Ζαχαρίας Καρούνης: Οτιδήποτε δημιουργεί ο καθένας μας, αγγίζει τα όρια της αυτοβιογραφίας - Free Sunday
Ζαχαρίας Καρούνης: Οτιδήποτε δημιουργεί ο καθένας μας, αγγίζει τα όρια της αυτοβιογραφίας

Ζαχαρίας Καρούνης: Οτιδήποτε δημιουργεί ο καθένας μας, αγγίζει τα όρια της αυτοβιογραφίας

Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις της περασμένης Άνοιξης, το «ΕΙΜΑΙ» του Ζαχαρία Καρούνη σε σκηνοθεσία Χρήστου Δήμα, επιστρέφει στο θέατρο Σταθμός από την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου και για όλες τις Τετάρτες του Δεκεμβρίου.

Με αφορμή τις παραστάσεις, ο ερμηνευτής μίλησε στο Freesunday.gr για την μουσική, το θέατρο αλλά και τις σημαντικές συνεργασίες που μετρά στην έως τώρα πορεία του.

ZAXARIAS KAROYNHS

Η παράσταση «ΕΙΜΑΙ», ανεβαίνει για δεύτερη σεζόν. Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας τι «εισπράξατε» από τις περσινές παραστάσεις;

Θα πρέπει να ομολογήσω ότι δεν περίμενα αυτή την ανταπόκριση απ’ τον κόσμο για μια παράσταση που ανέβαινε πρώτη φορά και με έναν τίτλο λίγο «περίεργο» για έναν καλλιτέχνη της δικής μου ηλικίας. Θα έλεγα ότι πήρα ένα ρίσκο εν αγνοία μου γιατί ήταν μεγάλη η ανάγκη μου να μοιραστώ με τον κόσμο αυτό που ένιωθα και έτσι λειτούργησα εντελώς αυθόρμητα. Το πρώτο πράγμα που εισέπραξα λοιπόν ήταν η προσέλευση του κόσμου και η αγκαλιά του. Το δεύτερο που δεν ξεχνώ ήταν η συγκίνηση στο τέλος της παράστασης και τα μηνύματα που λάμβανα για να μου πουν πόσο τους άγγιξε το γεγονός ότι έθιξα θέματα που απασχολούν και τους ίδιους.

Τι ακριβώς θα παρακολουθήσουμε στο θέατρο «Σταθμός»;

Στο θέατρο «Σταθμός» θα παρακολουθήσετε την παράσταση με τίτλο «ΕΙΜΑΙ» σε σκηνοθεσία του Χρήστου Δήμα και κείμενα δικά μου. Είναι μια μουσική παράσταση με τέσσερις σπουδαίους μουσικούς επί σκηνής, με εξαιρετικά κινηματογραφικά βίντεο γυρισμένα ειδικά για την παράσταση από τον Χ. Δήμα. Εγώ τραγουδώ και παίζω και θα ακούσετε τραγούδια από μεγάλους συνθέτες, με βασικό κορμό τα δικά μου τραγούδια. Είναι μια παράσταση που την έχουμε δουλέψει με λεπτομέρεια και πολύ κόπο.

Θα λέγατε ότι η παράσταση αγγίζει τα όρια της αυτοβιογραφίας;

Οτιδήποτε δημιουργεί ο καθένας μας, αγγίζει τα όρια της αυτοβιογραφίας. Όλοι όσοι ανεβαίνουν στη σκηνή με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο κουβαλάνε τις εμπειρίες τους. Στο «ΕΙΜΑΙ» σαφώς και υπάρχουν στα κείμενα μου πράγματα που έχω ζήσει στην παιδική μου ηλικία και τη ζωή μου στο χωριό που μεγάλωσα, αλλά υπάρχουν και άλλα που έχουν ζήσει φίλοι και γνωστοί μου. Θα ήταν κουτό απ 'τη μεριά μου να κάνω την αυτοβιογραφία μου, είμαι πολύ νέος για κάτι τέτοιο και από την άλλη πιστεύω στους διακριτούς ρόλους μεταξύ καλλιτέχνη και κοινού, με την έννοια ότι δεν αφορά ή δεν θα έπρεπε να αφορά τον κόσμο η βιογραφία ενός καλλιτέχνη, εκτός και μιλάμε βέβαια για περιπτώσεις πολύ μεγάλων αναστημάτων.

Ο τίτλος «Είμαι» προέρχεται από την ποιητική συλλογή του αδελφού σας Γιάννη Μ. Καρούνη. Για ποιο λόγο τον επιλέξατε;

Χαίρομαι για την ερώτηση γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να λύσω το μεγάλο μυστήριο του τίτλου «ΕΙΜΑΙ». Η ποιητική συλλογή του αδερφού μου στάθηκε η αφορμή να δημιουργηθεί ο τελευταίος μου δίσκος με τίτλο «Αποστολή». Από το «ΕΙΜΑΙ» του Γιάννη πήρα τους στίχους για τα μισά και πλέον τραγούδια του δίσκου μου. Ο ένας λόγος ήταν αυτός μιας και πολλά από αυτά τα τραγούδια τα τραγουδώ και στην παράσταση. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι με τον αδερφό μου μεγαλώσαμε μαζί στο χωριό, πάνω - κάτω είχαμε τις ίδιες εμπειρίες, πολλά από αυτά που εξιστορώ στην παράσταση τα έχει ζήσει και αυτός, οπότε το «ΕΙΜΑΙ» το οποίο στο τέλος γίνεται «είμαστε», μου πήγαινε ως τίτλος.

Πέρα από την μουσική έχετε και μια ιδιαίτερη σχέση με το θέατρο καθώς το «ταξίδι» σας άρχισε από το Εθνικό. Πώς αλληλεπιδρά η μία τέχνη με την άλλη;

Θα έλεγα ότι αν μετρούσα τη σχέση με το θέατρο και τη μουσική με ποσοστά το αποτέλεσμα θα ήταν 50 -50. Αυτό δεν το γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος μιας και ο τομέας της μουσικής τυγχάνει μεγαλύτερης προβολής. Για μένα όλες οι τέχνες είναι αλληλένδετες και ανάλογα με το βαθμό που ασχολείται κανείς τόσο καλύτερα διαμορφώνει την αισθητική του κυρίως και ύστερα τα όποια εκφραστικά του μέσα. Αν πρέπει να σας απαντήσω ειδικά για το θέατρο και το τραγούδι θα σας πω πως το θέατρο με έμαθε να προσέχω το λόγο και να αποκτήσω μια άνεση αν θέλετε επάνω στη σκηνή. Αυτά με βοηθούν πολύ στο τραγούδι.

Στη μέχρι τώρα πορεία σας μετράτε σημαντικές συνεργασίες. Τι έχετε να μας πείτε;

Οι συνεργασίες αυτές με διαμόρφωσαν σε αυτό που είμαι σήμερα και σε αυτό που θα συνεχίσω να είμαι αύριο. Πιστεύω καλύτερος από ότι τώρα, όχι μόνο ως καλλιτέχνης αλλά και ως άνθρωπος. Όταν κάποιος συναντά σε μικρή ηλικία τη Δόμνα Σαμίου ή τη Μαρία Φαραντούρη ή τον Σταύρο Ξαρχάκο ή τον Νίκο Μαμαγκάκη δεν καταλαβαίνει πολλές φορές με ποιον συνδιαλέγεται. Απλά νιώθει, αισθάνεται. Αυτοί με τους οποίους συνεργάστηκα, με διαμόρφωσαν και συνεχίζουν να το κάνουν και με την απουσία τους.

Μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων, τι θα ακολουθήσει;

Μετά ακολουθεί ένα καινούργιο τραγούδι μου σε στίχους του Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου που θα κυκλοφορήσει απ’ την Cobalt Music. O τίτλος του είναι «Άντε να Χαρώ» και πρόκειται για ένα Balkan τσιφτετέλι. Θα αναρτηθεί στο youtube με βίντεο που φτιάξαμε για το συγκεκριμένο τραγούδι. Επίσης, ετοιμάζω έναν κύκλο τραγουδιών σε στίχους του Χρίστου και μουσική δική μου που θα λέγεται «Κέντρο περίθαλψης Άγριων ζωών». Το θέμα του είναι οι ζωές τον ανθρώπων που έζησαν στο περιθώριο ή αν θες δεν έλαβαν την αγάπη και το σεβασμό που θα έπρεπε. Στο δίσκο βασική ερμηνεύτρια θα είναι η Ηρώ Σαία, εγώ θα πω δυο τραγούδια, ένα ο Χρήστος Γεροντίδης και ένα μια τραγουδίστρια έκπληξη.

Zaxarias Karounis EIMAI afisa

«ΕΙΜΑΙ»
ΤΕΤΑΡΤΕΣ: 5-12-19-26/12 ώρα έναρξης 18:30
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Κανονικό: Α ΖΩΝΗ 15 Ευρώ, Β ΖΩΝΗ 12 Ευρώ
10€ (Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65 και ανέργων ),10€ Ομαδικά άνω των 25 ατόμων
Ατέλειες: 5 Ευρώ
Θέατρο Σταθμός: Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα
(Έναντι Μετρό Μεταξουργείο)
Τηλέφωνο: 2105230267