100 Χρόνια Bauhaus - Free Sunday
100 Χρόνια Bauhaus

100 Χρόνια Bauhaus

Με αφορμή τα εκατό χρόνια από την ίδρυση της Σχολής Bauhaus, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) σας προσκαλεί το Σάββατο 9 Μαρτίου να ανακαλύψετε τα πάρτι των “Bauhauslers”. Εργαστήρια για όλη την οικογένεια και για ενήλικες, διαδρομή 100 βημάτων από το 1919 στο 2019 και άλλες εκπλήξεις συνθέτουν τη θεματική ημέρα στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, που κορυφώνεται με ένα πάρτι εμπνευσμένο από το “Μέταλ Πάρτι” (Metallische Fest) του 1929, το τελευταίο και ίσως το πιο διάσημο πάρτι της Σχολής, με μουσική από τον DJ Blue Lagoon (Κορμοράνος) .

Το Bauhaus, όπως πολλοί γνωρίζουν, υπήρξε η πιο εμβληματική σχολή art και design του περασμένου αιώνα. Λίγοι, όμως, είναι αυτοί που ξέρουν για τα πάρτι των “Bauhauslers”. H καλλιτεχνική αξία των γιορτών αυτών φαίνεται ήδη από το πρώτο μανιφέστο της Σχολής: εκτός από διαλέξεις, ποίηση, μουσική και θέατρο, το Bauhaus θα είχε και πάρτι μεταμφιεσμένων! Τα πάρτι του Bauhaus, με κεντρική ιδέα τον ανεξάντλητο πειραματισμό, τη χαρά της δημιουργίας και το ένστικτο του παιχνιδιού, είχαν θετική επίδραση στη ζωή της κοινότητας, καθώς ένωναν όλους, φοιτητές και δασκάλους, κάτω από έναν κοινό καλλιτεχνικό οίστρο. Σ’ αυτά μπορούσε κανείς να συναντήσει τον Paul Klee μεταμφιεσμένο σε τραγούδι του Μπλε Δέντρου, τον Wassily Kandinsky σε κεραία, τον Johannes Itten σε εξωγήινο τέρας, τον Walter Gropius ντυμένο Le Corbusier.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων το Σάββατο 9 Μαρτίου αναλυτικά είναι το εξής:

Γενειάδες, Μύτες & Καρδιές

11.00-12.00, 12.15-13.15, 13.30-14.30 | Για παιδιά 2-5 ετών και τους συνοδούς τους.

Με έμπνευση το ομώνυμο πάρτι της Σχολής του Dessau του 1928, οι μικροί επισκέπτες θα φτιάξουν κοστούμια με αστείες γενειάδες, μύτες, μουστάκια και πολλές καρδιές, ενώ με την καθοδήγηση χορευτή θα ανακαλύψουν τους γεωμετρικούς χορούς του Oscar Schlemmer (Block Dance, Form Dance, Ηοοp Dance) αξιοποιώντας μια σειρά από παιγνιώδη αξεσουάρ και σκηνικά αντικείμενα.

Η είσοδος στο εργαστήριο είναι ελεύθερη με προεγγραφή στο SNFCC.org. Η ηλεκτρονική προεγγραφή θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 04/03 στις 12.00.

 

 

Ρίγες, Πουά και Καρό

16.00-17.00, 17.15-18.15, 18.30-19.30 | Για παιδιά 6-12 ετών

Ακολουθώντας τους ίδιους κανόνες μεταμφίεσης με το “White Party” του 1926, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν κοστούμια 2/3 λευκά και 1/3 ριγέ, καρό ή με βούλες, με βασικό υλικό το χαρτί, ενώ με την καθοδήγηση χορευτή θα ανακαλύψουν τους γεωμετρικούς χορούς του Oscar Schlemmer (Block Dance, Form Dance, Ηοοp Dance) αξιοποιώντας μια σειρά από παιγνιώδη αξεσουάρ και σκηνικά αντικείμενα.

Η είσοδος στο εργαστήριο είναι ελεύθερη με προεγγραφή στο SNFCC.org. Η ηλεκτρονική προεγγραφή θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 04/03 στις 12.00.

Πάρτι: Μέταλλο και Ασήμι

20.00 | Για ενήλικες

Η μέρα κορυφώνεται με ένα θεματικό πάρτι στον Φάρο εμπνευσμένο από το “Μέταλ Πάρτι” (Metallische Fest) του 1929, το τελευταίο και ίσως το πιο διάσημο πάρτι της Σχολής. Η πρόσκληση στο πάρτι προέτρεπε τους επισκέπτες να ντυθούν ανοιχτήρια, τιρμπουσόν και αυγοδάρτες! Κοστούμια από τηγάνια και ταψιά, μεταλλικές τσουλήθρες, ασημένιες μπάλες, αλουμινόχαρτο στους τοίχους, ήχοι από κουδούνια, ήταν μερικά από τα highlights της βραδιάς πίσω στο 1929.

Το πάρτι στον Φάρο σας προσκαλεί να ξαναζήσετε αυτή την εποχή, να μεταμφιεστείτε σε μεταλλικούς τόνους και να χορέψετε με το DJ set από τον DJ Blue Lagoon (Κορμοράνος), το οποίο έχει ειδικά σχεδιαστεί για τη βραδιά με αφετηρία τους ήχους του “Metal Party”, με background προβολές με αρχειακό υλικό από τα πάρτι και τη ζωή στο Bauhaus.

 Αν δεν έχετε κουστούμι, θα έχετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε το δικό σας!

Το σχεδιασμό και την επιμέλεια των εκδηλώσεων έχει η Very Young Contemporary Art (VYCA).

Το αφιέρωμα στα πάρτι του Bauhaus, καθώς και η πλειονότητα των εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).                 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ανανεωμένη ιστοσελίδα μας SNFCC.org και στις σελίδες μας στα social media @SNFCC.

 

Και αυτόν τον μήνα, οι εκδηλώσεις του ΚΠΙΣΝ, στην πλειονότητά τους πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο πλήρης εξοπλισμός του ΚΠΙΣΝ αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ. Τον Φεβρουάριο 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του έργου. Παράλληλα, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων για τη διοργάνωση δωρεάν εκδηλώσεων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων.

 

 

Επιπλέον πληροφορίες για το ΚΠΙΣΝ:

  • To τρέχον ωράριο λειτουργίας είναι:

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος:

Δευτέρα έως Πέμπτη: 06.00 – 22.00

Παρασκευή έως Κυριακή: 06.00 – 00.00

      Αγορά, Φάρος: 06.00 – 00.00

Κέντρο Επισκεπτών: 09.00 - 22.00

  • Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης προς και από το ΚΠΙΣΝ προσφέρεται καθημερινά δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών με τη χρήση μικρού ιδιωτικού λεωφορείου (shuttle bus). Το λεωφορείο, το οποίο φέρει πινακίδα με το λογότυπο του ΚΠΙΣΝ, ξεκινά από την πλατεία Συντάγματος (στη συμβολή της με την οδό Ερμού), πραγματοποιεί στάση στο σταθμό Συγγρού-Φιξ (επί της Λ. Συγγρού) και καταλήγει στη νότια πλευρά του Καναλιού του ΚΠΙΣΝ (κοντά στο κτίριο της ΕΛΣ) και αντίστροφα.
  • Εντός του ΚΠΙΣΝ λειτουργεί parking, χωρητικότητας 1000 θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τον τιμοκατάλογο επισκεφθείτε το SNFCC.org.
  • Στους χώρους του ΚΠΙΣΝ λειτουργούν σημεία εστίασης στην Αγορά, στο Κέντρο Επισκεπτών, στον Φάρο και στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.
  • Σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi: SNFCC-FREE-WIFI.
  • Οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, συμπεριλαμβανομένου του parking, είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ και αμαξίδια.

Το ΚΠΙΣΝ κατέκτησε την πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτίριο, την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια. Το σύστημα παρέχει πιστοποίηση ότι ένα κτίριο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με βάση τις αρχές της αειφόρου δόμησης, με περιβαλλοντικά καινοτόμες πρακτικές αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική χρήση του νερού, τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους. Η πλατινένια πιστοποίηση του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη διάκριση αυτού του είδους για πολιτιστικό έργο τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.