Δημήτρης Λάλος: «Είμαι βέβαιος ότι πρέπει να κάνω του κεφαλιού μου» - Free Sunday
Δημήτρης Λάλος: «Είμαι βέβαιος ότι πρέπει να κάνω του κεφαλιού μου»

Δημήτρης Λάλος: «Είμαι βέβαιος ότι πρέπει να κάνω του κεφαλιού μου»

Ηθοποιός, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Tempus Verum - Εν Αθήναις, ο Δημήτρης Λάλος μεταφράζει και σκηνοθετεί το έργο του Γερμανού Marius Von Mayenburg «Ο Άσχημος». Ο ίδιος μας μιλάει για την παράσταση και γιατί είναι σίγουρος πως πρέπει να ακούει το ένστικτό του.

Μιλήστε μας για το έργο του Γερμανού Marius Von Mayenburg «Ο Άσχημος»…

Είναι ένα σύγχρονο έργο, γραμμένο το 2007. Παίχτηκε πρώτη φορά στη Schaubühne, μία από τις πιο κεντρικές σκηνές του Βερολίνου. Από τότε έχει κάνει παγκοσμίως μεγάλη επιτυχία με τον τίτλο «The ugly one».

Είναι δράμα ή κωμωδία;

Είναι και τα δύο. Είναι έργο που με έναν ευχάριστο τρόπο μπορεί και περνάει κάτι τραγικό. Πώς βλέπουμε τον εαυτό μας και πώς είναι πραγματικά.

Ο Λέττε αποφασίζει να αλλάξει το πρόσωπό του. Η συμπεριφορά των γύρω του διαφοροποιείται απρόσμενα μετά την εγχείρηση. Πλέον δεν είναι άσχημος. Τελικά πόσο μας στιγματοποιεί η εξωτερική μας εμφάνιση;

Κατά Πλάτωνα, το μυαλό, που είναι ο ηνίοχος, οδηγεί το άρμα της ψυχής. Η ψυχή μας κατοικεί μέσα στο σώμα μας. Η φυσική έκφραση, λοιπόν, της ψυχής μας μας επηρεάζει και επηρεάζει και τους δίπλα μας. Όλα βέβαια προς στιγμήν. Διότι όταν αυτά τα δύο δεν συμβαδίζουν, δεν αργεί να αποκαλυφθεί η απάτη της κενής ομορφιάς που απέχει από το πραγματικά όμορφο: τη γοητεία.

Μεγαλώνουμε, ατομικά αλλά και ως κοινωνία, με δεδομένα κάποια πρότυπα ομορφιάς. Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να κρίνει κάποιον βάσει της εξωτερικής του εμφάνισης; Ή, αντίστοιχα, έχετε κριθεί εσείς βάσει αυτής;

Ναι, φυσικά. Άνθρωπος είμαι, αδυναμίες έχω. Ο ορισμός της αντικειμενικής ομορφιάς θα λέγαμε ότι είναι η συμμετρία. Έτσι, όταν κάποιος έχει τη συμμετρία αυτή, προκαλεί εντύπωση στους γύρω του και αντιμετωπίζεται ανάλογα. Όμως αυτό κατά τη γνώμη μου καταρρέει γρήγορα, διότι η ζωή είναι ένας αγώνας αντοχής και όχι αγώνας ταχύτητας.

Πόση σημασία έχουν οι προσωπικές μας αξίες, όταν αυτές δεν επικυρώνονται από τους γύρω μας;

Ζώντας σε μια οργανωμένη κοινωνία, πιστεύω ότι όλα έχουν σχέση μεταξύ τους. Ό,τι κάνουμε, ό,τι θέλουμε, ό,τι ονειρευόμαστε, θέλουμε να το μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους που αγαπάμε και εκτιμούμε. Γιατί, άλλωστε, «μόνος, ούτε στον παράδεισο».

Έχουν περάσει σχεδόν τρία(;) χρόνια από τη στιγμή που με την ομάδα σας Tempus Verum αναλάβατε το θέατρο Εν Αθήναις και γίνατε ο καλλιτεχνικός του διευθυντής. Για τι είστε πλέον βέβαιος και ποια από τις αρχικές σας απόψεις έχει αλλάξει από την πορεία του Tempus Verum - Εν Αθήναις;

Είμαι βέβαιος ότι πρέπει να κάνω του κεφαλιού μου! Να ακούω το ένστικτό μου και να μην αφήνω τα γύρω-γύρω να αναστέλλουν την ορμή μου. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουν αλλάξει οι αρχικές απόψεις και οι στόχοι, που είναι να υπάρχει ένας τόπος όπου μπορούν οι άνθρωποι να εκφράζονται με ειλικρίνεια και θάρρος.

Και, τελικά, ένας καλλιτεχνικός διευθυντής πώς καταλήγει στο ρεπερτόριο του θεάτρου του;

Κάνοντας ησυχία μέσα του και ακούγοντας τον παλμό του θεατρικού γίγνεσθαι.

Από τις έως τώρα παραστάσεις σας, ποια θα ξεχωρίζατε;

Δεν θα μπορούσα να αδικήσω κάποια δουλειά μου, αλλά σίγουρα τα δύο έργα που μετέφρασα, την «Αρρώστια της νιότης» και τον «Άσχημο», τα έχω στην καρδιά μου.

INFO

«Ο Άσχημος»

του Marius Von Mayenburg

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λάλος

Παίζουν: Θανάσης Δόβρης, Βάσω Καβαλιεράτου, Συμεών Τσακίρης, Μιχάλης Βρεττός

Tempus Verum - Εν Αθήναις

Ιάκχου 19, Γκάζι

Τηλ.: 210 3425170