Τα «Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη» στον Ι. Ναό των Αγ. Αναργύρων στου Ψυρ­ρή - Free Sunday
Τα «Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη» στον Ι. Ναό των Αγ. Αναργύρων στου Ψυρ­ρή

Τα «Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη» στον Ι. Ναό των Αγ. Αναργύρων στου Ψυρ­ρή

Τα «Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη» στον Ι. Ναό των Αγ. Αναργύρων στου Ψυρ­ρή, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018 άνοιξαν τις σχετικές εκδηλώσεις προ­ετοι­μασίας στον ομώνυμο Ναό για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Οι ερμηνείες των σχετικών Παπαδιαμαντικών κειμένων από τους εξαιρετικούς ηθο­ποι­ούς Γιώργο Μεσσάλα, Ντένη Θεμελή και Θάνο Καλιώρα καθήλωσαν κυριολε­κτι­κά, τους ακροατές και μετέφεραν με την φαντασία σε κόσμους παλιούς και εποχές αλλο­τινές, αλλά πάντα με νοήμα για το σήμερα. Ιδιαιτέρως ο τρόπος με τον οποίο α­πέ­δωσαν οι ηθοποίοι το διήγημα «Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη», ήταν τόσο θεα­τρι­κός και ζωηρός ώστε το ακροατήριο στο τέλος ξέσπασε σε ασταμάτητα χειρο­κρο­τήματα.

Ευχαριστή εντύπωση προκάλεσαν οι ύμνοι των Εσπερινών Χριστουγέννων και Θε­ο­φα­νείων ανάμεσα στα διηγήματα, που τόσο άρεζαν στον Παπαδιαμάντη, και τους ο­ποί­ους απέδωσε ο Βυζαντινός Χορός του Ι. Ναού υπό την δεύθυνση του πρω­το­ψάλτου κ. Α. Πετράκη.

Ο ναός ήταν κατάμεστος με ανθρώπους κάθε ηλικίας και τάξεως, οι οποίοι αψήφησαν το κρύο και σενέρρευσαν από όλη την Αθήνα, μεταξύ δε των άλλων, έκπληξη προ­κά­λε­σε η παρουσία σοβαρής ομάδας Σκιαθιτών, η οποία ήρθε από το νησί μόνο και μόνο για την εκδήλωση και να προσκαλέσουν την επανάληψη της εκδηλώσεως στην Σκιάθο, αυτή την φορά!

Τα «Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη» ήταν, ομολογουμένως, μία πολλή επιτυχη­μέ­νη βραδυά κατά την οποία με τρόπο μυ­στα­γω­γικό ξαναζήσαμε την ατμόσφαιρα των ημερών μέσα από τα μάτια του Σκιαθίτη μεγαλουργού.

Τα κείμενα, τα οποία απέδωσαν οι ηθοποίοι Γιώργος Μεσσάλας, Ντένη Θεμελή και Θάνος Καλιώρας ήταν, «Η τύχη από Αμέρικα», «Το αστεράκι», «Η Φαρμακο­λύ­τρια», «Η επίσκεψη του Δεσπότη», «Τα καλαμπούρια ενός δασκάλου», «Η κάλτσα της Νόενας», «Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη».

Η όλη εκδήλωση ήταν μία διοργάνωση της Επιτροπής του Ι. Ναού και των συντελεστών.