Κατερίνα Γκατζόγια: Tο καλό απ’ το κακό απέχει ένα γράμμα - Free Sunday
Κατερίνα Γκατζόγια: Tο καλό απ’ το κακό απέχει ένα γράμμα

Κατερίνα Γκατζόγια: Tο καλό απ’ το κακό απέχει ένα γράμμα

Λίγο πριν το τέλος των παραστάσεων η Κατερίνα Γκατζόγια, πρωταγωνίστρια στο «Μαύρο Γιασεμί», στο θέατρο ELIART, αναλύει τον ρόλο της Σάντρας, μίας κομμώτριας που πάντα ονειρευόταν να γίνει ηθοποιός.

Αρχικά, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για τον ρόλο που ερμηνεύετε.

Παρά την απλότητα του κειμένου, ο ρόλος της Σάντρας έχει πολλές προκλήσεις. Δρα καταλυτικά στην ψυχή μου. Έχει δύο διαστάσεις: του παρελθόντος και του παρόντος. Περιβάλλεται από πόνο. Είναι η κραυγή μιας γυναίκας απέναντι στα συναισθήματα, το άδικο τη ζωή.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την Σάντρα;

Ένα κορίτσι ευχάριστο, λαϊκό, αυτό που θα λέγαμε της διπλανής πόρτας, μια κομμώτρια που πάντα ονειρευόταν να γίνει ηθοποιός, μονολογεί από το επέκεινα, όπου δεν υπάρχει πλέον «οδύνη, λύπη και στεναγμός» και με μια σοκαριστική αφέλεια, ρεαλισμό και χιούμορ, ξεδιπλώνει μία μία τις σκοτεινές πτυχές του εαυτού της. «Όλοι μπορούν να γίνουν κακοί», ισχυρίζεται η ηρωίδα, η οποία χωρίς ίχνος μεταμέλειας εξηγεί το πως οδηγήθηκε, σχεδίασε με κάθε λεπτομέρεια και στη συνέχεια εκτέλεσε το τέλειο έγκλημα.

Την Σάντρα την καταλαβαίνετε; Δικαιολογείτε τις πράξεις της;

Καταλαβαίνω τον πόνο που μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος όταν βλέπει τους ανθρώπους που αγαπά να τον εγκαταλείπουν, να τον προδίδουν, να τον εξαπατούν και στο τέλος να μένει μόνος για να σηκώσει όλο αυτό το φορτίο. Ωστόσο, η αυτοδικία και το να «παίρνουμε το νόμο στα χέρια μας» δεν αποτελεί λύση στα προβλήματα, διότι το κόστος στην ψυχή μας είναι πολύ μεγαλύτερο από τα οφέλη μιας τέτοιας πράξης.

Γιατί «Μαύρο Γιασεμί»;

Τα λουλούδια έχουν τη δική τους γλώσσα, για κάθε συναίσθημα υπάρχει ένα λουλούδι που το εκφράζει με μοναδικό τρόπο. Το λευκό γιασεμί εκφράζει την αγνότητα, το εύθραυστο της ομορφιάς, την ελπίδα, την αγάπη, αξίες της ζωής αναλλοίωτες, όπως άλλωστε το έχει εκφράσει ο Γ. Σεφέρης στο γνωστό χαϊκού: «Είτε βραδιάζει, είτε φέγγει, μένει λευκό το γιασεμί». Ένα μαύρο γιασεμί είναι μια ζωή φορεμένη ανάποδα. Είναι, όταν όλα έχουν χάσει το άρωμά τους, είναι η έλλειψη αγάπης, είναι τελικά η μη ζωή.

Η ηρωίδα ισχυρίζεται ότι «όλοι μπορούν να γίνουν κακοί». Πιστεύετε ότι ισχύει;

Tο καλό απ’ το κακό απέχει ένα γράμμα, λέει κάποιος στίχος. Οι συνθήκες είναι εκείνες που θα καθορίσουν το ποιο «γράμμα» τελικά θα σχεδιάσουμε. Πιστεύω πως ναι «όλοι μπορούν να γίνουν κακοί», ανάλογα με τις συνθήκες. Θεωρώ πως στον κάθε άνθρωπο συνυπάρχει και αυτό που λέμε καλό και αυτό που λέμε το κακό. Πιστεύω όμως πως το καλό είναι η φυσική ροπή στον άνθρωπο, άλλωστε «Ουδείς εκών κακός», ισχυρίζεται ο Σωκράτης και δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι εγκληματίες βίωσαν δύσκολη παιδική ηλικία.

gatzioga 2

Συντελεστές:

Κείμενο: Μαρία Μαραγκουδάκη
Σκηνοθεσία: Γιώργος Τζαβάρας
Ερμηνεύει η Κατερίνα Γκατζόγια
Παραστάσεις: Από Δευτέρα 6 Μαΐου για 8 παραστάσεις
Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00
Γενική Είσοδος: 7€,Ατέλειες: 5€
Κρατήσεις εισιτηρίων: στο τηλέφωνο του Θεάτρου 210 3477677 & στο τηλέφωνο: 6909 386302 (10-12 πμ & 5-7 μμ)