Μαριτίνα Πάσσαρη: Το κομμωτήριο είναι το γυναικείο καφενείο - Free Sunday
Μαριτίνα Πάσσαρη: Το κομμωτήριο είναι το γυναικείο καφενείο

Μαριτίνα Πάσσαρη: Το κομμωτήριο είναι το γυναικείο καφενείο

Με έμπνευση από το κέντρο της σύγχρονης Αθήνας, τον Χιλιανό συγγραφέα Ρομπέρτο Μπολάνιο, και το συγκρότημα των Rolling Stones, η ηθοποιός Μαριτίνα Πάσσαρη γράφει και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Κομμώτριες, Η σιωπή δεν ταιριάζει στα κομμωτήρια».

Το τι ακριβώς συμβαίνει στο κομμωτήριο στο κέντρο της πόλης περιγράφει η ίδια στο Freesunday.gr.

Αρχικά θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για τον ρόλο που υποδύεστε.

Παίζω την Μαίρη, μια κομμώτρια που έχει γύρω στα είκοσι χρόνια στη δουλειά. Είναι καλή στη δουλειά της αλλά δεν έχει σχέσεις με καμιά άλλη στο κομμωτήριο. Είναι μοναχική και θυμώνει εύκολα. Βλέπει όνειρα, δεν μπορεί να κοιμηθεί. Δεν το ξέρει αλλά θέλει πολύ να αποκτήσει μια φίλη. Έτσι όταν η Αλίνα μια νεαρή μαθητευόμενη της το προτείνει ανοίγεται πολύ εύκολα.

Στην παράσταση συναντάμε και άλλες δύο ηρωίδες εκ των οποίων η μία μόνο εμφανίζεται στην σκηνή. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Η παράσταση παρακολουθεί αυτή τη σχέση. Της Αλίνας και της Μαίρης. Πώς γίνονται φίλες, πώς εξομολογούνται τις ιστορίες τους η μια στην άλλη, πώς περνάνε μαζί εκτός δουλειάς, πώς διαφωνούν πώς τσακώνονται. Το κοινό σημείο επαφής τους είναι η παρουσία μιας τρίτης ακόμα πιο μικρής μυστηριώδους κομμώτριας. Συζητάνε γι΄ αυτήν και φαντάζονται τη ζωή της. Δεν είναι μόνο κουτσομπολιό. Και η δική τους ζωή θα βρεθεί μπλεγμένη με αυτή της τρίτης.

Σκιαγραφήστε μας τους ρόλους του έργου…

Η Μαίρη είναι σαν παγωτό κρέμα με επίστρωση πικρή σοκολάτα. Η Αλίνα είναι καραμελωμένο πικραμύγδαλο.

Τι σας ενέπνευσε στο να γράψετε το συγκεκριμένο κείμενο;

Μια εικόνα; ένα κομμωτήριο ανάμεσα σε ένα μαγαζί με ηλεκτρονικά κι ένα γυμναστήριο. Μια φράση και η ατμόσφαιρα ενός βιβλίου του Μπολάνιο. Ένα τραγούδι και η μελωδική ειρωνεία των Rolling Stones. Πραγματικές ιστορίες δικές μου και των φίλων μου. Το αστυνομικό δελτίο, περιστατικά που συνέβησαν το καλοκαίρι του 2018 στη γειτονιά μου.

Στο συγκεκριμένο κομμωτήριο πότε «παίρνουν φωτιά τα πιστολάκια»;

Όπως σε όλα τα πραγματικά κομμωτήρια. Τις μέρες των γιορτών.

Γιατί η «σιωπή δεν ταιριάζει στα κομμωτήρια»;

Γιατί το κομμωτήριο είναι το γυναικείο καφενείο. Γιατί υπάρχουν τόσα πολλά να πεις, να εξομολογηθείς, να συζητήσεις. Γιατί οι ιστορίες είναι άπειρες. Και τα συναισθήματα και οι πίκρες και τα αστεία και οι αναμνήσεις. Γιατί μιλώντας καταλαβαίνεις ποιος είσαι ή καλύτερα ποια είσαι. Γιατί το θέατρο χρειάζεται το λόγο. Γιατί η φράση είναι από το έργο και δε σημαίνει τίποτα περισσότερο. Είναι απλά μια διαπίστωση... Και περιγράφει την παράσταση με τον καλύτερο τρόπο. Για να σας απαντήσουμε ελάτε να τη δείτε. Έχει εκπλήξεις και ανατροπές.

Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41 (σταθμός μετρό Κεραμεικός)
Δραματουργία / Σκηνοθεσία: Μαριτίνα Πάσσαρη
Ερμηνεία: Μαριτίνα Πάσσαρη, Αλεξάνδρα Χασάνι
Για τις προβολές συνεργάστηκαν: Μαριτίνα Πάσσαρη, Παύλος Πάσσαρης, Άγγελος Παππάς, Αργύρης Θέος, Νίκος Σαββάτης.
Στις προβολές εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Μελαχρινός Βελέντζας, Ηλίας Βογιατζιδάκης, Ντίνος Γκελαμέρης, Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου, Τάσος Κορκός.
Από Τετάρτη 8 Μαΐου και για δέκα παραστάσεις
Τετάρτη & Πέμπτη στις 21:15
Γενική Είσοδος: 12€, Μειωμένο: 10€,Ατέλειες: 5€