Αλέξανδρος Μπαλαμώτης: Κάποιοι μαθαίνουμε να ζούμε με αυτό που μας έχει συμβεί - Free Sunday
Αλέξανδρος Μπαλαμώτης: Κάποιοι μαθαίνουμε να ζούμε με αυτό που μας έχει συμβεί

Αλέξανδρος Μπαλαμώτης: Κάποιοι μαθαίνουμε να ζούμε με αυτό που μας έχει συμβεί

«Η συνάντηση μιας μάνας με τον μοναδικό αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας του μοναχογιού της. Αυτός θέλει να εξιλεωθεί απ’ αυτό που έζησε. Αυτή να μάθει ποιος εκτέλεσε το παιδί της».

Το «Αποτύπωμα» του Φίλιπ Ρίντλεϊ, έργο βαθιά ανθρώπινο με στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ, ανεβαίνει από τις 9 Μαΐου στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, μίλησε στο Freesunday.gr για τους λόγους που επέλεξε το συγκεκριμένο έργο- ανέβηκε πρώτη φορά το 2000 στο «Hampstead Theatre» στο Λονδίνο και για το εάν τελικά έρχεται η κάθαρση για τους ήρωες.

Γιατί επιλέξατε το «αποτύπωμα» του Φίλιπ Ρίντλεϊ;

Με το που το διάβασα με άγγιξε, με συγκίνησε. Ένιωσα ότι τους ξέρω αυτούς τους ήρωες, ότι αυτό που ζούνε με αφορά. Η αλήθεια τους, ο πόνος τους, είναι οικείος και όχι μόνο για μένα, θεωρώ. Είναι δύο άνθρωποι που προσπαθούν να διαχειριστούν αυτό που τους έφερε η ζωή. Με χιούμορ, με ένταση, με παραίτηση, με τρέλα, με ό,τι έχει οπλιστεί ο καθένας. Το επέλεξα για πιστεύω πως μας αφορά.

Μία μητέρα και ένας αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του γιου της. Με τι θα κληθούν να αναμετρηθούν;

Η Ανίτα, 53 ετών, μητέρα του θύματος ψάχνει απεγνωσμένα να μάθει γιατί σκοτώθηκε το παιδί της. Ο πόνος της απώλειας την οδηγεί στα όρια της τρέλας. Αναζητεί την αλήθεια, γιατί η «αλήθεια απελευθερώνει», έτσι λένε. Εγώ δεν είμαι σίγουρος. Ναι, η αλήθεια βάζει τα πράγματα σε μια σειρά και ίσως μας βοηθά να τοποθετήσουμε την ευθύνη, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι οδηγεί πάντα στην απελευθέρωση. Ο Ντέηβι είναι 17 χρονών. Μπαίνει σπίτι της Ανίτα και απαιτεί απαντήσεις, αλλά χωρίς να κάνει ουσιαστικά ερωτήσεις. Μοιάζει παράξενος και είναι φανερό ότι κάτι κρύβει. Έχει ένα φορτίο και ψάχνει τρόπο να απελευθερωθεί από αυτό. Έχει να αντιμετωπίσει την δίκη του αλήθεια, την δική του πραγματικότητα και το μερίδιο ευθύνης των πράξεών του.

Πώς έρχεται η κάθαρση για τους ήρωες;

Η κάθαρση είναι μεγάλη και δύσκολη υπόθεση, Αυτοί οι δύο άνθρωποι αν και θεατρικοί ήρωες είναι τόσο αληθινοί όσο όλοι μας. Λειτουργούν όπως εμείς. Υπάρχει πραγματική κάθαρση στην ζωή μας; Ο γονιός που χάνει ένα παιδί, που χάνει το μέλλον του, το αποτύπωμά του, καθαίρεται; Λυτρώνεται; Τρόπους διαχείρισης ψάχνουμε όλοι, τρόπους επιβίωσης. Κάποιοι δεν τους βρίσκουμε ποτέ. Κάποιοι μαθαίνουμε να ζούμε με αυτό που μας έχει συμβεί, με την σκιά. Αλλά δεν θα είμαστε ποτέ οι ίδιοι.

Ποιο είναι το στοίχημά σας για την συγκεκριμένη παράσταση;

Επιθυμώ να δικαιώσω τους ήρωες και να δημιουργήσω ένα θεατρικό σύμπαν μέσα από το οποίο ο θεατής θα κοινωνήσει την θεατρική πράξη.

Αν σας ζητούσαμε να μοιραστείτε μαζί μας την αγαπημένη σας φράση από το κείμενο, ποια θα ήταν;

«Χρειάζεται αληθινό σκοτάδι για να λάμψουν τα αστέρια».

Ηθοποιός, σκηνοθέτης δάσκαλος υποκριτικής. Τι αισθάνεστε πιο κοντά σε εσάς;

Έχω εργαστεί πολλά χρόνια ως ηθοποιός αλλά η σκηνοθεσία είναι κάτι που με αφορούσε από την αρχή. Τώρα πια είναι για μένα ταξίδι χωρίς επιστροφή. Η διδασκαλία έχει συνάφεια με την σκηνοθεσία. Οι αρχαίοι τραγικοί «δίδασκαν» τις τραγωδίες τους. Το θέατρο για τον επαγγελματία, σε όποιο ρόλο και να βρίσκεται, είναι μια διαρκής εκπαίδευση, μια διαρκής διδαχή. Και έτσι πρέπει να είναι. Τα υπόλοιπα ανήκουν στους, κατά τα άλλα πολύ αγαπητούς, ερασιτέχνες.

Από τις προκλήσεις που έχετε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα ποια θεωρείτε ότι ήταν η μεγαλύτερη;

Είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε όλοι σε αυτή την εργασία. Τον τρόπο να συνεχίσουμε να υπάρχουμε στο θέατρο χωρίς να μας αλλοιώσουν οι τερατώδεις δυσκολίες και εμπόδια που βρίσκουμε ανά πέντε λεπτά μπροστά μας. Είναι ο αγώνας μας και η αγωνία μας.

Μετάφραση-Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Μπαλαμώτης
Παίζουν: Βασιλική Ιατροπούλου, Δημήτρης Μανδρινός
Β’ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας
Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2114117878
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από 9 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2019
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00,Κυριακή στις 19.00
Διάρκεια:70 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 12 ευρώ, Μειωμένο: 10 ευρώ
Ατέλειες: 5 ευρώ