Μαργαρίτα Πανουσοπούλου: «Με ενδιαφέρει περισσότερο το πού θα ταξιδεύω παρά το πού θα ζω» - Free Sunday
Μαργαρίτα Πανουσοπούλου: «Με ενδιαφέρει περισσότερο το πού θα ταξιδεύω παρά το πού θα ζω»

Μαργαρίτα Πανουσοπούλου: «Με ενδιαφέρει περισσότερο το πού θα ταξιδεύω παρά το πού θα ζω»

Οι «Επικίνδυνες Μαγειρικές» είναι η θεατρική εκδοχή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Ανδρέα Στάικου που έχει μεταφραστεί σε 34 γλώσσες, έχει ανέβει στην Comédie Française στο Παρίσι και σε πολλά άλλα θέατρα του κόσμου, ενώ έχει μεταφερθεί με επιτυχία στον κινηματογράφο. Από 10 Μαΐου ανεβαίνει στο Θέατρο Αλκμήνη. Στο επίκεντρο του ερωτικού τριγώνου μια ακαταμάχητη, αρχετυπική γυναίκα, που ενσαρκώνει η Μαργαρίτα Πανουσοπούλου. Η κόρη του σκηνοθέτη Γιώργου Πανουσόπουλου και της ηθοποιού Μπέτυς Λιβανού μας εξηγεί γιατί είναι διαφορετικό να δουλεύει με γυναίκα σκηνοθέτη, αν της αρέσει να μαγειρεύει και τι τη δίδαξαν οι γονείς της.

Μιλήστε μας για την παράσταση…

Αυτή η παράσταση ήρθε στη ζωή μου την καταλληλότερη στιγμή και με ξεσήκωσε. Περιλαμβάνει όλες τις ανθρώπινες αισθήσεις και είναι τόσο απελευθερωτικό. Πιστεύω πολύ σε αυτή τη δουλειά. Κάπου, κάπως, κάποτε, λοιπόν, ο monsieur Κωνσταντίνος αποφάσισε να σπάσει την αιώνια πλήξη του παίζοντας ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Έχοντας για πρωταγωνιστές μια γυναίκα απόκοσμα σαγηνευτική και δύο άνδρες έτοιμους να της ικανοποιήσουν κάθε της επιθυμία, η σκηνή πυρώνει κυριολεκτικά και η δίνη αυτή τους παρασύρει άπαντες.

Είχατε διαβάσει το μυθιστόρημα του Ανδρέα Στάικου πριν κληθείτε να υποδυθείτε τη Νανά;

Μάλιστα. Μου το είχε δώσει η Κερασία να το διαβάσω το περασμένο καλοκαίρι.

panousopoulou min

Τι είναι αυτό που μας γοητεύει –στην τέχνη τουλάχιστον– στα ερωτικά τρίγωνα;

Τέχνη, ζωή, στα θέματα έρωτος ένα και το αυτό. Μάλλον το απαγορευμένο, το άτακτο παιδί μέσα μας που θέλει να κάνει αυτό που του αρέσει και το ικανοποιεί, με το οποιοδήποτε κόστος. Το τρίγωνο όμως έχει πολλές «μορφές» και, όπως θα δούμε και στο έργο «Επικίνδυνες Μαγειρικές», η δυναμική του μπορεί να αλλάξει επικίνδυνα!

Ο συγγραφέας μάς καλεί να αντιμετωπίσουμε τη γαστρονομία όχι μόνο ως μία τέχνη και μία απόλαυση καθαυτές αλλά και ως τον προθάλαμο άλλων αισθησιακών απολαύσεων. Είναι έτσι; Επαληθεύεται το αειθαλές «ο έρωτας περνάει από το στομάχι»;

Το στομάχι μας είναι ένστικτο, το όργανο από το οποίο βιώνουμε πολλά από τα συναισθήματά μας. Και ο έρωτας κάπου εκεί βρίσκεται. Και εκεί, μάλλον. Αυτή την παράσταση τη βιώνουμε όλοι οι συντελεστές στο στομάχι μας. Έχουμε έρθει σε επαφή με πολλές τέτοιες δονήσεις. Η πρόβα είναι ένας χείμαρρος γεύσεων, οσφρήσεων, αφών και όλων των αισθήσεων, όπως θέλουμε και η παράσταση να διεγείρει στους θεατές.

Την παράσταση σκηνοθετεί η Κερασία Σαμαρά. Είναι διαφορετικό να σε σκηνοθετεί γυναίκα;

Ναι, φυσικά και είναι. Άλλη η σχέση που διαμορφώνουν οι γυναίκες ή οι άνδρες μεταξύ τους και άλλη αυτή ανάμεσα σε δύο διαφορετικά φύλα. Έχουν και τα δύο τη χάρη τους. Η σχέση μας με την Κερασία είναι έτσι κι αλλιώς πολύ ζεστή και δουλεύουμε όμορφα μαζί. Την εμπιστεύομαι και τη θαυμάζω.

Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με τον Κωνσταντίνο Τζούμα, ο ρόλος του οποίου κινεί τα νήματα της μαγειρικής σύγκρουσης των αντεραστών και φαίνεται να έχει δικούς του λόγους που τον εμπλέκουν σε αυτή την ερωτική διαμάχη.

Ο ρόλος είναι φτιαγμένος ακριβώς στα μέτρα του. Δεν θα υπήρχε καλύτερος ηθοποιός για να υποδυθεί αυτόν τον χαρακτήρα. Τι να πω, πώς είναι μία τόσο ιδιαίτερη προσωπικότητα; Αυτό το γνωρίζουν όλοι. Εγώ τρελαίνομαι να τον ακούω να διηγείται ιστορίες και ακούγοντάς τον παίζω την ταινία στο μυαλό μου. Πράγμα σπουδαίο και σπάνιο. Δυστυχώς, γύρω μου διαρκώς ακούω ανθρώπους που δεν έχουν κάτι ενδιαφέρον να σου πουν και αναλώνεσαι σε λέξεις χαμένες, που τίποτα δεν θα άλλαζε στον κόσμο αν δεν είχαν ειπωθεί.

Η δική σας σχέση με τη μαγειρική; Οι σύγχρονες γυναίκες δεν φαίνεται να έχουν χρόνο και μεράκι, ισχύει και για εσάς;

Μου αρέσει φοβερά. Μαγειρεύω σχεδόν κάθε μέρα για μένα και τους ανθρώπους που αγαπάω. Δεν είμαι των συνταγών αλλά του αυτοσχεδιασμού και πάντα με δικαιώνει. Με ξεκουράζει και με γεμίζει χαρά… σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του σπιτιού.

Είστε κόρη της Μπέτυς Λιβανού και του σκηνοθέτη Γιώργου Πανουσόπουλου, δύο ανθρώπων που έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα. Ποια συμβουλή έχετε κρατήσει από τον καθέναν τους;

Όταν ήμουν ακόμη παιδί, με έμαθαν να εμπιστεύομαι και να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου.

Έχετε συνεργαστεί και με τους δύο (με την Μπέτυ Λιβανού στο θεατρικό «Η ζήλια σε 3 φαξ» και με τον Γιώργο Πανουσόπουλο στην ταινία «Σε αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει»). Ποιος είναι πιο δύσκολος συνεργάτης;

Ο Γιώργος. Έχουμε θυελλώδη σχέση, αλλά πολύ δημιουργική. Υπάρχει όμως πολλή αγάπη και ό,τι κι αν επιχειρήσουμε μαζί με τους γονείς μου το κάνουμε καλά.

Σπουδάσατε στην Αγγλία. Υπήρξε κάποιος ιδιαίτερος λόγος γι’ αυτή την επιλογή; Φυσικά, θα ρωτήσω και το προφανές: γιατί επιστρέψατε;

Ήθελα να εκπαιδευτώ με το αγγλικό σύστημα και ήταν από τις καλύτερες επιλογές που έχω κάνει στη ζωή μου από πολλές απόψεις. Τώρα, όταν είσαι μικρός, μια είσαι εδώ, μια εκεί, δεν το πολυσκέφτεσαι, οι συνθήκες που δημιούργησα με έφεραν στην Ελλάδα. Τώρα με ενδιαφέρει περισσότερο το πού θα ταξιδεύω παρά το πού θα ζω. Και φυσικά μην ξεχνάμε ότι αυτό που θέλουμε να κάνουμε γίνεται παντού, χάρη στα υπέροχα γονιδιάκια που μας χάρισε η εξέλιξη για προσαρμογή.

INFO

«Επικίνδυνες Μαγειρικές»

του Ανδρέα Στάικου

Σκηνοθεσία: Κερασία Σαμαρά

Παίζουν: Κωνσταντίνος Τζούμας, Ζαχαρίας Ρόχας, Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Άρης Παπαδημητρίου

Θέατρο Αλκμήνη

Αλκμήνης 8-12, Γκάζι

Τηλ.: 210 3428650