Παντελής Φλατσούσης: «Από κάθε εμπειρία ανακαλύπτεις πράγματα που δεν γνώριζες» - Free Sunday
Παντελής Φλατσούσης: «Από κάθε εμπειρία ανακαλύπτεις πράγματα που δεν γνώριζες»

Παντελής Φλατσούσης: «Από κάθε εμπειρία ανακαλύπτεις πράγματα που δεν γνώριζες»

Για πρώτη φορά η «Ιταλική Νύχτα», το έργο που έδωσε το βραβείο Κλάιστ στον Έντεν φον Χόρβατ, μεταφράζεται και ανεβαίνει στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας.

Το κείμενο που γράφτηκε το 1931, διαπραγματεύεται ευθέως την άνοδο του ναζιστικού κόμματος στην Γερμανία του μεσοπόλεμου.

Η μετάφραση και η σκηνοθεσία ανήκουν στον Παντελή Φλατσούση ο οποίος μίλησε στο Freesunday.gr.

Flatsousis 2

Τι σας γοήτευσε στην «Ιταλική Νύχτα»;

Με ενδιαφέρει το ότι πραγματεύεται ευθέως ένα ζήτημα όπως την άνοδο του φασισμού, προσπαθώντας να παρουσιάσει τις πραγματικές συνθήκες που του επέτρεψαν να συμβεί. Στον Χόρβατ όλες οι πλευρές φαίνονται υπεύθυνες και όλες οι πλευρές παρουσιάζονται ως «χρεωκοπημένες». Επίσης, με ενδιαφέρει ότι προσπαθεί να εξερευνήσει το ερώτημα «τι σχέσεις υπαγορεύουν αυτές οι πιέσεις και ανακατατάξεις»;

Το έργο πραγματεύεται την άνοδο του ναζιστικού κόμματος στην Γερμανία του μεσοπόλεμου. Θα επιχειρήσετε κάποιους παραλληλισμούς με τη σημερινή εποχή;

Δεν ξέρω πόσο το θέατρο ή η τέχνη μπορεί να παρέμβει στην κοινωνία, αλλά είμαι βέβαιος ότι πρέπει να ψάχνει έναν τρόπο να συνομιλεί με την κοινωνική πραγματικότητα. Σαφέστατα λοιπόν, η «Ιταλική Νύχτα» σχετίζεται με την σημερινή πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Δεν είναι, βέβαια, σκοπός μας να επιχειρήσουμε βεβιασμένους παραλληλισμούς στην σκηνή. Αυτό θεωρώ ότι περισσότερο συσκοτίζει, παρά ρίχνει φως σε έναν μηχανισμό. Πραγματευόμαστε, όμως, ζητήματα που αυτή τη στιγμή είναι υπαρκτά και θέλουμε να ανοίξουμε έναν διάλογο σε σχέση με αυτά.

Σε ποια ερωτήματα απαντά το κείμενο του Έντεν φον Χόρβατ;

Εξερευνά τα ερωτήματα όπως ποια είναι η ευθύνη της δημοκρατικής πλευράς, ποια τα αίτια της ανόδου των ακροδεξιών στοιχείων. Επίσης, τον αφορούν τα ερωτήματα τι σχέσεις, στάσεις και συμπεριφορές υποβάλλουν οι κοινωνικές πιέσεις και ανακατατάξεις σε κοινωνικά στρώματα που σε μεγάλο βαθμό θα τα χαρακτηρίζαμε προνομιούχα, αλλά φαίνεται να χάνουν τα προνόμιά τους. Και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν ξέρω πόσο απαντά. Δίνει απαντήσεις με το τι επιλέγει να παρουσιάσει, αλλά κυρίως παρουσιάζει αλληλοδιαπλεκόμενα κοινωνικά ζητήματα.

Τι θα θέλατε να «πάρει» μαζί του ο θεατής φεύγοντας από την παράσταση;

Ένα μεγάλο ερωτηματικό για το ζήτημα της προσωπικής ευθύνης και στάσης σχετικά με τα θέματα της παράστασης. Το να θέσει ερωτήματα που να ξεκινούν μία ψύχραιμη αυτοκριτική.

Υπήρξατε για αρκετά χρόνια βοηθός του Θωμά Μοσχόπουλου. Τι κρατάτε;

Κρατάω πάρα πολλά πράγματα, τα αναθεωρώ, τα επαναπροσδιορίζω, τα ξαναανακαλύπτω. Έμαθα πολλά ως βοηθός του Θωμά και αυτό είναι ένα σημαντικό εφόδιο. Άλλωστε, από κάθε εμπειρία μαθαίνεις και ανακαλύπτεις πράγματα που δεν γνώριζες, αυτό είναι και το πιο σημαντικό. Έμαθα πάρα πολλά και πέρυσι κάνοντας το «Λεόντιος και Λένα» του Georg Büchner, και ακόμα περισσότερα δουλεύοντας με υλικό της «πραγματικότητας» στο θεατρικό ντοκιμαντέρ «NO FUTURE!» στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Από όλες αυτές τις εμπειρίες κρατάω πράγματα.

«Ιταλική Νύχτα»
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Παντελής Φλατσούσης
Παίζουν: Αντώνης Αντωνόπουλος, Γιάννης Δενδρινός, Κατερίνα Λάττα, Θεανώ Μεταξά, Δημήτρης Μηλιώτης, Προμηθέας Nerattini- Δοκιμάκης, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Βασίλης Σαφός.
Πρεμιέρα: 13 Φεβρουαρίου
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη στις 20:00 και Πέμπτη στις 21.00
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15 ευρώ, Φοιτητικό: 10 ευρώ, Άνεργοι & Ατέλειες: 5 ευρώ
Διάρκεια: 90 λεπτά
Β’ Σκηνή, Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας
Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη
Τηλέφωνο ταμείου: 2114117878