Νίκος Χρυσικόπουλος: Η υπομονή και η εγκράτεια είναι αρετή για έναν ποιητή - Free Sunday
Νίκος Χρυσικόπουλος: Η υπομονή και η εγκράτεια είναι αρετή για έναν ποιητή

Νίκος Χρυσικόπουλος: Η υπομονή και η εγκράτεια είναι αρετή για έναν ποιητή


Την δεύτερη ποιητική του συλλογή με τίτλο «Λονδίνο» παρουσιάζει ο Νίκος Χρυσικόπουλος. Ο 26χρονος ποιητής που το 2016 εμφανίστηκε με τον «Ελπήνορα» (Μικρή Άρκτος), αποτυπώνει τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις του με αφορμή τα πέντε χρόνια που έζησε εκεί.

Μέσα από τη συλλογή, δίνει τις δικές του απαντήσεις σε ερωτήματα που τόσο ταλαιπώρησαν και συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους Έλληνες της κρίσης. Ο Νίκος Χρυσικόπουλος μίλησε στο Freesunday.gr.

LONDINO exo

Γιατί επιλέξατε το Λονδίνο στη νέα σας ποιητική συλλογή;

Ολόκληρη η συλλογή αναφέρεται στα βιώματα και τις εντυπώσεις που αποκόμισα από τα πέντε χρόνια που έζησα στο Λονδίνο ως φοιτητής και εργαζόμενος. Θέλησα, λοιπόν, να δώσω στη συλλογή το όνομα της πόλης που αποτέλεσε τον τόπο αναφοράς όλων των εμπειριών που περιγράφονται στη συλλογή.

Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με την ποίηση;

Η πρώτη φορά που θυμάμαι να μου δημιουργεί ισχυρές εντυπώσεις η ποίηση ήταν όταν διάβασα το ποίημα «Κεριά» του Καβάφη στο πλαίσιο του σχολείου, στο δημοτικό. Πραγματική αγάπη όμως για την ποίηση ένιωσα στα χρόνια του Λυκείου.

Πότε και τι σας ώθησε να αρχίσετε να γράφετε;

Η ενασχόλησή μου με την ποίηση άρχισε στο Λύκειο από μια ανάγκη έκφρασης διαφόρων σκέψεών μου στο χαρτί. Αυτές οι σκέψεις για την κοινωνία, την ανθρώπινη φύση, κλπ., σιγά σιγά πήραν τη μορφή ποιημάτων. Καταλυτικό ρόλο για αυτή την μετεξέλιξη των σκέψεων/εντυπώσεων/συναισθημάτων σε ποίηση έπαιξαν δύο άνθρωποι που γνώρισα στο Λύκειο, ο καθηγητής μου της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ο οποίος με βοήθησε να ανακαλύψω την ομορφιά της ποίησης και ένας φίλος που έκανα ο οποίος έγραφε και με τον οποίο άρχισα να μοιράζομαι τα γραπτά μου.

Ο καθένας δίνει έναν δικό του ορισμό για την ποίηση. Εσείς, πώς την θα ορίζατε;

Θεωρώ πως ο πιο εύστοχος ορισμός που έχει δοθεί είναι αυτός που αναφέρει ο Σεφέρης: «η ποίηση είναι η υπέρτατη μορφή συγκινησιακής χρήσης της γλώσσας». Για μένα η ποίηση είναι ακριβώς αυτό, μία συμπυκνωμένη μορφή έκφρασης η οποία χρησιμοποιώντας λογοτεχνικά στοιχεία όπως μεταφορές, λογοπαίγνια, μουσικότητα της γλώσσας, κ.α., καταφέρνει μέσα σε λίγες γραμμές να σε συγκινήσει και σε φέρει σε μία κατάσταση ενδοσκόπησης. Είναι αυτή η τόσο συμπυκνωμένη και δουλεμένη σε λεπτομέρεια μορφή των ποιημάτων που κάνει τους στίχους ικανούς να μνημονευτούν και να χαραχτούν στις καρδιές των ανθρώπων.

Εκτός από την δημιουργικότητα, ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη αρετή για έναν ποιητή;

Η υπομονή και η εγκράτεια όσον αφορά την έκδοση νέων συλλογών. Πιστεύω ότι ένας ποιητής πρέπει να κάνει το βήμα να εκδώσει μια νέα συλλογή όταν νιώθει ότι αυτή η συλλογή έχει πραγματικά να προσφέρει κάτι καινούργιο, σε επίπεδο προσωπικό και συλλογικό. Για να συμβεί αυτό πρέπει να έχει προϋπάρξει πολλή δουλειά και πολλή προσωπική εξέλιξη.

Κλείνοντας, με ποιο ποίημα θα υποδεχόσασταν την Άνοιξη;

Πιστεύω ο καλύτερος τρόπος να υποδεχτεί κάποιος την άνοιξη είναι με τον λυρικό ενθουσιασμό του Σικελιανού. Γι’ αυτό λοιπόν θα επέλεγα το ποίημα «Άνοιξη» του Σικελιανού.

nx2

Το «Λονδίνο» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Μικρή Άρκτος»
Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι φιλοτεχνημένο με το έργο του Ανδρέα Γεωργιάδη, «Η γέφυρα του Λονδίνου».