Ginger Creepers: Η βασική μας κινητήριος δύναμη είναι να εξελίσσουμε ο ένας τον άλλο - Free Sunday
Ginger Creepers: Η βασική μας κινητήριος δύναμη είναι να εξελίσσουμε ο ένας τον άλλο

Ginger Creepers: Η βασική μας κινητήριος δύναμη είναι να εξελίσσουμε ο ένας τον άλλο

Δύο Βρετανοί αρχαιοκάπηλοι, ο Λίο και ο Λούι, καταλήγουν φυγαδευμένοι στον απομονωμένο κόλπο του Γιβραλτάρ.

Η φήμη πως λίγα ναυτικά μίλια έξω από το Γιβραλτάρ, βρίσκεται η μυθική Ατλαντίδα. τους οδηγεί στο να ξεκινήσουν για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη του 21ου αιώνα. Όλα αυτά συνοδεία μουσικών του κόσμου στο πλαίσιο μιας ραδιοφωνικής εκπομπής.

Η θεατρική μπάντα «Ginger Creepers» που δημιούργησαν ο ηθοποιός Χρήστος Καπενής και ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Χατζάκης, ανεβάζει στη σκηνή του BIOS το «Γιβραλτάρ». Με αφορμή την παράσταση, ο Γρηγόρης Χατζάκης μίλησε στο Freesunday.gr.

Xatzakis2

Πώς προέκυψε η ιδέα για το «Γιβραλτάρ»;

Είχαμε κάνει τον «Ήχο Που Έχει Το Χώμα Στο Μικροσκόπιο», με δύο μουσικούς που αποφασίζουν να απομονωθούν σε ένα δάσος για να ανακαλύψουν τον απόλυτο ήχο του 21ου αιώνα. Σκεφτόμασταν μία θεματική συνέχεια. Η σκέψη μας οδήγησε σε δύο αρχαιολόγους που θα επιχειρούσαν τη μεγαλύτερη ανακάλυψη του 21ου αιώνα, την Ατλαντίδα. Θέλαμε να είναι και η Δώρα (Παρδάλη) που έπαιζε και στον Ήχο. Θέλαμε τον χώρο αυτό στον πρώτο όροφο του Bios που πρώτη φορά λειτουργεί καθαρά για τους σκοπούς μιας παράστασης. Όλα σιγά σιγά άρχισαν να φέρνουν το ένα το άλλο, να μπλέκουμε συγκεχυμένες σκέψεις και αναφορές και χωρίς να μπορούμε να πούμε πώς, προέκυψε η συνολική ιδέα του έργου.

Τι ακριβώς συμβαίνει επί σκηνής;

Παρακολουθούμε μία ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή (εκπέμπεται από τον σταθμό που δημιουργήσαμε για τις ανάγκες της παράστασης, www.gingercreepers/radio). Την εκπομπή κάνουν ο Γριέγο και ο Κάρλος. Ο Γριέγο και ο Κάρλος είναι οι πλασματικές περσόνες του Λίο και του Λούι. Ο Λίο και ο Λούι είναι δύο Βρετανοί αρχαιοκάπηλοι που κρύβονται στο Γιβραλτάρ και αναζητούν τη μυθική Ατλαντίδα. Στην πραγματικότητα, όπως λέμε και στο δελτίο Τύπου, είναι μία περιπέτεια που η ίδια της η συνθήκη την καθιστά «στατική».

Στην παράσταση πέρα από τον μύθο υπάρχουν και ιστορικές αναφορές;

Η Ατλαντίδα είναι η αφορμή. Έχουμε μελετήσει πολλά άρθρα και βιβλία σχετικά με το μυθικό αυτό μέρος, αλλά δεν εξετάζουμε τόσο την ιστορική της συνάφεια. Ιστορικές αναφορές υπάρχουν σε διάφορα άλλα γεγονότα που αφορούν εμάς αλλά και την ουσία της παράστασης. Βασικό στοιχείο παράλληλης αφήγησης είναι και τα άρθρα που παρατηρούν οι ήρωες κατά τα διάρκεια της παράστασης, τα οποία επίσης είναι αναρτημένα στη σελίδα www.gingercreepers/gibraltar.

Ποια τραγούδια μπορούν να «ντύσουν» μια ραδιοφωνική εκπομπή που εκπέμπει από το Γιβραλτάρ;

Η εκπομπή εξυπηρετεί καθαρά τις ανάγκες του έργου και της κάλυψης των δύο ηρώων. Ονομάζεται «Ο Γύρος Του Κόσμου Σε Ογδόντα Μελωδίες», ως εκ τούτου παίζει ρομαντικά τραγούδια από όλο τον κόσμο με βασικό πυρήνα την «αγάπη». Τραγούδια όπως το « Bésame Mucho», το «Historia De Un Amor» ή το «Killing Me Softly». Ένα μικρό hint... τα τραγούδια στην εκπομπή, δεν είναι αυτό που λένε πως είναι. Έχουν έναν δικό τους ήχο, που οδηγεί σε μία ενδεχομένως έκπληξη.

Το μέλλον προβλέπεται ευοίωνο για τον Λίο και τον Λούι;

Το έργο, χωρίς να θέλουμε να προδώσουμε κάτι, πραγματεύεται ένα διαρκές παρόν. Οποιαδήποτε προσπάθεια να κοιτάξουν στο μέλλον οι ήρωες, τους προσγειώνει στο παρόν. Και αυτό είναι που πραγματεύονται επί της ουσίας. Ή ίσως ορθότερα, το μέσο για να χτίσουν το μέλλον. Οπότε, μάλλον είναι πολύ προσωπική η απάντηση που δίνεται γύρω από το μέλλον τους, που ούτε να κατευθύνουμε τη σκέψη θέλουμε ούτε να αποκαλύψουμε κάτι θέλουμε.

Ποια είναι η ιστορία της δημιουργίας των Ginger Creepers;

Γνωριστήκαμε, γίναμε φίλοι, καταλάβαμε ότι μπορούμε και θέλουμε να φτιάξουμε έναν κοινό, προσωπικό κόσμο που μας αφορά να δούμε στο θέατρο. Καταλάβαμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι που δεν είναι ούτε προσωπικό ούτε ομαδικό. Είναι ένας κόσμος δικός μας με δική του υπόσταση.

Οι Ginger Creepers είναι μπάντα ή ομάδα;

Είναι θεατρική μπάντα. Δεν παίζουμε μουσική, αν και την αγαπάμε και συνήθως παίζει καθοριστικό ρόλο στις παραστάσεις μας. Ο τρόπος δουλειάς μας όμως είναι πιο κοντινός σε μία μπάντα πάρα σε μία θεατρική ομάδα. Στο θέατρο συνήθως οι ομάδες προσπαθούν να υπερασπιστούν και να εξελίξουν ένα ύφος ή έναν κώδικα. Αν αυτά υπάρχουν στη δουλειά μας είναι φυσικά ευπρόσδεκτα, αλλά η βασική μας κινητήριος δύναμη είναι να προκαλούμε και να εξελίσσουμε ο ένας τον άλλον, να δοκιμαζόμαστε και η καθημερινότητα να γίνεται θεατρικό αποτέλεσμα χωρίς να παύει να είναι καθημερινότητα.

ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ
Ερμηνεύουν: Χρήστος Καπενής, Γρηγόρης Χατζάκης, Δώρα Παρδάλη
Σύλληψη - Κείμενο: Ginger Creepers (Χρ. Καπενής – Γρ. Χατζάκης)
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Σάββατο & Κυριακή στις 19.00
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική Είσοδος: 12€,Φοιτητικό, ανέργων: 8€,Ατέλειες ηθοποιών: 5€
BIOS
Πειραιώς 84, Αθήνα
Τηλ. 210 3425335