Φαίη Ξυλά: «Οι γυναίκες καλούνται να αντεπεξέλθουν σε πολύ περισσότερα» - Free Sunday
Φαίη Ξυλά: «Οι γυναίκες καλούνται να αντεπεξέλθουν σε πολύ περισσότερα»

Φαίη Ξυλά: «Οι γυναίκες καλούνται να αντεπεξέλθουν σε πολύ περισσότερα»

Στο Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών η Φαίη Ξυλά πρωταγωνιστεί σε ένα «Πείραμα».

Μιλήστε μας για την παράσταση…

Μια οικογένεια ζει εγκλωβισμένη μέσα σε μια γυάλινη σφαίρα. Έξω από αυτήν ένας επιστήμονας τους παρατηρεί. Όταν αντιλαμβάνονται ότι τους βλέπουν, η συμπεριφορά τους αλλάζει. Όπως ακριβώς και τα ηλεκτρόνια αλλάζουν όταν αντιληφθούν ότι κάποιος τα παρατηρεί.

Εσείς ποιον ρόλο κρατάτε;

Εγώ είμαι η μητέρα. Μια μητέρα που προσπαθεί να διατηρήσει καθαρή τη σφαίρα και όταν δει ότι αυτό δεν γίνεται, προσπαθεί τουλάχιστον να κρύψει τη βρομιά από τον κόσμο. Μια μητέρα που θέλει να έχει τον έλεγχο, που έχει μεγαλώσει πιστεύοντας ότι η επιτυχία γι’ αυτήν είναι να χτίσει ένα τέλειο οικοδόμημα οικογένειας με τον τέλειο άνδρα και τον ιδανικό γιο. Οι κανόνες, η τάξη, η ηθική και τα όρια είναι έννοιες που πρέπει να υπηρετεί κι έτσι οφείλει να διαπαιδαγωγήσει και τον γιο της. Η επιτυχία της κρίνεται από την καθαρή εικόνα της οικογένειάς της προς τα έξω. Αλλά όσο εκείνη προσπαθεί να βάζει τα πράγματα σε τάξη, τόσο η σφαίρα βρομίζει.

XYLA

Δεν είμαστε όλοι λίγο πειραματόζωα; Από την άποψη ότι όλοι παρακολουθούμε όλους στα social media…

Νομίζω ότι είναι και λίγο στο χέρι του καθενός να επιλέξει να μην αφήσει τους άλλους να τον παρακολουθούν.

Εσείς, βέβαια, είστε μόνιμα «εκτεθειμένη» λόγω της φύσης του επαγγέλματός σας. Αυτό έχει αλλάξει στοιχεία του χαρακτήρα σας – τον αυθορμητισμό σας, για παράδειγμα;

Όχι, δεν με έχει αλλάξει. Είμαι όσο προσεκτική ήμουν και πριν στις κοινωνικές μου εμφανίσεις, με την έννοια ότι πάντα είμαι ο εαυτός μου στις διάφορες εκδοχές του ανάλογα με τη συνθήκη.

Η Ζέτη Φίτσιου είναι μια νέα γυναίκα και συγγραφέας. Είναι ρίσκο το άγνωστο έργο ενός νέου ανθρώπου;

Το έργο της Ζέτης είναι πολύ ωραίο και ένα καλό κείμενο είναι μια σημαντική βάση για μια καλή παράσταση. Από την άλλη, το ρίσκο πάντα υπάρχει και δεν έχει να κάνει με το αν είναι νέος ή γνωστός ο συγγραφέας αλλά με το τελικό αποτέλεσμα μιας παράστασης.

Νομίζετε ότι υπάρχουν λιγότερες ευκαιρίες για τις γυναίκες;

Όχι, νομίζω ότι υπάρχουν ευκαιρίες για τις γυναίκες, αλλά είναι μεγαλύτερος ο βαθμός δυσκολίας. Οι γυναίκες καλούνται να αντεπεξέλθουν σε πολύ περισσότερα απ’ ό,τι οι άνδρες και κυρίως όταν γίνονται μητέρες.

Τι άλλο περιλαμβάνουν τα χειμερινά σας σχέδια;

Από Φεβρουάριο θα είμαι στην παράσταση «Φαλακρή Τραγουδίστρια» του Ιονέσκο σε σκηνοθεσία της Μαίρης Ξανθοπουλίδου στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας – Σκηνή Β΄.

INFO

Το Πείραμα

της Ζέτης Φίτσιου

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Φλουράκης

Παίζουν: Μυρτώ Αλικάκη, Κωνσταντίνος Ελματζίογλου, Πέτρος Λαγούτης, Φαίη Ξυλά, Μενέλαος Χαζαράκης

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Υποσκήνιο Β΄

Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα

Τηλ.: 210 7282000