Lemon στο Θέατρο Radar - Free Sunday
Lemon στο Θέατρο Radar

Lemon στο Θέατρο Radar

Το Lemon, μετά το τέλος της καλοκαιρινής του περιοδείας σε πρωτότυπους προορισμούς, καταφθάνει στην Αθήνα και ετοιμάζεται να συστηθεί στο αθηναϊκό θεατρικό κοινό!

Η απίστευτη ιστορία του Χιλιαεννιακόσια, του σπουδαιότερου πιανίστα του Ωκεανού που γεννήθηκε πάνω σ’ ένα καράβι και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό, θα ζωντανεύει κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο φιλόξενο Θέατρο Radar.

Τη διασκευή και σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Γεωργία Τσαγκαράκη, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε δύο νέους καλλιτέχνες: ο ηθοποιός και πιανίστας Μελαχρινός Βελέντζας υποδύεται τον Χιλιαεννιακόσια και ο ηθοποιός Γιώργος Δρίβας τον τρομπετίστα Τιμ Τούνυ –μοναδικό φίλο του Χιλιαεννιακόσια.

Οι δύο φίλοι, παρέα μ’ ένα πιάνο - μαγικό κουτί,  παίζουν τη μουσική του Ωκεανού φέρνοντας στην επιφάνεια την υπαρξιακή αγωνία του καθένα: Είμαι καλά εδώ που είμαι; Ή πρέπει να βρεθώ σε άλλο μέρος, ν' ανακαλύψω καινούργια πράγματα;  

Σε μία παράσταση γεμάτη ενέργεια και ζωντανή μουσική, η αφήγηση ξετυλίγεται μέσα από αντιθέσεις σε μία διαρκή μετάβαση απ’ τη θάλασσα στη στεριά κι απ’ τη στεριά στη θάλασσα συνδυάζοντας το γέλιο με τη συγκίνηση, τη χαρά με τη νοσταλγία, το ανθρώπινο με το μεταφυσικό, το πραγματικό με το φανταστικό. Όπως ακριβώς συμβαίνει στην ίδια τη ζωή.    

Το  Lemon, η πρώτη παραγωγή της ομάδας Experimento, ξεκίνησε το ταξίδι του το καλοκαίρι του 2018 όπου μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε σε πρωτότυπους προορισμούς όπως: πάνω στο ferry- boat Παντόφλα στο λιμάνι της Αντιπάρου,  εν πλω  στη Σαντορίνη υπό φυσικό φως και  με θέα το ηφαίστειο (Santorini Arts Factory 2018)  και σ' ένα καρνάγιο γεμάτο ψαρόβαρκες στην περιοχή του Λαυρίου. 

 

Lemon Photo 7 min

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

Ο Χιλιαεννιακόσια είναι ένα αγόρι που δε μεγάλωσε ποτέ. Που έμαθε να εκφράζεται μέσα από τις νότες αποφεύγοντας όλες τις συγκρούσεις στη ζωή του. Μεταμορφωμένος σε μουσική. Ένας φίλος γράφτηκε στο υποσυνείδητό του κι έγινε μέρος της ιστορίας του. Τον πλησίασε με τόλμη, μπήκε στο μονόλογό του και τον μετέτρεψε σε διάλογο. Στο Lemon, ο Χιλιαεννιακόσια συνομιλεί με τα φαντάσματά του και τη μουσική του. Το πιάνο αποτελεί το ζωτικό του χώρο. Η λιτή σκηνοθετική προσέγγιση μάς επιστρέφει στην ουσία της αφήγησης και την ανάγκη να ειπωθεί η ιστορία. 

Ο Χιλιαεννιακόσια δεν είχε ακουμπήσει ποτέ το πόδι του στη στεριά.

Κι όμως, ήταν σα να τα είχε δει όλα.

 

Το πλήρωμα

Διασκευή – Σκηνοθεσία – Κίνηση: Γεωργία Τσαγκαράκη

Μετάφραση: Σταύρος Παπασταύρου

Σκηνογραφία: Νατάσα Τσιντικίδη

Κοστούμια: Κέλλυ Σταματοπούλου

Ηχητικός σχεδιασμός: Λευτέρης Δούρος

Σχεδιασμός φωτισμού: Μαρία Αθανασοπούλου

Φωτογραφίες – Trailer: Χάρης Γερμανίδης

Κατασκευή σκηνικού: Θωμάς Μαριάς

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μελαχρινός Βελέντζας, Γιώργος Δρίβας

Μια παραγωγή των Experimento

 

Λίγα λόγια για τους Experimento

Οι Experimento είναι καλλιτεχνικό δίκτυο Έρευνας και Παραγωγής. Ιδρύθηκαν το 2018 από τον Μελαχρινό Βελέντζα και τη Νατάσα Τσιντικίδη με κύρια εργασία την προετοιμασία και παρουσίαση έργων που προσεγγίζουν την πραγματικότητα από την ανάποδη και ταυτόχρονα μας φέρνουν σε άμεση επαφή με τους ανθρώπους. Γιατί θέατρο υπάρχει όπου υπάρχουν θεατές.

Ο συγγραφέας του έργου

Ο διάσημος Ιταλός συγγραφέας Alessandro Baricco γεννήθηκε το 1958 στο Τορίνο της Ιταλίας. Έχει γράψει αρκετά μυθιστορήματα που έχουν βραβευτεί κι επίσης έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες: Όνειρα από γυαλί (1991), Ωκεανός (1993), Μετάξι (1996). Ο ποιητικός μονόλογος Χιλιαεννιακόσια (1994) μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τίτλο Ο Θρύλος του Χιλιαεννιακόσια (1998) σε σκηνοθεσία Guiseppe Tornatore, τον Tim Roth στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Ennio Morricone να υπογράφει το soundtrack της ταινίας.

 

Ταυτότητα παράστασης

Πότε: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15

Πού: Θέατρο Radar,  Πλ. Αγίου Ιωάννη & Πυθέου 93

(απέναντι από τη στάση ΜΕΤΡΟ ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - κόκκινη γραμμή / άνετο parking)

*To θέατρο είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ

Eισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο)

Πληροφορίες - Κρατήσεις: 6949424283 & 6977773875

Τηλέφωνο Θεάτρου Radar: 2109769294

*H παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά από 12 ετών και άνω.

**Ομαδικές κρατήσεις για σχολεία και συλλόγους: 6977773875