Ανδρέας Ανδρέου: «Ο άνθρωπος είναι διαχρονικά ο ίδιος: διακατέχεται από ροπή αδρανείας» - Free Sunday
Ανδρέας Ανδρέου: «Ο άνθρωπος είναι διαχρονικά ο ίδιος: διακατέχεται από ροπή αδρανείας»

Ανδρέας Ανδρέου: «Ο άνθρωπος είναι διαχρονικά ο ίδιος: διακατέχεται από ροπή αδρανείας»

Το έργο «Ένας Αριθμός» μιας από τις σηµαντικότερες εκπροσώπους της σύγχρονης αγγλικής δραµατουργίας της Κάρυλ Τσέρτσιλ, ανεβαίνει στο Bios από τις 21 Ιανουαρίου, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Γ. Ανδρέου.

Μία οδυνηρή αποκάλυψη προκαλεί μία ασυνήθιστη συνάντηση. Ο Λεωνίδας Κακούρης (Σόλτερ) συναντά στο πρόσωπο του Έκτορα Λιάτσου τους τρεις γιους του (Μπέρναρντ, Μπέρναρντ και Μάικλ Μπλακ). Ένας τους είναι το πρωτότυπο. Οι υπόλοιποι, αντίγραφα. Σε ένα περιβάλλον αμιγώς αρσενικό, ένας αγώνας ξεκινά.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, μίλησε στο Freesunday.gr για τους λόγους που τον οδήγησαν στην επιλογή του συγκεκριμένου έργου το οποίο έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις.

 number

Αρχικά, θα θέλαμε να μας πείτε πώς αποφασίσατε να ανεβάσετε το συγκεκριμένο έργο.

Διάβασα το έργο όσο ήμουν ακόμα φοιτητής στην RADA (Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης) στο Λονδίνο. Με κέρδισε αμέσως ο τρόπος γραφής του: ελλειπτικός, προφορικός, πυκνός, βασισμένος στον διάλογο. Οι σκηνικές οδηγίες απουσιάζουν. Το ίδιο και η στίξη. Παρ’ όλ’ αυτά, η δραματουργία είναι συμπαγής. Η συγγραφέας δίνει μόνο όσες απαντήσεις κρίνει απαραίτητες και αφήνει τους συντελεστές του έργου να ψάξουν για τις υπόλοιπες. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει τη θεατρικότητα μέσω του ευρήματος να ερμηνεύει ένας ηθοποιός τρεις εξωτερικά πανομοιότυπους ανθρώπους. Αυτό επηρεάζει και τον άλλο ηθοποιό, που φαινομενικά είναι ο ίδιος κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Οπωσδήποτε με κέρδισε και η θεματική του, καθώς ξεκινά από μία ακραία ιδέα για να μιλήσει τελικά για κάτι πολύ οικείο. Η πρόκληση για μένα είναι διπλή εφόσον μεταφράζω και σκηνοθετώ. Είναι η πρόκληση της γλώσσας, από τη μία, και της σκηνής, από την άλλη.

Θα μας μιλήσετε για τον τρόπο με τον οποίο επιλέξατε να το προσεγγίσετε σκηνοθετικά;

Αντιμετωπίζουμε το έργο ως μία μεγάλη αλληγορία πάνω στη σχέση πατέρα-γιου. Ο χώρος όπου ζει ο πατέρας (που ερμηνεύει ο Λεωνίδας Κακούρης) αποτελεί για τους γιους (που ενσαρκώνει ο Έκτορας Λιάτσος) εστία ασφάλειας αλλά και οδύνης. Αγαλλίασης αλλά και βασάνου. Η ευρηματική εικαστική προσέγγιση της Ματίνας Μέγκλα (σκηνογραφία-ενδυματολογία) και της Σεμίνας Παπαλεξανδροπούλου (φωτισμοί) υπογραμμίζουν και εναρμονίζονται με τη ματιά μίας ενιαίας διαδρομής του έργου όπου το πέρασμα από τον γιο στον πατέρα και από τον ένα γιο στον άλλο σηματοδοτείται πρωτίστως υποκριτικά.

Το έργο της Caryl Churchill καταπιάνεται με ένα θέμα που τρομάζει. Ποια είναι η στάση της απέναντι σε αυτό;

Θα έλεγα ότι τη συγγραφέα δεν την αφορά η βιοηθική. Οπωσδήποτε, ρωτά το σχετικό ερώτημα τι σημαίνει για τον κόσμο μία τέτοια δυνατότητα, όμως το υπερβαίνει χτίζοντας μία αλληγορία για τις ανθρώπινες σχέσεις τώρα και πάντα.

Η αμφισβήτηση ανάμεσα σε πατέρα και γιο, πού οδηγεί;

Ιδανικά στην ενηλικίωση. Και για τον πατέρα και για τον γιο. Ποτέ όμως αναίμακτα. Στο έργο μας τουλάχιστον.

Η επιστήμη μπορεί να διορθώσει τα λάθη;

Μπορεί. Αλλά ο άνθρωπος είναι διαχρονικά ο ίδιος: διακατέχεται από ροπή αδρανείας.

Σκηνοθεσίες, μεταφράσεις επιμέλειες. Τι είναι πιο κοντά σε εσάς;

Ό,τι κάθε φορά με εκφράζει. Θα έλεγα ότι το ένα στοιχείο τροφοδοτεί το άλλο. Σπούδασα Κλασική Φιλολογία στο King’s College του Λονδίνου χωρίς όμως να γίνω κατ’ επάγγελμα φιλόλογος. Με αφορά ο γραπτός λόγος και με «διαολίζει» η μεταφορά του σε προφορικό λόγο, ήθος, δράση και θέαμα.

Παράλληλα, συνεργάζεστε με την πρωτοποριακή ομάδα «Rimini Protokoll». Πείτε μας λίγα λόγια.

Η συνάντησή μου με τους Rimini Protokoll, και συγκεκριμένα τον Daniel Wetzel, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εμπειρίες μου. Η συνεργασία ξεκίνησε το 2016 και οι σημαντικότεροι σταθμοί της είναι η τετραλογία «Staat 1-4» που περιοδεύει ανά τον κόσμο και το «Bubble Jam» που παίζεται έως την άνοιξη στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και επίκειται περιοδεία. Εμπλέκομαι καλλιτεχνικά σε αυτές τις εργασίες και συμμετέχω στο Apparat Athen, έναν καινούργιο χώρο προβών, παραστάσεων και εκπαίδευσης που ξεκίνησε στην Αθήνα ο ίδιος ο Daniel εστιάζοντας στη σύζευξη των παραστατικών τεχνών με την τεχνολογία.

Σε καλλιτεχνικό επίπεδο, ποια είναι τα όνειρά σας;

Να θέτω τους όρους μου, να έχω γόνιμες συναντήσεις, να μαθαίνω, να ανακαλύπτω, να ταξιδεύω, να… να… να…

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Ανδρέας Γ. Ανδρέου
Ερμηνεύουν: Λεωνίδας Κακούρης, Έκτορας Λιάτσος
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Ματίνα Μέγκλα
Σχεδιασμός Φωτισμών: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Διεύθυνση Παραγωγής: Νίκος Μαυράκης
Φωτογραφίες: Karol Jarek
Πρεμιέρα: Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 στις 21:00
Ημερομηνίες: από Δευτέρα 21 Ιανουαρίου έως Τρίτη 19 Φεβρουαρίου
Ημέρες & Ώρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00
Ώρα έναρξης: 21:00
Διάρκεια: 70΄
Τιμή εισιτηρίου: 12€ (ενιαίο), 10€ (μειωμένο)
Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr
Χώρος: ΒΙΟS Main, Πειραιώς 84, Αθήνα
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-3425335