Αρχίζει σήμερα το 12o Bob Theatre Festival - Free Sunday
Αρχίζει σήμερα το 12o Bob Theatre Festival

Αρχίζει σήμερα το 12o Bob Theatre Festival

To 12o Bob Theatre Festival έρχεται από σήμερα 10 έως τις 16 Ιουνίου στο Θέατρο Κιβωτός με ένα ανανεωμένο, διαδραστικό και παιχνιδιάρικο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει παραστάσεις, παιχνίδια και τον διαγωνισμό Scratch Night.

Ο ηθοποιός Γιάννης Σαρακατσάνης από τα ιδρυτικά μέλη του φεστιβάλ, μίλησε στο freesunday.gr.

BOB

Το 12ο Bob Festival επιστρέφει από τις 10 Ιουνίου. Τι αλλάζει τη φετινή χρονιά;

Κατ’ αρχάς μετακομίσαμε! Φέτος το Bob θα λάβει χώρα στο θέατρο Κιβωτός, ένα ευρύχωρο θεάτρο, 370 θέσεων. Σε μια τέτοια σκηνή, o διαγωνισμός Scratch Night θα μεγαλώσει κι αυτός. Οι 14 ομάδες θα διαγωνιστούν σε δύο προκριματικούς των επτά ομάδων και σε έναν τελικό των οκτώ, έχοντας έτσι περισσότερο κοινό και περισσότερες ψήφους. Η πιο σημαντική αλλαγή όμως είναι στο ίδιο το φεστιβάλ. Φέτος πρωταγωνιστής μας είναι ο θεατής!

Από θεατής πρωταγωνιστής. Πώς ακριβώς θα γίνει αυτό;

Αν δει κάποιος το πρόγραμμά μας θα βρει φέτος πολύ λίγες «κανονικές» παραστάσεις. Ανοίγουμε την Δευτέρα με την «Ενισχυτική Διδασκαλία» της Νατάσας Εξηνταβελώνη και το Σάββατο έχουμε την «Αλάσκα» και «Τα Καβουράκια», από ομάδες που έχουν διακριθεί σε παλαιότερα Bob.
Από εκεί και πέρα λοιπόν πρωταγωνιστεί ο θεατής. Θα γίνει «παίκτης» στο «Game of Prawns», όπου θα συναγωνιστεί τους υπόλοιπους θεατές σε διάφορα πρωτότυπα παιχνίδια, πάνω στη σκηνή. Θα γίνει «εξερευνητής» στο «Finding ΝΩΕ» αναζητώντας τα χνάρια των χαμένων ζώων της Κιβωτού στα πάρκα του Κεραμεικού. Θα γίνει «στα» στο «lip sync battle», ξεδιπλώνοντας τη σκηνική του παρουσία. Και, τέλος θα γίνει κριτής, αποφασίζοντας για το μέλλον του Ελληνικού θεάτρου στο διαγωνισμό νεανικών ομάδων Scratch Night.

Πόσο πιστεύετε ότι έχει «ωριμάσει» το φεστιβάλ μέσα στα χρόνια;

Σίγουρα έχει ωριμάσει, δεδομένου ότι συνεχίζει μετά από τόσα χρόνια. Το πόσο έχει ωριμάσει είναι δύσκολο να το «μετρήσω». Ακολουθούμε την πορεία του νεανικού θεάτρου, παρακολουθούμε τις τάσεις και τις μόδες και προσπαθούμε, με το Bob, να αναδείξουμε ό,τι κρίνουμε εμείς ότι αξίζει, είτε λόγω επιτυχίας είτε λόγο εμπειρίας. Η τάση της εποχής είναι το «gamification» και το βλέπουμε σε πάρα πολλούς τομείς. Προσεγγίζοντας και σχεδιάζοντας κάτι ως παιχνίδι αναβαθμίζεις την εμπειρία του θεατή και από παθητική γίνεται ενεργητική. Έτσι, ο θεατής περνάει καλύτερα, συμμετέχει και προσλαμβάνει πολλά περισσότερα δεδομένα.

Και φέτος διαγωνισμός Scratch Night. Το 2010 οπότε και πρωτοδιοργανώθηκε, περιμένατε ότι θα είχε τόση απήχηση;

Σίγουρα δεν το περιμέναμε! Ο διαγωνισμός Scratch Night έχει πάντα πολλές αιτήσεις συμμετοχής και πάντα κοινό που θέλει να τον δει και να ψηφίσει. Ακόμα και τις δύσκολες χρονιές του Bob, ο διαγωνισμός συνέχιζε ακάθεκτος χωρίς να τον αγγίζουν κρίση, απεργίες και επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Μέσα σε λίγες μέρες μπορείς να δεις 15-20 ομάδες να παρουσιάζουν τα 15λεπτά τους (Scratch). Έτσι παίρνεις μια γενική ιδέα για τη δημιουργική κατάσταση των νέων ανθρώπων του θεάτρου. Βλέπεις 15λεπτά που είναι κακά, μέτρια και καλά. Αλλά αυτό δεν πειράζει γιατί ο ρόλος του θεατή στο διαγωνισμό είναι ενεργός. Απολαμβάνει ό,τι βλέπει γιατί αισθάνεται ότι «δουλειά» του είναι να τα κρίνει και να τα ξεχωρίσει. Να δει τι υπάρχει ώστε να αναδείξει αυτά που αξίζουν. Αν τώρα είναι και τυχερός, μπορεί να δει και εκείνο το σπάνιο «διαμάντι» που βγαίνει μια στις τόσες.

Τι μας προτείνει για φέτος το φεστιβάλ;

Προτείνω τα παιχνίδια μας. Ελάτε την Τρίτη 11 Ιουνίου να παίξετε «Game of Prawns», διαλέξτε τον οίκο σας και ελάτε να διαγωνιστείτε σε μια βραδιά που δεν έχετε ξαναζήσει. Στη συνέχεια, την Τετάρτη 12 Ιουνίου προτείνω το «Finding ΝΩΕ». Κατεβάστε το application, φορέστε άνετα ρούχα και ελάτε στο Κιβωτός για εξερεύνηση. Επτά ζώα της Κιβωτού χάθηκαν στα πάρκα του Κεραμεικού και μαζί τους χάσαμε και το ΝΩΕ. Ψάξτε στοιχεία, μιλήστε με τους ηθοποιούς-μάρτυρες και πείτε μας που έχει πάει πριν είναι αργά.

Θεωρείτε ότι οι το Bob Festival αποτελεί ένα «ασφαλές» περιβάλλον για τους νέους ηθοποιούς;

Ειδικά ο διαγωνισμός Scratch Night έχει στόχο τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους νέους ηθοποιούς. Εμείς θέλουμε οι νέοι να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους φτιάχνοντας τις δικές τους παραστάσεις αλλά ξέρουμε και τις δυσκολίες της θεατρικής αγοράς. Το να ανεβάσεις μια παράσταση στην Αθήνα μπορεί να αποβεί πολύ ακριβό σπορ, ειδικά αν δεν έχεις εμπειρία. Μέσω του διαγωνισμού λοιπόν παρέχουμε στις ομάδες ένα περιβάλλον στο οποίο μπορούν να εκφραστούν, να δημιουργήσουν και ενδεχομένως να αποτύχουν, με ασφάλεια. Οι ομάδες δεν χρειάζεται να πληρώσουν τίποτα, το θέατρο είναι γεμάτο, οι συνθήκες ιδανικές και το μόνο που μετράει είναι η καλλιτεχνική αξία.

Το Bob μεγαλώνει και αλλάζει. Εσείς;

Το Bob είναι η οικογένειά μας. Πρώτα αλλάζουμε εμείς και μετά το Bob. Οτιδήποτε μαθαίνουμε από τις προσωπικές μας επαγγελματικές εμπειρίες τρέχουμε μετά να το εφαρμόσουμε στο Bob και να το μεταλαμπαδεύσουμε στους νεώτερους ηθοποιούς. Από την άλλη είναι και το μέρος όπου πειραματιζόμαστε. Το φετινό εγχείρημα με τα «παιχνίδια» προέρχεται από τη δική μας ανάγκη να το δοκιμάσουμε και το Bob είναι το μέρος όπου μπορούμε να το κάνουμε με τις ιδανικές συνθήκες.

mail

 

EARLY BIRD εισιτήρια (μέχρι 7 Ιουνίου)
Παραστάσεις: 8 € Διαγωνισμός Scratch Night: 10€
Κανονικά Εισιτήρια:
Παραστάσεις: 10€ Διαγωνισμός Scratch Night: 12€
Συνδυαστικά εισιτήρια:
Scratch Combo: Τελικός Scratch Night + ένας Προκριματικός: 20€
Αλάσκα & Καβουράκια Combo: 15€
Αναλυτικές πληροφορίες : www.bobfestival.gr