Είδαμε δύο μονόπρακτα του Τσέχωφ στο Μικρό Broadway - Free Sunday
Είδαμε δύο μονόπρακτα του Τσέχωφ στο Μικρό Broadway

Είδαμε δύο μονόπρακτα του Τσέχωφ στο Μικρό Broadway

Μια παράσταση βασισμένη σε δύο θεατρικά μονόπρακτα του Αντόν Τσέχωφ

και συνεπώς αποτελείται από δύο πράξεις, η πρώτη εκ των οποίων «Το Κύκνειο Άσμα», που εκτελείται από δύο ηθοποιούς, ενώ η δεύτερη «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού», ένας θεατρικός μονόλογος, υπό την σκηνοθεσία του Βασίλη Πλατάκη… παρακολουθήσαμε.

ΤΟ ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ

Και κάποτε το σώμα ομολογεί την ιστορία του.

Μια ιστορία γεμάτη μύθους και κατορθώματα, σημαντικότητες, μα και σιωπές. Και διακαώς επιθυμεί να ακουστεί. Στο Κύκνειο Άσμα ένας παλαιός, μεγάλης ηλικίας, σπουδαίος ηθοποιός, που με την επιμονή και το ταλέντο του έσκαψε το θεατρικό σανίδι, βρίσκεται αντιμέτωπος με το παρελθόν του, την πορεία και τις επιτυχίες του.

Μια σύγκρουση με τον ζωοδότη χρόνο, όπου ο άνθρωπος εκτίθεται, μιας και στην παρούσα φάση, κουβαλά επάνω του τα σημάδια των επιλογών του.

Αλκοόλ, μοναξιά, συρρίκνωση και απομόνωση και φυσικά ο μεγαλειώδης, ασίγαστος φόβος του τέλους.

Και πόσο ετούτα όλα δεν θέλει με κάποιον να τα μοιραστεί!

Να επιδειχθεί, να ερμηνεύσει και πάλι το παρελθόν του και μέσα από ετούτη την προβολή σε ξένα μάτια να πειστεί πως ναι, η ζωή του είχε κάποια αξία, το ταλέντο του υπόσταση και πως από τις μνήμες του κόσμου μετά το πέρας δεν θα σβηστεί.

Μια όμορφη, φυσική ερμηνεία από τον Μανόλη Δεστούνη, όπου στο πλάι του, ως εξομολογήτρια είχε την  υποβολέα του, (ΈφηΧαντζούλη- μας εξέπληξε ευχάριστα με το υποκριτικό της ταλέντο), μια γυναίκα με πρόβλημα κινητικό, που τον θαυμάζει απεριόριστα και έτσι με τον θαυμασμό της αυτόν ταίζει τον εγωισμό και τις ανασφάλειές του.

Ένας μικρός πονεμένος ύμνος στα γηρατειά και την ανάγκη του ανθρώπου για αποδοχή, τότε, την στιγμή που το σώμα τον εγκαταλείπει και του απομένει μονάχα το μοίρασμα, για να μην πάψει να πιστεύει πως υπάρχει.

 

ΟΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ –ΚΡΙΤΙΚΗ

Μια μονάχα εκ των βλαβερών συνεπειών του καπνού εισπράξαμε δια στόματος Παναγιώτη Μαντέλη και μια εξομολόγηση απόγνωσης και απογοήτευσης, για μια ζωή που πέρασε και έσβησε, ποτισμένη με το πικρό δηλητήριο της διαδρομής της.

Ένας απόλυτα φυσικός ερμηνευτής, βεβαρημένος και αυτός από το βάρος στις πλάτες του χρόνου, όπου μονολογεί, δίνοντας επί της ουσίας μία διάλεξη, για τον πόνο, την φθορά… και το ατελές της ύπαρξης.

Μια φιγούρα ξεκάθαρα Τσεχωφική, με λευκά μακριά μαλλιά και ένα τριμμένο, πολυκαιρισμένο κοστούμι που καταμαρτυρεί μια μονότονη και θλιβερή ζωή.

Ερμηνεία συγκλονιστικά ρεαλιστική, μα που, δεν έχει απομνημονευτεί ολοκληρωτικά και ορθά από τον ηθοποιό, και που οι παύσεις και τα κενά προκειμένου να αναγνωστούν κάποια σημεία, μιας και επί της ουσίας αφορά μια διάλεξη για τις «βλαβερές συνέπειες του καπνού», μειώνει κατά τι τη σημαντικότητα της συνολικής  είσπραξης της απόλαυσης.

Παρ’ όλα ταύτα ο ερμηνευτικός πόνος έγινε σε εμάς βαθειά αντιληπτός.

Δυο μονόπρακτα εμποτισμένα από το άρωμα, των παλαιών σημαντικών θεατρανθρώπων.

Πρωταγωνιστούν:

Μανόλης Δεστούνης – Παναγιώτης Μαντέλης – Έφη Χαντζούλη

Σκηνοθεσία: Βασίλης Πλατάκης