Είδαμε την παράσταση “Οι μάγισσες της Σμύρνης”, στο Θέατρο Παλλάς - Free Sunday
Είδαμε την παράσταση “Οι μάγισσες της Σμύρνης”, στο Θέατρο Παλλάς

Είδαμε την παράσταση “Οι μάγισσες της Σμύρνης”, στο Θέατρο Παλλάς

Από το ιδιαίτερα γνωστό βιβλίο της Μάρας Μειμαρίδη, που πούλησε περισσότερα από 900.000 αντίτυπα και την μεταφορά του στη μικρή οθόνη το 2005 σε σειρά του Κώστα Κουτσομύτη, σε παράσταση στη σκηνή του Θεάτρου Παλλάς, υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του Σταμάτη Φασουλή…παρακολουθήσαμε.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Βρισκόμαστε στη Σμύρνη στα 1887.

Υπό την καθοδήγηση της μητέρας της Ευθαλίας, η Κατίνα, μια πανούργα, φιλόδοξη, έξυπνη και διεκδικητική νέα γυναίκα γνωρίζει την Αττάρτη, μια εκ της Τουρκίας Μάγισσα, με την βοήθεια της οποίας προχωρά στις επιθυμίες και τη ζωή.

Έχοντας αρχικά ως στόχο τον πιο περιζήτητο γαμπρό της περιοχής, ξεκινά τον στίβο του βίου της στον οποίο οι εξελίξεις είναι πολλές και δραματικές.

Στην πορεία θα παντρευτεί τέσσερεις άντρες, ο ένας πλουσιότερος και σε υψηλότερο αξίωμα από τον άλλο.

Όντας δυναμική και διεισδυτική, αποζητώντας εξουσίες και δύναμη, δεν θα επιτρέψει σε κανέναν στο δρόμο της μπροστά να σταθεί και εμπόδιο κανένα την πορεία της να μην ανακόψει. Ούτε καν στο θάνατο.

Με την βοήθεια της Αττάρτης καταφέρνει εν τέλη να γίνει … αρχόντισσα όλης της Σμύρνης, έχοντας για πολύτιμη βοήθεια ξόρκια και σκευάσματα, χρώματα κι αρώματα, λόγια από τα βάθη των χρόνων βγαλμένα και φυσικά πάντα δίπλα της την παντοδύναμη… δεύτερη μητέρα της.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Η δύναμη του Παλλάς.

Ένα υπέροχο Θέατρο στην οδό Βουκουρεστίου που κουβαλά στη σκηνή του την Ιστορία πολλών χρόνων, εγκατεστημένο στο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.

Κυρίως από την ανακαίνισή του το 2000 μεταλλάχθηκε σε έναν τόπο μαγικό,

όπου με την αίγλη και την μεγαλοπρέπειά του φιλοξένησε πολλές και υπέροχες παραστάσεις.

Μία εξ αυτών είναι και “Οι Μάγισσες της Σμύρνης”.

Μια παράσταση που μεταφέρθηκε από το βιβλίο και την μεγάλη αυτού επιτυχία στην μικρή οθόνη και από εκεί εμπρός στα μάτια μας.

Είναι δύσκολο στις μέρες μας να συντηρηθούν παραστάσεις με τέτοιο αναγνωρισμένο και πολυπληθές επιτελείο και τόσο σπουδαία σκηνικά και κοστούμια, αν δεν στηριχθούν από την αίγλη ενός τέτοιου Θεάτρου.

Αρχικά οφείλουμε να πούμε πως από μόνο του το θέμα εμπεριέχει ένα μεταφυσικό κάλεσμα, μιας και το ζήτημα της μαγείας και της δύναμης αυτής, προκαλεί όχι μόνο την περιέργεια ως θέμα, μα και τις αισθήσεις διεγείρει, μιας και το άγνωστο και το από αλλού φερμένο, ανέκαθεν τα σωθικά και την διάθεσή μας δυναμιτίζει.

Γιατί δεν πρόκειται για μια απλή ταχυδακτυλουργική κατάδειξη της πραγματικότητας, μα μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής, που συνδέει τα πάθη, τις επιθυμίες, τον πόθο, την κατάκτηση, την λαγνεία, την εξουσία, την κυριαρχία, τον φόβο και την δύναμη με ένα λεπτό, αδιόρατο μα πανίσχυρο νήμα… Αυτό των δυνάμεων που αγνοούμε την ουσία τους, δίχως φυσικά αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν.

Κεντώντας με δεξιοτεχνική δεινότητα την ατμόσφαιρα, ο Σταμάτης Φασουλής μας μετέφερε στο κλίμα και την ιδιαιτερότητα της εποχής, επισημαίνοντας τις αρετές και τα ελαττώματά της, την μικροψυχία και την ανταγωνιστικότητα, καταδεικνύοντας την πορεία μιας γυναίκας μέσα της, η οποία με δυο ισχυρότατα μητρικά στο πλευρό της όπλα, κατάφερε να φτάσει εκεί  που ούτε να φανταστεί ένας κοινός και ταλαιπωρημένος από τις κακουχίες και την ανέχεια νους θα μπορούσε. Στην διαφέντευση της Σμύρνης.

Με εξαιρετικά σκηνικά εναλλασσόμενα με τρόπους ποικίλους, από την οροφή, από το πλάι, με περιστροφή γύρω από τον άξονά τους και κατά μήκος, η Αθανασία Σμαραγδή ξεπέρασε τον εαυτό της. (Της αξίζουν συγχαρητήρια).

Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τα κοστούμια της Ντένης Βαχλιώτη, τα οποία ως την τελευταία λεπτομέρεια μελετημένα, ερμήνευσαν με στιλιστική ακρίβεια την εικόνα της εποχής.

Στην φράση, «Δεν είμαστε Μάγισσες, είμαστε κυνηγημένες», από τη Μαρία Καβογιάννη ως Ευταλία, εσωκλείεται και η ιδέα που επεδίωξε να μεταδώσει η παράσταση, μιας και το ταξίδι αυτό από τα χαμηλά στα υψηλά δεν ήταν μια επίδειξη δύναμης και μαγικής δεξιοτεχνίας, μα μια προσπάθεια επιβίωσης και ανάρρησης σε καιρούς ιδιαίτερα δύσκολους.

Ωραίο το παίξιμο της μητέρας Ευταλίας λοιπόν, που με χιούμορ, αγωνία, κραυγή σπαρακτική μα και πίστη, στάθηκε στην κόρη της μέχρι το τέλος της ύπαρξής της.

Η δεύτερη «μητέρα», η Μίρκα Παπακωνσταντίνου ώς μάγισσα Αττάρτη, ιδιαίτερα επιβλητική στον ρόλο της, με ουσία και υπόσταση τόσο μεταφυσική, που στην φωνή της επάνω ισορροπούσαν όλες οι της παράστασης και της ατμόσφαιρας εξελίξεις.

Αναφορικά με την πρωταγωνίστρια την Κατίνα, η Σμαράγδα Καρύδη έκανε φιλότιμη προσπάθεια, μιας και η γλυκύτητα της φυσιογνωμίας της έρχεται σε αντίθεση με την σκληρότητα του ρόλου της, το πάθος, την ένταση και την ψημένη από τις κακουχίες και την μαγεία φυσιογνωμία, που άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο ταυτίζονταν με την ουσία του ρόλου. (Ελαφρώς άκομψος κι ο χορός που έγινε προς κατάκτησιν του δεύτερου συζύγου).

Οι γαμπροί απέδωσαν καλά.

Ο Μέμος Μπεγνής και ο Μελέτης Ηλίας άξια ερμήνευσαν τα δύο αδέρφια Καραμάνου,   ενώ η Νικολέτα Βλαβιανού ως θεία Φούλα και η Μαρία Αντουλινάκη ως γειτόνισσα Βασιλεία ερμηνεύουν δυο λαϊκές φυσιογνωμίες οι οποίες με ιδιαίτερο χιούμορ, αποτυπώνουν τον τρόπο σκέψης και αντίληψης της εποχής.

Καλό και το υπόλοιπο επιτελείο με μια δυο μικρές ερμηνευτικές ενστάσεις.

Εν κατακλείδι πρόκειται για μια μεγάλης διάρκειας παράσταση, που όμως έχει την δύναμη

και τον χαρακτήρα να κρατήσει τα μάτια των θεατών ορθάνοιχτα… και καθόλου να μην κουράσει.

ΟΙ ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ της ΜΑΡΑΣ ΜΕΙΜΑΡΙΔΗ

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Κίνηση: Δημήτρης Παπάζογλου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:

Μαρία Καβογιάννη
Σμαράγδα Καρύδη
Μέμος Μπεγνής
Μελέτης Ηλίας
Νικολέτα Βλαβιανού
και η Μίρκα Παπακωνσταντίνου στο ρόλο της Μάγισσας Αττάρτης

ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ:

Νατάσσα Κοτσοβού
Γιώργος Παράσχος
Μαρία Αντουλινάκη
Γιώργος Δεπάστας
Δέσποινα Πολυκανδρίτου
Δανάη Μπάρκα
Αθηνά Νιαβή
Ευγενία Σαμαρά
Βερόνικα Δαβάκη
Ευσταθία Τσαπαρέλη
Μανόλης Γεραπετρίτης
Νεφέλη Παπαδερού
Δημήτρης Γκοτσόπουλος
Στράτος Μένούτης
Γιώργος Λόξας
Κλεάνθης Βαρσαμούλης
Γιώργος Γκολφινόπουλος
Γιώργος Ματζιάρης
Νίκος Βασιλειάδης
Νίκος Σταυρακούδης