Η αρχιτεκτονική προσωπικότητα της Αθήνας στο Μπενάκη - Free Sunday
Η αρχιτεκτονική προσωπικότητα της Αθήνας στο Μπενάκη

Η αρχιτεκτονική προσωπικότητα της Αθήνας στο Μπενάκη

Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στις 20.00 εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138  η έκθεση του διαγωνισμού « Ένα Λεπτό Αθήνα» που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη. Των εγκαινίων θα προηγηθεί η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού από  τον επιμελητή Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και την ομάδα των κριτών Έλενα Ζερβουδάκη αρχιτέκτων, Αργύρη Παπαδημητρόπουλο σκηνοθέτη, Ρένα Σακελλαρίδου αρχιτέκτων, Σύλλα Τζουμέρκα σκηνοθέτη και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Η κάμερα των συμμετεχόντων αποτύπωσε, με οικονομία και ποικιλία, την αρχιτεκτονική προσωπικότητα της Αθήνας όπως την «βλέπει» ο καθένας  μας.

Μια μεγάλη ομάδα περιηγήθηκε στην κλασική Αθήνα, μνημεία και εμβληματικά κτήρια, ενώ μια δεύτερη εστίασε σε αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες. Η  κορυφογραμμή (skyline) της πόλης εμφανίζεται συχνά, εξίσου όμως και υπόγειες διαδρομές ή στοές της Αθήνας. Ερείπια και ημιτελή κτίσματα «στοιχειώνουν» πολλές συμμετοχές ενώ άλλες αφήνουν το βλέμμα τους να πλανάται στη θέα της πόλης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα βίντεο που αφηγούνται μια ιστορία σαν short film με πλάνα από την Αθήνα, καθώς και οι πιο καλλιτεχνικές (video art) συμμετοχές.