Πώς κατάφερε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία να επικρατήσει για έντεκα αιώνες; Διάλεξη του βυζαντινολόγου Michel Kaplan - Free Sunday
Πώς κατάφερε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία να επικρατήσει για έντεκα αιώνες; Διάλεξη του βυζαντινολόγου Michel Kaplan

Πώς κατάφερε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία να επικρατήσει για έντεκα αιώνες; Διάλεξη του βυζαντινολόγου Michel Kaplan

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, στον κύκλο των διαλέξεων «CNRS – Ξεπερνώντας τα σύνορα της γνώσης» που διοργανώνονται προς τιμήν των ερευνητών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), υποδέχεται την Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018, στις 7 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον Michel Kaplan, ειδικό μελετητή της ιστορίας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Στην ομιλία του (στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση), ο διεθνούς φήμης γάλλος ιστορικός εξετάζει το ερώτημα: «Πώς κατάφερε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία να επικρατήσει για έντεκα αιώνες;» και μας καλεί να αναλογιστούμε τις αιτίες που οδήγησαν στην αξιοθαύμαστη μακροβιότητά της. Η διάλεξη του διαπρεπούς Ομότιμου Καθηγητή και πρώην Προέδρου του Πανεπιστημίου Paris 1 Panthéon-Sorbonne εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία.
Συντονίζει ο Αθανάσιος Μαρκόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.

Την Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018, στις 7 το βράδυ, ο Michel Kaplan θα δώσει την ίδια διάλεξη και στη Θεσσαλονίκη, στον χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου (Λ. Στρατού 2Α). Μαζί του συνομιλεί η Πολύμνια Κατσώνη, Καθηγήτρια Ιστορίας στο ΑΠΘ.

Στη διάλεξή του, που βασίζεται στο πρόσφατο, εξαιρετικά πρωτότυπο βιβλίο του με τίτλο Γιατί το Βυζάντιο; το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ο καταξιωμένος βυζαντινολόγος αναλύει τους γεωγραφικούς, πολιτικούς, θρησκευτικούς και ιδεολογικούς παράγοντες που συνέβαλαν στη μακροβιότητα της αυτοκρατορίας. Πώς κατάφεραν η επιλογή της γεωγραφικής θέσης, η ασύγκριτη ποιότητα της διοικητικής οργάνωσης του Βυζαντίου, καθώς και η ιδεολογία στην οποία στηρίχθηκε η εξουσία  να εξασφαλίσουν την ανωτερότητα της αυτοκρατορίας;

«Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία και οι έντεκα αιώνες της ιστορίας της δεν αξίζουν, παραφράζοντας την ηρωίδα του Ρακίνα: “ούτε αυτή την υπερβολική τιμή ούτε αυτή την περιφρόνηση”. Η μακροβιότητά της δεν οφείλει τίποτε στην τύχη, αλλά οφείλει τα πάντα σε μία εξαιρετική ιδεολογική κατασκευή».
Michel Kaplan