Ελένη Στεργίου: Όταν δεν εκπληρωθεί, ο έρωτας πάντα μένει μια φαντασία - Free Sunday
Ελένη Στεργίου: Όταν δεν εκπληρωθεί, ο έρωτας πάντα μένει μια φαντασία

Ελένη Στεργίου: Όταν δεν εκπληρωθεί, ο έρωτας πάντα μένει μια φαντασία

«Η Απαγωγή της Τασούλας», μια σύγχρονη έμμετρη μυθιστορία για την εξιδανίκευση του Έρωτα παρουσιάζεται στο θέατρο «Σταθμός».

Ένα πραγματικό γεγονός που έλαβε χώρα το 1950 στην Κρήτη, όπως αυτό αποτυπώνεται στο ομώνυμο βιβλίο του δημοσιογράφου Τάσου Κοντογιαννίδη, έγινε παράσταση από τον σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Μάρκελλο και την ηθοποιό Ελένη Στεργίου.

Η ηθοποιός μίλησε στο freesunday.gr μεταξύ άλλων για τους λόγους που επέλεξαν την συγκεκριμένη ιστορία αλλά και το πώς αυτή μεταφέρεται στο σήμερα.

stergiou 4

Αρχικά, θα θέλαμε να μας πείτε εάν γνωρίζατε την ιστορία που είχε εκδώσει σε βιβλίο ο κ. Κοντογιαννίδης και πώς ήρθατε για πρώτη φορά σε επαφή με αυτήν.

Έπεσα πάνω σ’ αυτή την ιστορία πριν 3,5 χρόνια καθώς έψαχνα ιστορίες αγάπης στον εμφύλιο. Με τράβηξε τόσο πολύ η συγκεκριμένη και άρχισα να ψάχνω πληροφορίες κι έτσι ανακάλυψα την δημοσιογραφική έρευνα που είχε κάνει ο κύριος Κοντογιαννίδης. Πήρα τηλέφωνο στις εκδόσεις Άγκυρα γιατί δεν μπορούσα να βρω το βιβλίο αφού είχε εξαντληθεί στα βιβλιοπωλεία και αφού δεν υπήρχαν πια οι εκδόσεις απευθύνθηκα στον κύριο Κοντογιαννίδη. Του ζήτησα να μου δώσει ένα βιβλίο, τον συνάντησα και μου έδωσε το τελευταίο αντίτυπο που του είχε μείνει. Αυτό έχω μέχρι και σήμερα, το δικό του. Ο ίδιος δεν έχει κανένα βιβλίο του, τα έχει δώσει όλα. Μας εμπιστεύτηκε το τελευταίο του και κάποια στιγμή θα του το επιστρέψω.

Μια ιστορία αγάπης στον εμφύλιο. Τι σας τράβηξε το ενδιαφέρον;

Με κινητοποιούν πολύ οι ιστορίες αγάπης και ήθελα να βρω μία ιδιαίτερη που θα με συγκινήσει. Ό λόγος που έψαχνα την περίοδο του εμφυλίου ήταν γιατί με ενδιέφερε να βρω μια ιστορία αγάπης μέσα σε μία ακραία συγκυρία. Ο πόλεμος είναι μία ακραία συνθήκη, δημιουργεί δυσκολίες, δοκιμάζει τους ανθρώπους, τους αναγκάζει να παλέψουν για την επιβίωσή τους, για την ελευθερία τους, ακόμη και για έναν μεγάλο έρωτα. Το ιδιαίτερο με αυτή την ιστορία, όμως, είναι ότι συνέβη μετά τον εμφύλιο, τον Αύγουστο του 1950. Εκεί που οι άνθρωποι βγήκαν από τον πόλεμο και προσπαθούσαν να έρθουν σε Ειρήνη. Όμως εξ αιτίας αυτής της απαγωγής πήγε να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στην Κρήτη, ένα μέρος που δεν γνώρισε εμφύλιο. Η κοινή γνώμη οργίαζε, ο κόσμος αγόραζε εφημερίδες να μάθει τι θα γίνει με το ζευγάρι, σε πρακτορεία στοιχημάτων σε όλο τον κόσμο έπαιζαν στοιχήματα για το τι θα γίνει μετά την απαγωγή. Ο κόσμος είχε ανάγκη να φτιάξει έναν νέο μύθο. Ένα ακόμη στοιχείο που μας τράβηξε είναι το πώς έληξε αυτή η ιστορία. Δεν είναι σαν τις άλλες ηρωικές ιστορίες αγάπης, έχει μια ιδιαιτερότητα στο τέλος, η οποία ενέπνευσε και την δική μας μυθοπλασία. Βέβαια δεν θα σας την πω για να αφήσω τους θεατές να το ανακαλύψουν μόνοι τους.

Επί σκηνής, πώς μεταφέρεται η ιστορία;

Όταν αποφασίσαμε με τον συνεργάτη μου, τον Κωνσταντίνο Μάρκελλο, να φτιάξουμε μια παράσταση με αφορμή αυτή την ιστορία, αρχικά επικεντρωθήκαμε στις πολιτικές προεκτάσεις της. Η πρώτη μας τάση ήταν να φτιάξουμε μία παράσταση ντοκουμέντο. Στην πορεία όσο εμβαθύναμε στην ιστορία συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό που μας τράβηξε περισσότερο σ’ αυτή, ήταν το πώς την αντιμετώπισε η κοινή γνώμη. Η κοινή γνώμη είχε ανάγκη από έναν νέο Ερωτόκριτο και μια νέα Αρετούσα και βρήκε τα κατάλληλα πρόσωπα, τον Κώστα και την Τασούλα, που επιβεβαίωναν τα αντίστοιχα πρότυπα για την εποχή τους. Στην έρευνά μας βρήκαμε τραγούδια και ποιήματα που έγραφε ο κόσμος για τον Κώστα και την Τασούλα. Το ζευγάρι παρακολουθούσε την εξέλιξη του έρωτά του μέσα από τις φυλλάδες. Ερωτεύτηκαν την εικόνα τους. Έτσι κι εμάς, η κοινή γνώμη του 1950 μας ενθουσίασε και μας παρέσυρε να την ακούσουμε, γιατί μάλλον κι εμείς την ίδια ανάγκη είχαμε να πιστέψουμε το 2016, σε μια μεγάλη ιδέα. Στον έρωτα. Μετά από πολλή έρευνα και πολλές συζητήσεις για το πώς θα ειπωθεί αυτή η ιστορία, βρίσκαμε τοίχο. Οι πληροφορίες ήταν πάρα πολλές και αυτό το χάος μας δημιούργησε την ανάγκη να ξεφύγουμε από τα πραγματικά γεγονότα. Να φτιάξουμε ένα έργο που θα περιέχει την ανάγκη που μας έκανε να κοιτάξουμε αυτήν την ιστορία κι όχι την ίδια την ιστορία. Μετά από μία συζήτηση με τον ποιητή Γιώργο Μπλάνα όλα ξεκαθάρισαν. Έτσι γεννήθηκε ένα νέο θεατρικό έργο εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία. Η Απαγωγή της Τασούλας: Μία ποιητική μυθιστορία. Το έγραψε ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος ο οποίος σκηνοθετεί και την παράσταση. Αποφάσισε να γράψει ένα πρωτότυπο έργο σε έμμετρο στίχο που θα αναφέρεται υφολογικά και μορφολογικά στο είδος της Αναγεννησιακής Μυθιστορίας, εκπρόσωπος της οποίας είναι ο Ερωτόκριτος.

Πώς αγγίζει το σήμερα η συγκεκριμένη ιστορία;

Η έννοια του έρωτα θα είναι σημερινή σε κάθε εποχή. Συνδέομαι με αυτή την ιστορία γιατί με φέρνει αντιμέτωπη με την έννοια του έρωτα. Το πώς, αφού ο έρωτας εκπληρωθεί, μπορούν να διαλυθούν τα πάντα, αιώνιοι όρκοι, λόγια αγάπης βαρυσήμαντα, όλα. Όταν δεν εκπληρωθεί ο έρωτας πάντα μένει μια φαντασία, που πολλές φορές σε κάνει να αναρωτιέσαι τι θα γινόταν αν είχε εκπληρωθεί. Αυτή η φαντασία συντηρεί την έννοια του έρωτα και την κάνει μεγάλη. Όμως είναι μια φαντασία και όχι η πραγματικότητα. Γι’ αυτό οι άνθρωποι τον αναζητούν εις τους αιώνες, για να ξεφύγουν από την πραγματικότητα και γι’ αυτό και οι γύρω ταυτίζονται με όσους ερωτεύονται για να γίνουν μέρος του παραμυθιού. Έτσι κι εμείς «παραμυθιαστήκαμε» από αυτή την ιστορία.

stergiou 2

Ποιοι είναι οι «This Famous Tiny Circus theater group»;

Οι This Famous Tiny Circus Theater Group ξεκίνησαν το 2012 με πρωτοβουλία δική μου και του Κωνσταντίνου. Είχαμε την ανάγκη να εργαζόμαστε τακτικά και καθημερινά πάνω στη δουλειά μας, να μάθουμε την τέχνη μας μέσα από την πράξη και ο μοναδικός τρόπος για να μην αφεθεί αυτό στην τύχη του, εκείνη την στιγμή, ήταν η σύσταση μιας ομάδας. Στόχος μας είναι το Μικρούλι Τσίρκο να συνεχίσει να μεγαλώνει, να συναντιόμαστε και να συνεργαζόμαστε με καλλιτέχνες που εκτιμούμε, να δημιουργήσουμε μέσα από το μοίρασμα των γνώσεων, της φαντασίας και των εμπειριών μας κι έτσι να γεννηθούν όμορφες και ουσιαστικές παραστάσεις που θα μας εξελίξουν. Και να μην ξεχνάμε όλα αυτά να τα κάνουμε με χαρά! Δεν λειτουργούμε, όμως, αποκλειστικά σαν ομάδα, αλλά και ως ατομικότητες. Είναι ανάγκη μας να βγαίνουμε έξω από το κλειστό σύστημα της ομάδας και να συνεργαζόμαστε και με άλλους ανθρώπους, ο καθένας ξεχωριστά.

Την μουσική της παράστασης υπογράφει ο Νίκος Ξυδάκης. Ποιος είναι ο ρόλος της στην παράσταση;

Δύο πράγματα που αγαπώ πολύ σε αυτή την παράσταση είναι το υπέροχο κείμενο που έχει γράψει ο Κωνσταντίνος και η μουσική του κυρίου Νίκου Ξυδάκη. Είμαστε πραγματικά τυχεροί που δέχτηκε να γράψει την μουσική της παράστασής μας. Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, βαθειά πνευματικός, καθαρός, και είχαμε νομίζω μία από τις πιο ουσιαστικές συνεργασίες μαζί του. Ήταν από την αρχή μαζί μας, όταν ακόμα δεν είχαμε αποφασίσει τι κείμενο θα γραφτεί. Συζητούσαμε μαζί του και ο τρόπος σκέψης του μας βοήθησε πάρα πολύ καθ’ όλη την διάρκεια των προβών. Η μουσική που έγραψε είναι συν-υπεύθυνη για την αισθητική της παράστασής μας. Ο κύριος Ξυδάκης έχει πολύ καλή σχέση με τον λόγο. Η μουσική που γράφει λαμβάνει υπ’ όψιν της κάθε λέξη και τον ήχο της κι αυτό είναι πολύ βοηθητικό για τον ηθοποιό. Η μουσική της παράστασης αποτελείται από 7 νέα τραγούδια. Ο ίδιος ήθελε η παράσταση να γεννήσει την δική της μουσική και αισθάνομαι ότι το κατάφερε.

Οι ήρωες στο τέλος θα δικαιώσουν τις επιλογές τους;

Στην φαντασία μας οι ήρωες πάντα θα δικαιώνονται. Και στην πραγματική ζωή πάντα θα βρίσκουμε λόγους να δικαιολογούμε κάθε ανθρώπινη αδυναμία. Και στην δική μας ιστορία, οι χαρακτήρες «Κώστας» και «Τασούλα» βρίσκονται εγκλωβισμένοι ανάμεσα στην ηρωική και την ανθρώπινή τους διάσταση, ζητώντας από εσάς, τους θεατές να χαρακτηρίσετε τις πράξεις τους και να απαντήσετε μόνοι σας σε κάθε ερώτημα!

stergiou 3

Κείμενο-Δραματουργία-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος
Μουσική: Νίκος Ξυδάκης
Παίζουν: Δημήτρης Καπετανάκος, Ελένη Στεργίου, Ελένη Βλάχου, Νικολής Αβραμάκης, Κωνσταντίνος Μάρκελλος
Μουσικός επί σκηνής: Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος
Παραστάσεις: Τετάρτη & Πέμπτη στις 21.00 έως 20 Ιουνίου
Θέατρο Σταθμός (Βίκτωρος Ουγκώ 55, Στάση Μετρό Μεταξουργείο)
Διάρκεια παράστασης:150’
Τιμές Εισιτηρίων: 15€ (Ολόκληρο), 12€ (Φοιτητικό, ΑΜΕΑ), 10€ (Ανεργίας)