Φεστιβάλ «ΑΝΩ»: Από την Σύρο στη Μεσόγειο - Free Sunday
Φεστιβάλ «ΑΝΩ»: Από την Σύρο στη Μεσόγειο

Φεστιβάλ «ΑΝΩ»: Από την Σύρο στη Μεσόγειο

Το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ», που θα πραγματοποιηθεί φέτος για τρίτη χρονιά στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, βάζει πλώρη για την Μεσόγειο.

Δίκτυο φεστιβάλ

Όπως ανακοίνωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άνω Σύρο για την παρουσίαση του προγράμματος του 2019 ο εκτελεστικός διευθυντής του φεστιβάλ Χάρης Βεκρής, υπάρχει πρόταση έτσι ώστε «να δημιουργηθεί ένα δίκτυο με φεστιβάλ εκκλησιαστικού οργάνου σε νησιά και παράκτιες περιοχές της Ευρώπης όπως η Σύρος, η Μάλτα, η Σικελία η Μαγιόρκα».
Μάλιστα, οι διοργανωτές ήδη βρίσκονται σε στενή συνεργασία με το φεστιβάλ εκκλησιαστικού οργάνου της Μάλτας και η ομάδα που θα προωθήσει την συγκεκριμένη ιδέα θα υποβάλει την πρόταση στα τέλη του έτους.
Όπως σημείωσε ο κ. Βεκρής, «αρχικά νέοι συνθέτες κάτω των 30 ετών θα φιλοξενηθούν στη Σύρο για 15-20 μέρες και θα συνθέσουν για εκκλησιαστικό όργανο. Στόχος η έκδοση ενός cd το οποίο θα ταξιδέψει και στα υπόλοιπα φεστιβάλ».

DSC 8905

Φεστιβάλ-θεσμός

Άλλωστε η φήμη του «ΑΝΩ», εξαπλώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και οι διοργανωτές κάνουν πλέον λόγο για φεστιβάλ - θεσμό. Αυτό επιβεβαιώνει και σχετική έρευνα ικανοποίησης κοινού που διενεργήθηκε τον περασμένο Αύγουστο.
Το καλλιτεχνικό μέρος του Φεστιβάλ βαθμολογήθηκε με 9,2 ενώ η οργάνωση κρίθηκε κατά μέσο όρο σχεδόν άρτια με βαθμολογία 9.
Σχετικά με την συμμετοχή, το 46% των ερωτηθέντων τον Αύγουστο του 2018 παρακολούθησε δύο ή περισσότερες συναυλίες, μία μόνο συναυλία το 40%, ενώ όλες τις συναυλίες του Φεστιβάλ παρακολούθησε ποσοστό 14%.
Ειδικά για την φετινή χρονιά, το σύνολο των ερωτηθέντων (100%) δήλωσε πως προτίθεται να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΑΝΩ 2019, αλλά και πως σκοπεύει να παροτρύνει άτομα του περιβάλλοντος του να παραβρεθούν στο επόμενο Φεστιβάλ (100%).

Προγραμματίζουν τις διακοπές τους με βάση το φεστιβάλ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως το γεγονός ότι 4 στους 10 επισκέπτες του νησιού (43%), που συμμετείχαν στην έρευνα την εβδομάδα του Φεστιβάλ, δήλωσαν πως προγραμμάτισαν ημέρες διακοπών στη Σύρο με αφορμή το Φεστιβάλ ΑΝΩ 2018.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (83%) δεν αντιμετώπισε κάποια δυσκολία στο να παραβρεθεί στο Φεστιβάλ. Όμως ένα ποσοστό 15% δήλωσε πως αντιμετώπισε δυσκολίες πρόσβασης στο ναό. Ελάχιστοι (1%) ήταν εκείνοι που τους δυσκόλεψε τόσο η ακτοπλοϊκή σύνδεση, όσο και η εποχή διεξαγωγής του Φεστιβάλ (1%).
Την ίδια ώρα τις ημέρες των συναυλιών καταγράφηκε αύξηση της επισκεψιμότητας στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου η οποία κυμάνθηκε από 22 έως 45%.
Το 77% των ερωτηθέντων απάντησε ότι με αφορμή το Φεστιβάλ συνδύασε μια βόλτα στα σοκάκια, ενώ 6 στους 10 (60%) συνέχισαν με φαγητό ή ποτό σε κάποιο από τα μαγαζιά της Άνω Σύρου. Ποσοστό 36% αναζήτησε και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες στον μεσαιωνικό οικισμό, ενώ μόνο το 6% δεν συνδύασε το Φεστιβάλ με κάποια άλλη δραστηριότητα στην περιοχή.
Πάντως όπως τόνισε ο κ. Βεκρής, «παρά τον υψηλό βαθμό ικανοποίησης του κοινού, υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης τόσο στο καλλιτεχνικό σκέλος του Φεστιβάλ, όσο και στην οργάνωση του. Πρωταρχικής σημασίας κρίνονται οι ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος πρόσβασης ΑΜΕΑ & ηλικιωμένων, αλλά και για την εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού στο χώρο του ναού».
Επιπλέον, «καθοριστικής σημασίας για την προβολή του Φεστιβάλ στο εξωτερικό κρίνεται η παραγωγή ντοκιμαντέρ για την ιστορία και τη σημασία του εκκλησιαστικού οργάνου του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου για την Άνω Σύρο και η προώθηση της προβολής του σε σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ευρώπης και των Η.Π.Α.».

DSC 8938

«ΑΝΩ» 2019

Το φετινό Φεστιβάλ «ΑΝΩ» θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 25 Αυγούστου και θα περιλαμβάνει τρεις βασικές συναυλίες και δύο παράλληλες εκδηλώσεις «σημαντικού και ιδιαίτερου χαρακτήρα» όπως είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Χρήστος Παρασκευόπουλος.

Δευτέρα 19 Αυγούστου
Έργα για εκκλησιαστικό όργανο
Klauss Sonnleitner: εκκλησιαστικό όργανο

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019
Έργα για εκκλησιαστικό όργανο και όμποε
Alois Koch: εκκλησιαστικό όργανο
Δημήτρης Σιδέρης: όμποε

Κυριακή 25 Αυγούστου
Έργα για εκκλησιαστικό όργανο και άρπα
Ουρανία Γκάσιου: εκκλησιαστικό όργανο
Θεόδωρος Ματούλας: άρπα

DSC 8925

Παράλληλες εκδηλώσεις:

Τετάρτη 21 Αυγούστου
Αυτοσχεδιασμοί πάνω σε γνωστά θέματα κινηματογραφικής μουσικής
Damian Skowroński: εκκλησιαστικό όργανο

Παρασκευή 23 Αυγούστου
Ο βωβός κινηματογράφος και το κινηματογραφικό όργανο.Η συνεισφορά του εκκλησιαστικού οργάνου στο βωβό κινηματογράφο υπό τη μορφή του κινηματογραφικού οργάνου. Ένα όργανο – εξέλιξη του εκκλησιαστικού οργάνου όπου τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα ηχούσε σε όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες του εξωτερικού.
Δημήτρης Κεραμιδάκης: όργανο

Διαλέξεις

Οι διαλέξεις αποτελούν πλέον ένα αναπόσπαστο και αναμφίβολα, εξίσου ενδιαφέρον για το κοινό κομμάτι του. Την επιμέλεια των διαλέξεων που θα πραγματοποιηθούν πριν από τις συναυλίες αναλαμβάνει ο μουσικός παραγωγός και σύμβουλος προγράμματος του Φεστιβάλ ΑΝΩ, Νίκος Κανελλόπουλος.

Ξεναγήσεις

Τις ημέρες των συναυλιών θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στο εκκλησιαστικό όργανο του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου, ενώ «Οι μικροί ξεναγοί της Άνω Σύρου» θα προσφέρουν δωρεάν ξεναγήσεις στο μεσαιωνικό οικισμό του νησιού.
Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο.

Εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του έτους

Το Φεστιβάλ «ΑΝΩ» δεν περιορίζεται στον Αύγουστο αλλά προσφέρει τη δυνατότητα στο κοινό του νησιού να παρακολουθήσει συναυλίες ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου και εκτός θερινής περιόδου και να ακουστεί το εκκλησιαστικό όργανο όσο το δυνατόν περισσότερο. Τον Δεκέμβριο με την Χριστουγεννιάτικη συναυλία, τον Μάρτιο την συναυλία «ΑΝΩ Έαρ» και τον Ιούνιο το «ΑΝΩ ΠΡΟ», την προφεστιβαλική συναυλία μέσω της οποίας οι παρευρισκόμενοι παίρνουν μια πρώτη γεύση για το τι θα ακολουθήσει τον Αύγουστο που είναι και ο βασικός κορμός του Φεστιβάλ.

DSC 8912

Σπάνια συναυλία

Στο πλαίσιο αυτό το Σάββατο 29 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η προφεστιβαλική εκδήλωση «ΑΝΩ ΠΡΟ» δίνοντας μια πρώτη γεύση του πλούσιου προγράμματος του «Φεστιβάλ ΑΝΩ 2019».
Οι θεατές που βρέθηκαν στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο είχαν την μοναδική εμπειρία να ακούσουν σπάνιο υλικό από το «Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου», με συνθέσεις και έργα για σόλο εκκλησιαστικό όργανο, Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής συνθετών από τον 17ο έως τον 21ο αιώνα που δεν έχουν δισκογραφηθεί ποτέ, καθιστώντας έτσι την συναυλία συλλεκτική.
Εξαιρετικοί ήταν στην απόδοση των συνθέσεων η οργανίστα Χριστίνα Αντωνιάδου και ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης που εντυπωσίασαν και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.
Την συναυλία προλόγισε ο Νίκος Κανελλόπουλος, σύμβουλος προγράμματος του Φεστιβάλ.
Η εκδήλωση αποτύπωσε με τον καλύτερο τρόπο την διάθεση όλων των συντελεστών του Φεστιβάλ να προσφέρουν στους θεατές μια εμπειρία ζωής, μέσα από επιλογές ρεπερτορίου που ξεφεύγουν από την πεπατημένη και συστήνουν στο κοινό άγνωστα, αλλά μοναδικά μουσικά έργα.