Πολυξένη Μυλωνά: «Η θεατρική Αθήνα δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει άλλες πρωτεύουσες» - Free Sunday
Πολυξένη Μυλωνά: «Η θεατρική Αθήνα δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει άλλες πρωτεύουσες»

Πολυξένη Μυλωνά: «Η θεατρική Αθήνα δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει άλλες πρωτεύουσες»

Ο Γιάννης Βούρος σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στη σπουδαία νουβέλα του Άρτουρ Σνίτσλερ «Dream Story», στην οποία βασίστηκε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ για το σενάριο της τελευταίας του ταινίας «Μάτια ερμητικά κλειστά». Στο πλευρό του επί σκηνής η Πολυξένη Μυλωνά, η οποία εξηγεί στην FS πόσο κοντά είναι η αλήθεια με το ψέμα.

Σας βρίσκουμε μαζί με τον Γιάννη Βούρο στο Θέατρο Πόλη, στη μεταφορά της σπουδαίας νουβέλας του Σνίτσλερ «Dream Story», στην οποία βασίστηκε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ για το σενάριο της τελευταίας του ταινίας «Μάτια ερμητικά κλειστά». Σας φόβισε αυτή η αναμέτρηση;

Το «Dream Story» είναι μια θεατρική διασκευή της νουβέλας του Σνίτσλερ. Είναι άλλος ο κόσμος της λογοτεχνίας, άλλος ο κόσμος του θεάτρου και άλλος ο κόσμος του κινηματογράφου. Άλλη υποκριτική, άλλη τεχνική, άλλη μέθοδος. Εμείς διασκευάσαμε για το θέατρο τη νουβέλα του Σνίτσλερ και εργαζόμαστε σκληρά για την πραγμάτωση μιας θεατρικής παράστασης. Είναι αυτονόητο ότι σεβόμαστε απεριόριστα το έργο του Κιούμπρικ, όμως έχουμε το καλλιτεχνικό δικαίωμα να ερμηνεύσουμε το έργο με τα δικά μας εκφραστικά μέσα, σε άλλη εποχή και κάτω από άλλες συνθήκες.

Το έργο είναι ένα συνεχές παιχνίδι ανάμεσα στο πραγματικό και στο εικονικό, την αλήθεια και το ψέμα, το ασυνείδητο και το συνειδητό. Αλήθεια, είναι δυσδιάκριτα αυτά και στις ζωές μας;

Ειλικρινά, δεν γνωρίζω τι είναι πραγματικό και τι όχι, τι είναι αλήθεια και τι ψέμα και πότε ακριβώς το συνειδητό ορίζεται και κυριαρχείται από το ασυνείδητο. Η ζωή του καθενός μας κινείται ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι και όλοι γνωρίζουμε βαθιά τι συμβαίνει όταν καταπιεσμένες ενοχές και απωθημένες επιθυμίες –που έχουμε εξορίσει στο ασυνείδητο– εισβάλλουν στη ζωή μας με αναπάντεχα αποτελέσματα.

Ο φόβος και η αμφιβολία κυριαρχούν, καθώς οι χαρακτήρες αντιλαμβάνονται πτυχές για τους εαυτούς τους κρυμμένες από την καθημερινότητα. Συμβαίνει συχνά στην καθημερινότητά μας να κρύβουμε πράγματα από τον ίδιο μας τον εαυτό;

Συνήθως κρύβουμε από τον εαυτό μας τον αληθινό μας εαυτό, γιατί δεν τον αντέχουμε, γιατί η ελευθερία και η ηδονική του εκδοχή μας αποσταθεροποιούν και μας τρομάζουν.

Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με τον Γιάννη Βούρο. Εκείνος σας έκανε την πρόταση για το έργο, σωστά;

Ο Γιάννης Βούρος είναι διακεκριμένος άνθρωπος του θεάτρου και του δημόσιου βίου. Ηθοποιός, σκηνοθέτης, διευθυντής κρατικού θεάτρου, βουλευτής. Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά που συνεργάζομαι μαζί του, και που με διδάσκει, με καθοδηγεί σε ένα έργο που ήταν όνειρο και των δυο μας από παλιά.

Ποιος ο ρόλος του Πέρη Μιχαηλίδη στην παράσταση;

Στο περιπετειώδες εικοσιτετράωρο του Φρίντολιν (Γιάννης Βούρος) και της Αλμπερτίν (Πολυξένη Μυλωνά) διεισδύουν ανθρώπινες παρουσίες που υπογραμμίζουν τα ενοχικά σύνδρομα, τα συνειδησιακά αδιέξοδα, τους δαιδάλους του ασυνείδητου. Ο Πέρης Μιχαηλίδης εισβάλλει στην παράσταση ενσαρκώνοντας όλες αυτές τις διαστροφικές μορφές, προκειμένου να συμπληρωθεί το παζλ των ανεκπλήρωτων φαντασιώσεων των ηρώων του Σνίτσλερ.

Στην ταινία είδαμε πολυπληθές καστ, εντυπωσιακές ερωτικές σκηνές, κοστούμια, σκηνικά. Αυτά πώς αντικαθίστανται στη σκηνή σας;

Το θέατρο έχει τη μαγική δυνατότητα να συμπυκνώνει όλο το σύμπαν του κινηματογράφου πάνω στη θεατρική σκηνή. Οι δικές μας ιδέες στα σκηνικά, τα κοστούμια, τη μουσική, οι φωτισμοί, τα σκηνικά αντικείμενα, δημιουργούν έναν μαγευτικό κόσμο, μια μυστηριακή ατμόσφαιρα, που αποδίδουν πιστά την έξοχη νουβέλα του Σνίτσλερ.

Για μία ακόμη χρονιά παρουσιάζονται στην Αθήνα πολλές παραστάσεις. Μήπως παράγεται περισσότερη τέχνη από αυτήν που μπορεί να «καταναλωθεί» από το κοινό;

Αυτή τη στιγμή η θεατρική Αθήνα δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει άλλες πρωτεύουσες και χώρες του κόσμου. Έμπειροι σκηνοθέτες, πολυμήχανοι συντελεστές, ταλαντούχοι ηθοποιοί, εργάζονται και παράγουν παραστάσεις που διαδίδουν τον πολιτισμό και την τέχνη του θεάτρου. Είναι τέτοια η ορμή, ειδικά των νέων ανθρώπων του θεάτρου, που είναι σίγουρο ότι καινούργια θεατρικά κινήματα θα γεννηθούν από αυτήν.

INFO

«Dream Story»

του Άρτουρ Σνίτσλερ

Μετάφραση-προσαρμογή: Αντώνης Γαλέος

Σκηνοθεσία: Γιάννης Βούρος

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Βούρος, Πολυξένη Μυλωνά, Πέρης Μιχαηλίδης

Πόλη Θέατρο

Φωκαίας 4 & Αριστοτέλους 87, πλ. Βικτωρίας

Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00