Γιώργος Ματζιάρης: Για εμένα το όνομα «Ηλέκτρα» είναι το όνομα της πόλης. - Free Sunday
Γιώργος Ματζιάρης: Για εμένα το όνομα «Ηλέκτρα» είναι το όνομα της πόλης.

Γιώργος Ματζιάρης: Για εμένα το όνομα «Ηλέκτρα» είναι το όνομα της πόλης.

Στο « Θέατρο Θησείον» η «ομάδα μήνυμαL», ανεβάζει την παράσταση «Σχόλιο για την Ηλέκτρα», βασισμένη στην τραγωδία του Σοφοκλή «Ηλέκτρα».

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Ματζιάρης, μίλησε στο Freesunday.gr για το κείμενο και την διαχρονικότητά του αλλά και τα ερωτήματα που θέτει.

Γιατί «Σχόλιο για την Ηλέκτρα» και όχι «Ηλέκτρα»;

Γιατί το κείμενο είναι διασκευασμένο. Κάποια κομμάτια λείπουν και έχουν γίνει κάποιες προσθήκες, πάντα σχετικές με τον άξονα της ιστορίας. Θεωρήσαμε πιο σωστό να μη χρησιμοποιηθεί ο πρωτότυπος τίτλος, μιας που αυτό που κάνουμε είναι μία σπουδή πάνω στο έργο, ένα σχόλιο. Έτσι καταλήξαμε να δώσουμε αυτό τον τίτλο στην παράσταση.

Ποια είναι η ιδιαιτερότητα του έργου;

Η Ηλέκτρα είναι ένα σπουδαίο πολιτικό κείμενο. Ο ίδιος ο ποιητής παίρνει θέση μέσω του έργου του και όχι μέσα από αυτό, - και μόνο με το γεγονός ότι γράφει μία τραγωδία με θέμα τη μητροκτονία, σε μία εποχή όπου κυριαρχούσε το φυσικό δίκαιο. Η Αθήνα του Σοφοκλή, η πόλις της δημοκρατίας, βρισκόταν σε πλήρη παράλυση, αφήνοντας τη βαρβαρότητα να κατακλύζει την πόλη. Μία πόλη μπορεί να πάσχει από μανιοκατάθλιψη- από θλίψη, σύμφωνα με τους όρους της εποχής της. Τα συμπτώματα δυστυχώς διαγράφονται στους πολίτες της, στους χαρακτήρες, στις σκέψεις και τις πράξεις τους. Η διαχρονικότητα που έχει με τρομάζει. Με αφήνει με ένα ερωτηματικό, κατά πόσο έχουν- έχουμε αλλάξει μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια. Για εμένα το όνομα «Ηλέκτρα» είναι το όνομα της πόλης. Μιας πόλης που προσπαθεί να κρατηθεί από κάτι. Που κραυγάζει εμμονικά μία μνήμη.

Αρχαία τραγωδία και κλειστό θέατρο μπορούν να συνυπάρξουν;

Νομίζω ότι δεν έχει να κάνει το που ανεβάζεις κάτι, αν είναι σε κλειστό ή ανοιχτό θέατρο, αλλά ο τρόπος που αποφασίζεις να το επικοινωνήσεις. Δεν μπορώ να πω ότι διαβάσαμε στην ολότητά του τον λόγο του Σοφοκλή, το τι θέλει να πει ακριβώς. Το έργο ακόμη και τώρα, στις παραστάσεις, μας κάνει να ανακαλύπτουμε καινούργια πράγματα. Προσπαθήσαμε όμως να είμαστε όσο γίνεται πιο έντιμοι και ανοιχτοί απέναντί του, με χαρά και όρεξη για δουλειά.

Θα μας συστήσετε την «Ομάδα μήνυμαL»;

Η «ομάδα μήνυμαL», δημιουργήθηκε από τον Φώτη Κουτρουβίδη κι εμένα το 2016 (μόλις αποφοιτήσαμε από τη σχολή), παρουσιάζοντας την παράσταση «Πινόκιο» Ήταν μία ανάγκη να βρούμε έναν δικό μας τρόπο δουλειάς, να έχουμε μία βάση. Είναι εύκολο να παρασυρθείς και να παρακλήσεις από τους στόχους σου, τα θέλω ή την ανάγκη που επέλεξες -γιατί το επέλεξες- να κάνεις αυτή τη δουλειά. Η ομάδα μας βοήθησε να κρατάμε χαμηλά τη μπάλα, να μην πάρουν αέρα τα μυαλά μας και νομίζουμε πως είμαστε βασιλιάδες. Θέλει κόπο, σκληρή δουλειά, χαρά, δυσκολίες και εμπιστοσύνη για να μπορέσεις να κρατήσεις μία ομάδα. Το ξέραμε σχεδόν από την πρώτη στιγμή ότι αυτό θα συμβεί μεταξύ μας. Υπάρχει ισορροπία. Συμπληρώνουμε και είμαστε περήφανοι ο ένας για τον άλλο. Δεν συμβαίνει συχνά να μιλάς την ίδια γλώσσα. Να είσαι γενναιόδωρος με τον συνάδελφό σου, να τον θαυμάζεις. Ο χώρος συχνά θυμίζει αρένα.

Η Ηλέκτρα ζητάει εκδίκηση για το φόνο. Σήμερα, θα έκανε το ίδιο;

Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω. Άλλωστε κι εμείς αυτά τα ερωτήματα θέτουμε στους θεατές. Σίγουρα η αγριότητα που επικρατεί στις μέρες μας, σε οδηγεί σε μια πρωτόγονη λειτουργία. Η ανάγκη της επιβίωσης είναι, δυστυχώς, ένα συναίσθημα που δεν χωράει λογική. Σαν ένας κόκκινος διακόπτης.

2

Φωτογραφίες Γιώργου Ματζιάρη: Τζίνα Σκανδάμη
Απόδοση – Δραματουργική Επεξεργασία: Γιώργος Ματζιάρης, Φώτης Κουτρουβίδης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Ματζιάρης
Ερμηνεία: Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Φώτης Κουτρουβίδης, Γιώργος Ματζιάρης
Παραστάσεις: Από 8 Μαΐου (για 10 παραστάσεις)
Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή στις 19:00 & Σάββατο – Κυριακή στις 21:15
Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 12€,Μειωμένο: 10€, Ατέλειες: 5€