Είδαμε την παράσταση «Τελευταία Συνάντηση» Πηνελόπη Δέλτα - Ίων Δραγούμης, στο θέατρο Όλβιο - Free Sunday
Είδαμε την παράσταση «Τελευταία Συνάντηση» Πηνελόπη Δέλτα - Ίων Δραγούμης, στο θέατρο Όλβιο

Είδαμε την παράσταση «Τελευταία Συνάντηση» Πηνελόπη Δέλτα - Ίων Δραγούμης, στο θέατρο Όλβιο

Έναν μεγάλο ανεκπλήρωτο έρωτα που συγγράφει η Μαρία Παπαδήμα και σκηνοθετεί η Ειρήνη Ευαγγελάτου υπό την επιμέλεια του Γιάννη Μποσταντζόγλου, μετά την αξιόλογη πορεία της στη Θεσσαλονίκη… παρακολουθήσαμε.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ένας από τους σπουδαιότερους έρωτες, ένας σπασμός πάθους μέσα στο διηνεκές των ατέλειωτων και ανεκπλήρωτων χωροχρονικά ερώτων, περιγράφει η παράσταση ετούτη.

Η Πηνελόπη Δέλτα και ο Ίωνας Δραγούμης. Μια παντρεμένη σημαντική συγγραφέας με παιδιά κι ένας εργένης διανοούμενος οραματιστής της πολιτικής σκηνής.

Δυο άνθρωποι που απαντώνται στον σταθμό του τρένου οραματιζόμενοι το πάντα, δυο άνθρωποι ερωτευμένοι και απόλυτα δοσμένοι ψυχικά ο ένας στον άλλο, μα που λόγω της ηθικής τάξης και της εποχής… είναι αδύνατο να ζήσουν μαζί…ως ένα.

Ένα ταξίδι στον χρόνο που πασχίζει να δώσει απαντήσεις στο τι πρέπει και τι δεν πρέπει.

Να αποκρυπτογραφήσει τα όρια της εγκράτειας και του καθωσπρεπισμού, γεμάτο πόνο, εξομολογήσεις και αλήθειες και εσωτερική μοναξιά που οδηγούν… σε τέλος τραγικό.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Ο καπνός του τρένου.

Μια αθέατη στιγμή στο σταθμό, εκεί που περιγράφεται στο σύθαμπο μια φιγούρα να ψάχνει, κάτι να αναζητά.                                    

Ο Ίωνας Δραγούμης σε μια στιγμή νοσταλγική, με τα μάτια γυάλινα, όπου μέσα τους είναι χαραγμένος όλος ο έρωτας.

Κι έρχεται εκείνη, απόμακρη, φοβισμένη μην κι εκτεθεί, μισή κι ολόκληρη μαζί, γυναίκα και θλίψη, πόνος και πόθος.

Πόσοι έρωτες δεν έσβησαν στην πορεία των αιώνων πριν προλάβουν να ανάψουν και πόσοι δε στιγμάτισαν και δεν στιγματίστηκαν, πριν καταφέρουν σε άγγιγμα και κραυγή να ενσαρκωθούν!

Μέσα σε αυτή την κολυμβήθρα του έρωτα, σαν οι ψυχές βαπτιστούν, σπάνιο πολύ το χρίσμα τους να χάσουν.

Μια παράσταση σαν και αυτή δεν είναι μια παράσταση παρά ένας γρίφος, μια διεισδυτική, διερευνητική ματιά στην ψυχή μας που πια, την τόση θυσία σχεδόν αδύνατο της είναι να αντέξει.

Ένας έρωτας ψημένος και δικασμένος από την εποχή εκείνη, που αδυνατούσε να αποδεχτεί την αδυναμία, το σφάλμα, το παραστράτημα και την της ανθρώπινης ψυχής εύκαμπτη ελευθερία.

Σαν κάποτε υμνούνται οι έρωτες, ο θεατής οφείλει να σιωπά και μέσα τους, τον εαυτό του και τις αντοχές του οφείλει να εφαρμόσει.

Ποια η διάρκεια και η διάσταση του έρωτα;

Ποιο το σχήμα και η αντοχή του;

Πόση αξιοπρέπεια χωρά σε ένα δάκρυ και πόση μοναξιά μπορεί να αντέξει μια ψυχή κάπου αλλού παραδομένη;

Πόση συγχώρεση χωρά η ζωή απέναντι στον έρωτα και πόσο σκληρός οφείλει να είναι κανείς απέναντι σε μια παραστρατημένη και αλλού δοσμένη ψυχή;

Αναπάντητα, ως τη στιγμή που καλείται κανείς να τα αντιμετωπίσει.

Μια παράσταση άκρως ατμοσφαιρική όπου μέσα της οι ηθοποιοί μας μετέφεραν εκτός τόπου και χρόνου, στο δικό τους ταξίδι, εκεί που η μοναξιά ενώνεται με τον πόνο και μέσα από την στέρηση γεννάται ο μύθος.

Αισθαντική η ερμηνεία του Μάνου Κωστή, όπου κατάφερε να μας μεταφέρει μέσα του, ενώ και η ομοιότητά του με τον Ίωνα, ως ένα επιπλέον όπλο έδωσε μεγαλύτερη και σπουδαιότερη διάσταση στο εγχείρημα.

Από την άλλη πλευρά η ένστασή μας βρίσκεται στη ερμηνεία της Δήμητρας Παπαδήμα ως Πηνελόπη Δέλτα, όπου δεν κατάφερε όσο θα θέλαμε να μας πείσει για ετούτη την αγωνία του έρωτά της. Κι ενώ κατανοούμε πως πρόκειται για μια εποχή περισσότερο τυποποιημένη και καθωσπρέπει, παρ’ όλα ταύτα η ξύλινη προσωπικότητα και οι αναστολές της, δεν κατάφεραν να κατακερματιστούν από την εσωτερικότητα του έρωτά της παρά, προς το τέλος που αφέθηκε στο ατράνταχτο μεγαλείο της οδύνης της.

Σκηνικά και κοστούμια από την Χριστίνα Οικονόμου εκπληκτικά πλαισίωσαν την παράσταση, η πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Χρυσανθακόπουλου απόλυτα νοσταλγική, υπηρέτησε τέλεια τον σκοπό της, οι φωτισμοί υπέροχοι.

Μια παράσταση για τον χαμένο έρωτα και το κλάμα μες στο απόλυτο της ψυχής σκοτάδι.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Μαρία Παπαδήμα

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Ευαγγελάτου

Επιμέλεια παράστασης: Γιάννης Μποσταντζόγλου

Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Οικονόμου

Κατασκευή Σκηνικού: Παναγιώτης Μανίκας

Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Χρυσανθακόπουλος

Φωτισμοί: Γιώργος Φωτόπουλος

Μουσική Παραγωγή/μίξη/mastering: Χρήστος Μπάκης

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ:

Δήμητρα Παπαδήμα, Μάνος Κωστής