Η ζωγραφική οδύσσεια ενός καλλιτέχνη ταξιδεύει στις Βρυξέλλες - Free Sunday
Η ζωγραφική οδύσσεια ενός καλλιτέχνη ταξιδεύει στις Βρυξέλλες
Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος εγκαινίασε την έκθεση του Βασίλη Θεοχαράκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ζωγραφική οδύσσεια ενός καλλιτέχνη ταξιδεύει στις Βρυξέλλες

Την περασμένη Δευτέρα εγκαινιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κύρτσο η έκθεση του Βασίλη Θεοχαράκη με τίτλο «Ζωγραφική Οδύσσεια».

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια θαυμάζοντας τις καλλιτεχνικές δημιουργίες του δημοφιλούς εικαστικού, ενώ απέδωσαν συγχαρητήρια στον κ. Κύρτσο, με πρωτοβουλία του οποίου η ελληνική τέχνη ταξίδεψε στις Βρυξέλλες και κέντρισε το ενδιαφέρον των στελεχών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και του φιλότεχνου κοινού που ακολούθησε τον καλλιτέχνη από την Ελλάδα στις Βρυξέλλες για να τον τιμήσει.

Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος επισήμανε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του για τον κ. Θεοχαράκη: «Είναι μεγάλη μας τιμή που φιλοξενούμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το έργο του Βασίλη Θεοχαράκη. Έχουμε ωραίους συμβολισμούς εδώ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που εκπροσωπεί τους ευρωπαϊκούς λαούς, άρα και τους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς. Ο τίτλος της έκθεσης προσωπικά με ελκύει, είμαστε σε μια οδύσσεια σαν άτομα, σαν κοινωνία, σαν οικονομία, αλλά η οδύσσεια Θεοχαράκη είναι μια οδύσσεια δημιουργικής αναζήτησης και παράγει πολιτισμικό αποτέλεσμα, επομένως σε δύσκολους καιρούς μπορούμε να εμπνευστούμε από το έργο του. Τον ευχαριστούμε που μας τίμησε».

Με τη σειρά της, η ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, δήλωσε: «Στα τελευταία του έργα ο Θεοχαράκης επιστρέφει στο φυτικό βασίλειο. Όπως βύθιζε το βλέμμα του στα νέφη και στα νερά, στους ουρανούς και στα βάθη του πόντου, τώρα βυθίζεται στο δάσος, στις φυλλωσιές, σε υγρά και δροσερά ξέφωτα. Ξαναγυρίζει στην πειθαρχία της παρατήρησης, επιχειρεί να ξαναδώσει σε δέντρα, φυτά και φυλλώματα τη χαμένη ταυτότητά τους. Όλα όσα διδάχτηκε στη μακρά αποδημία του από τον απτό και καθημερινό κόσμο τα επικαλείται και τα στρατολογεί, για να δώσει σχεδόν υλική υπόσταση σε αυτή την παρθένα φύση, η οποία τείνει να αφανιστεί από τον βιασμό που ασκεί πάνω της ο άνθρωπος. Το φυτικό βασίλειο του Θεοχαράκη έχει ζωτική δύναμη και παρουσία όχι μόνο οπτική αλλά και απτική».

Το ταλέντο και τις δημιουργίες του κ. Θεοχαράκη εξήρε κατά την ομιλία του και ο επιμελητής της έκθεσης και κριτικός τέχνης κ. Τάκης Μαυρωτάς, ο οποίος αφιέρωσε όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να εξαχθεί το καλύτερο εικαστικό αποτέλεσμα στην έκθεση.

Όταν έλαβε τον λόγο ο Βασίλης Θεοχαράκης, καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους, καθώς με απλότητα μίλησε για όσα τον εμπνέουν, ευχαρίστησε τον κ. Κύρτσο για την ευκαιρία να παρουσιαστεί η έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και τόνισε τη σημασία της προώθησης του ελληνικού πολιτισμού εκτός συνόρων σε μια τόσο δύσκολη για την κοινωνία περίοδο.

Για την έκθεση και τον καλλιτέχνη μίλησε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Μετά το τέλος των ομιλιών οι επισκέπτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά τους πίνακες του κ. Θεοχαράκη και να θέσουν τις ερωτήσεις τους στον ίδιο τον καλλιτέχνη, ο οποίος τόνισε πως «ο ζωγράφος ζωγραφίζει πρώτα απ’ όλα για τον εαυτό του και έπειτα για τους άλλους».

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος ομότιτλος κατάλογος των εκδόσεων Μέλισσα, με θεωρητικά κείμενα των Παναγιώτη Τέτση, Claudio Strinati, Vittorio Sgarbi, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, Τάκη Μαυρωτά και χαιρετισμό του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου.