Σοφία Παπαδοπούλου: «Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι μία ωδή στη δύναμη της ζωής και της αγάπης» - Free Sunday
Σοφία Παπαδοπούλου: «Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι μία ωδή στη δύναμη της ζωής και της αγάπης»

Σοφία Παπαδοπούλου: «Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι μία ωδή στη δύναμη της ζωής και της αγάπης»

Μία παράσταση – παιχνίδι περιμένει τους μικρούς μας φίλους στο θέατρο 104 στο Γκάζι. Κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι «Ο Μικρός Πρίγκιπας» μας καλεί σ’ ένα μαγευτικό ταξίδι στο σύμπαν για να μας μάθει να βλέπουμε με την καρδιά μας…  Το διάσημο παραμύθι του Αντουάν Ντε Σαιντ- Εξυπερύ, που αγαπήθηκε όσο λίγα, ζωντανεύει επί σκηνής, σε σκηνοθεσία Σοφίας Παπαδοπούλου, σε μια παράσταση που θέλει μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν ενεργά στη δράση και να βγάζουν εις πέρας μία σειρά από αποστολές που τους ανατίθενται.

Η «Ομάδα των Πέντε Εποχών» ξαναδιαβάζει την ιστορία του αγοριού με τα χρυσαφένια μαλλιά μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα και μας προσκαλεί να «βιώσουμε» το απόλυτο παραμύθι του 20ου αιώνα με οδηγό τις πέντε μας αισθήσεις ανακαλύπτοντας αυτό το «κάτι» αληθινό, το κρυμμένο μέσα μας…

Η Σοφία Παπαδοπούλου, που σκηνοθετεί και παίζει στην παράσταση μαζί με τη Λυγερή Ταμπακοπούλου και τον Χάρη Φραγκούλη, μίλησε στη Free Sunday για τη συνάντησή της με τον «Μικρό Πρίγκιπα», αλλά και την αξία του θεάτρου για παιδιά.

Τι είναι αυτό που μας συνδέει με τον Μικρό Πρίγκιπα και δεν το συναντάμε συχνά σε άλλα παραμύθια;

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» - για την ακρίβεια συνηθίζω  να λέω «Ο Μικρός Πρίγκιπας της καρδίας μου » και δεν το λέω καθόλου τυχαία - είναι ένα παραμύθι που έχει αγαπηθεί και αγαπιέται όσο λίγα! Δεν είναι ένα παραμύθι που απλά θα διαβάσεις. Είναι ένα παραμύθι που θα μελετήσεις, που θα διαβάσεις ξανά και ξανά και κάθε φορά θα «πάρεις» κάτι διαφορετικό.  Είναι ένα βαθυστόχαστο κείμενο γεμάτο ιδεαλισμό και αισιοδοξία,  ωδή στη δύναμη της ζωής και της αγάπης. «Ο Μικρός Πρίγκιπας» μας ταξιδεύει σ’ έναν φανταστικό κόσμο όπου συναντάμε διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, σύμβολα και ιδιοφυείς αλληγορίες. Σε εμάς τους «μεγάλους» ανακαλεί μνήμες, μας πάει πίσω σε δικές μας προσωπικές αναμνήσεις και εμπειρίες και μας φέρνει στην επιφάνεια ξεχασμένα συναισθήματα... Μα το «περίεργο» είναι ότι ο Μικρός Πρίγκιπας αγαπιέται με το ίδιο πάθος και απο τα παιδιά. Ταυτίζονται με το χαμογελαστό αγόρι με τα χρυσαφένια μαλλιά που «εξημερώνει» μια αλεπού, λατρεύει τα ηλιοβασιλέματα, καθαρίζει τον πλανήτη του από τα μπαομπάπ και δεν διστάζει να πεθάνει προκειμένου να επιστρέψει στο ένα και μοναδικό τριαντάφυλλό του.

Untitled design 1 min

Ποιο είναι το πιο πολύτιμο μάθημα που έχουμε να πάρουμε από εκείνον;

Οι περισσότεροι από εμάς πολλές φορές στεκόμαστε στα στερεότυπα και ξεχνάμε την ουσία των πραγμάτων, στεκόμαστε στα «ασήμαντα» και ξεχνάμε τα «σημαντικά»! Αυτά τα σημαντικά  έρχεται να μας υπενθυμίσει με την αφοπλιστική του αθωότητα ο Μικρός Πρίγκιπας. Καθώς διασχίζει σύμπαντα επηρεάζει όποιον συναντά. Φέρει μια αδιαμφισβήτη δύναμη να κάνει όλους γύρω του να αισθάνονται, να ακούν, να νιώθουν, να βλέπουν με την καρδιά... Και όταν βλέπεις με την καρδιά, μπορείς να διακρίνεις τα σημαντικά στην ζωή, μπορείς να δεις την ομορφιά του κόσμου όπως μόνο ένα παιδί μπορεί! Αυτό είναι το πολύτιμο «δώρο» που μας χαρίζει ο μικρός πρίγκιπας. Την χαμένη μας ξεγνοιασιά, την χαμένη μας παιδικότητα, την αγνή και αμόλυντη αγάπη μας για τον κόσμο. Και μας θυμίζει: «Μην ξεχνάς το παιδί που ζεί μέσα σου»    

Πάρα πολλές φορές έχουμε δει το παραμύθι του Αντουάν Ντε Σαιντ - Εξυπερύ να ανεβαίνει στη σκηνή. Τι ξεχωριστό θα λέγατε ότι έχει η δική σας παράσταση;

Ως  παιδαγωγός  θεωρώ πως «Ο Μικρός Πρίγκιπας» είναι ένα παραμύθι γραμμένο για μεγάλους.  Ζητούμενο λοιπόν ήταν, να φτιάξουμε μια παράσταση που θα «κερδίσει» και τα παιδιά, τα μεγαλύτερα αλλά και τα μικρότερα, γι αυτό και στοχεύσαμε σε μια «παράσταση – παιχνίδι». Σε όλες τις παραστάσεις μας, εφαρμόζουμε την τεχνική του θεατρικού παιχνιδιού - τη βιωματική διαδικασία – με σκοπό να παρασύρουμε το κοινό (μικρούς και μεγάλους) στις δράσεις μας κι από θεατές να γίνουν δρώντα πρόσωπα που συμμετέχουν στην εξέλιξη της ιστορίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να απολαμβάνουν την παιδικότητα τους στο έπακρο και οι μεγάλοι να ανακαλύπτουν και πάλι αυτή την ξεχασμένη τους πλευρά. Με τον τρόπο αυτό η παράσταση απομακρύνεται από τα στενά όρια του θεάτρου και μετατρέπεται σε ένα...παιχνίδι!  Μια «παράσταση- παιχνίδι» γεμάτη χρώματα, χιούμορ, μεταμορφώσεις, παραμυθένιες σκηνικές δράσεις, μουσικές και ήχους, που με οδηγό τις πέντε μας αισθήσεις συμπαρασύρει μικρους και μεγάλους σε ένα ταξίδι ενσυναίσθησης  προκειμένου να βιώσουν, να κατανοήσουν, να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο του ήρωα.

Πόσο σημαντικό είναι οι γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο θέατρο;

Το θέατρο ήταν, είναι και θα είναι σημαντικό για όλες τις ηλικίες. Βέβαια στο παρελθόν το κακό παιδικό θέατρο θα έλεγα πως ήταν το σύνηθες και όχι η εξαίρεση. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές καλές παιδικές παραγωγές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι  γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο θέατρο.  Έτσι όλο και περισσότερα παιδιά  έχουν την δυνάτότητα να έρχονται σε επαφή με τον κόσμο του θεάτρου, δηλαδή με τον κόσμο μας. Το θέατρο αποτελεί έναν καθρέφτη της πραγματικότητας αποτελεί όμως και ένα πεδίο όπου μέσα απο ένα παιχνίδι ρόλων το παιδί συνειδητοποιεί τον κόσμο  γύρω του, αποκτά συναίσθηση  του εαυτού του και των άλλων, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνει την φαντασία του και αναπτύσσει την δημιουργικότητα του.

Υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν τα παιδιά μετά την παράσταση;

Η Ομάδα των Πέντε Εποχών έχει φτιάξει μια σειρά θεατροπαιδαγωγικών δραστηριοτήτων που παρέχονται στους εκπαιδευτικούς. Δίνεται έτσι η δυνατότητα μετά την παράσταση, οι δάσκαλοι με τους μαθητές τους να εισχωρήσουν βαθύτερα στον πολυσήμαντο κόσμο του έργου και στις πολυεπίπεδες έννοιες που πραγματεύεται.

Untitled design 2 min

Εσείς πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το παιδικό θέατρο;

Κάποτε πίστευα ότι δεν έχω την ικανότητα να ασχοληθώ με παιδιά. Όλα άλλαξαν όταν σχεδόν «τυχαία» άρχισα να φοιτώ στην σχολή του Λάκη Κουρεντζή. Ο «μαγικός» αυτός άνθρωπος, ο εξαιρετικός αυτός  δάσκαλος άλλαξε την κοσμοθεωρία μου, με μύησε στην τεχνική του θεατρικού παιχνιδιού, στην παιδαγωγική του αξία καθώς και στα οφέλη του στη ζωή μικρών και μεγάλων. Και κάπως έτσι άρχισα να ονειρεύομαι ένα θέατρο μέσα από μια άλλη οπτική. Ένα «Θέατρο για παιδιά», ένα «Θέατρο για ανήλικους θεατές»  που συνδυάζει το παιδαγωγικό  με το καλλιτεχνικό, το ψυχαγωγικό  με το αισθητικό και το εκπαιδευτικό με το δημιουργικό.

Τι σας συγκινεί σε αυτό;

 Νομίζω είναι τα πρόσωπα των παιδιών, το βλέμμα τους, οι κόσμοι που αντικατοπτρίζονται στα μάτια τους , το πηγαίο γέλιο τους, η αθωότητα τους και φυσικά η αφοπλιστική τους ειλικρίνεια. Τα παιδιά είναι οι αυστηρότεροι αλλά και οι πιο γενναιόδωροι κριτές , είναι η αιτία αλλά και η αφορμή που πασχίζω καθημερινά να γίνω ένας καλύτερος άνθρωπος. Μια τόση δα θετική καταγραφή στην ψυχή ενός παιδιού είναι αρκετή για να νιώσει κανείς «ένας χρήσιμος άνθρωπος».

Ποιες είναι οι παράλληλες δράσεις της Ομάδας των Πέντε Εποχών;

«Η Ομάδα των Πέντε Εποχών» συστάθηκε το 2006 και είναι μια ενεργή θεατρική ομάδα παιδαγωγικού χαρακτήρα με πληθώρα δράσεων. Από το 2015 και μέχρι σήμερα παρουσιάζουμε τις παραστάσεις μας και μια σειρά εκπαιδευτικών βιωματικών προγραμμάτων στο Θέατρο 104 (Ευμολπιδών 41, Γκάζι) Τη φετινή θεατρική σεζόν, εκτός από τον «Μικρό Πρίγκιπα» παρουσιάζουμε τα «Παιχνιδομαγέματα»,  για 6η χρονιά, τις καθημερινές για σχολεία και ομάδες και το «Σαν ...Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», μια παράσταση που εισάγει τα παιδιά στον κόσμο του Σαίξπηρ και παίζεται για 3η χρονιά τις καθημερινές για σχολεία και ομάδες. Παράλληλα πραγματοποιούμε μια σειρά εκπαιδευτικών βιωματικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο θέατρο 104 ή στα σχολεία και αντλούν την θεματολογία τους από το περιβάλλον, την τέχνη,  και την καθημερινότητα. Επίσης, για 4η χρονιά  λειτουργούν  «Εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού» κάθε Παρασκευή και Σάββατο  δίνοντας  την ευκαιρία σε νήπια, παιδιά και εφήβους να εκφραστούν, να συνδημιουργήσουν, να νιώσουν. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως έχουμε ετοιμάσει πολλές Χριστουγεννιάτικες θεατρικές εκπλήξεις όλα τα Σαββατοκύριακα του Δεκέμβρη στο Θέατρο 104 και τις καθημερινές για σχολεία!