθώς και φίλοι του καλλιτέχνη, που ήρθαν στην Πράγα ειδικά για αυτή την εκδήλωση. Για τον Αλέξανδρο Ίσαρη μίλησαν ο πρέσβης κύριος Ευθύμιος Ευθυμιάδης και η Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη.

Παρών ήταν επίσης και ο ιδιοκτήτης της γκαλερί Αλεξάντρ Ονισένκο, διάσημος ζωγράφος από την Ουκρανία, που εγκαταστάθηκε το 1992 στην Πράγα.

Στις 8 Οκτωβρίου ο΄Ελληνας πρέσβης παρέθεσε στο σπίτι του επίσημο δείπνο προς τιμήν του Αλέξανδρου Ίσαρη.

Στις 11Οκτωβρίου έγινε άλλη μία εκδήλωση στην γκαλερί Γιακούμπσκα, που

διοργάνωσε για τους πελάτες της η Electo s.r.o, όπου μίλησαν η Lenka Kara-

drovova και η Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη.

ΣΚΕΨΕΙΣ- ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ


Το ταξίδι της τέχνης, είναι μια στιγμή σημαίνουσα στη ζωή ενός καλλιτέχνη.

Η έκθεση σε μια ξένη πρωτεύουσα βαστά στην ράχη της τη σημασία του ίδιου του εικαστικού, καθώς και την βαρύτητα και την σπουδαιότητα του έργου καθαυτού.

Ο Αλέξανδρος Ίσαρης όντας ακραία δημιουργικός σε πολλούς τομείς  της ανθρώπινης δράσης και νόησης, μας φιλοξένησε στην Πράγα της Τσεχίας, όπου στον περίπατό που κάναμε εκτεθήκαμε στο φως του, το γεμάτο εικόνες αλλόκοτες και χρώματα που αναδιπλώνονταν για να δημιουργήσουν ένα κόσμο τόσο συγκλονιστικό, που μονάχα ο έχων τα μάτια κλειστά… δεν θα μπορούσε να απολαύσει.

Σε έναν υπέροχο χώρο, την ¨Γκαλερί Γιακούμπσκα¨ στο κέντρο της Πράγας, περιπλανηθήκαμε στο νου και την ευφάνταστα πλουραλιστική ψυχοσύνθεση ενός εκ των σπουδαιοτέρων Ελλήνων καλλιτεχνών, αντιλαμβανόμενοι την σημασία που έχει μια τέτοια έκθεση στην διάδοση και προώθηση της διαφορετικότητας, της αντίληψης και της δυναμικής (πνευματικής-εικαστικής), που διαθέτει ο τόπος μας.

Εικόνες βγαλμένες από το ασύνειδο και το υποσυνείδητο, συρραφές του τώρα του χθες και του αύριο με μαεστρία μοναδική αποτυπωμένες και που… ενώ τα έργα είναι με μολύβια φιλοτεχνημένα, να δίνουν την εικόνα πως πρόκειται για λάδι… ή ακρυλικό.

Η έκθεση στέφθηκε το δίχως άλλο με επιτυχία.

Το φως ενός καλλιτέχνη είναι η φωνή του έργου του, είναι η μουσικότητα του γέλιου του και της καταδεκτικότητάς του, είναι το σύνολο των πνευματικών νικών και αποκτημάτων που έχει συλλέξει κατά την διαδρομή του και με μοναδικό τρόπο μας τα παραθέτει.

Έτσι, όταν κανείς ακολουθεί μια έκθεση έξω από τα  όρια τη πατρίδας του, μοιάζει σαν να συνοδεύει την καλά σφυρηλατημένη εικόνα της πνευματικής διαδρομής ενός καλλιτέχνη-τόπου, από το τώρα στο αύριο, και με περηφάνια να την νιώθει και ως δική του.