Αλμπέρτο Φάις: «Όταν υπάρχει πνεύμα συνεννόησης, η περιοδεία είναι μια πολύ ευχάριστη εμπειρία» - Free Sunday
Αλμπέρτο Φάις: «Όταν υπάρχει πνεύμα συνεννόησης, η περιοδεία είναι μια πολύ ευχάριστη εμπειρία»

Αλμπέρτο Φάις: «Όταν υπάρχει πνεύμα συνεννόησης, η περιοδεία είναι μια πολύ ευχάριστη εμπειρία»

Η θρυλική «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου, αφού έκανε πρεμιέρα στο Κατράκειο, ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα. Ο Αλμπέρτο Φάις υποδύεται τον μεγαλύτερο γιο της Λωξάντρας, Επαμεινώντα, και μας εξηγεί…

Τι διαφορετικό έχει η «Λωξάντρα» του Χατζάκη;

Η δική μας «Λωξάντρα» παρουσιάζεται το 2019, σε μια εποχή που φαντάζει πολύ μακρινή από την εποχή που παρουσιάζει το έργο. Ως εκ τούτου, η πρόκληση ήταν να βρούμε μέσα μας αυτό που μας συνδέει με τα μέλη μιας κοινωνίας και ενός τρόπου ζωής που δεν υπάρχει πια. Υπάρχουν όμως κάποια όχι και τόσο φανερά νήματα που μας ενώνουν με τα συναισθήματα, τις συνήθειες, τις αγωνίες και τις επιθυμίες των ανθρώπων εκείνων. Άνθρωποι με τους οποίους μοιραζόμαστε την ίδια πολιτιστική ρίζα. Η παράστασή μας δείχνει στο σημερινό κοινό τη σημασία αξιών όπως η πίστη στην οικογένεια, η αποδοχή της διαφορετικότητας και η επιμονή στην αισιοδοξία και στη ζωή.

Γιατί εξακολουθεί να μας γοητεύει ο κόσμος της «Λωξάντρας»;

Γιατί μας δείχνει με έναν πολύ τρυφερό και αγαπησιάρικο τρόπο τα μικρά και τα μεγάλα γεγονότα της ζωής όλων μας. Γιατί τονώνει την εμπιστοσύνη μας στη ζωή και στον άνθρωπο ακόμη και όταν τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα θέλουμε. Και, τέλος, γιατί μας προσκαλεί να αντιληφθούμε την πραγματικότητα μέσα από τα μάτια μιας πληθωρικής γυναίκας που αγαπούσε δυνατά, αποδεχόταν τους άλλους όπως ήταν και ζούσε με αληθινό πάθος.

Είχατε διαβάσει το έργο πριν ανέβετε στη σκηνή; Ποια συναισθήματα σας δημιουργήθηκαν σε εκείνη την πρώτη ανάγνωση;

Ξαναδιάβασα το έργο όταν μου έγινε η πρόταση για τη συγκεκριμένη παράσταση και πριν πάρω τη θεατρική του μεταφορά. Χαίρομαι, διότι όταν έγινε η πρώτη παράσταση, διαπίστωσα στους θεατές τις ίδιες αντιδράσεις που είχα κι εγώ κατά την ανάγνωση του λογοτεχνικού έργου. Δηλαδή μια αυθόρμητη συγκίνηση, που προέρχεται από τον αυθεντικό λόγο της συγγραφέως. Την εναλλαγή ανάμεσα στο γέλιο και το κλάμα, καθώς ήρωες που μοιάζουν πολύ οικείοι παλεύουν να χαράξουν τον δρόμο τους στη ζωή.

Μιλήστε μας για τον δικό σας ρόλο…

Ο Επαμεινώντας, που ερμηνεύω, είναι ο μεγαλύτερος γιος της Λωξάντρας, θετός βέβαια, καθώς προέρχεται από τον πρώτο γάμο του Δημητρού. Ναυτικός στο επάγγελμα, είναι ένας χαρακτήρας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εξωστρεφής, γλεντζές και με αλήτικη καρδιά. Ζει τη ζωή χωρίς δεύτερη σκέψη και μέσα από αυτόν βλέπουμε και την μποέμικη πλευρά της Πόλης εκείνης της εποχής.

Στο επίκεντρο των διαλόγων της Μαρίας Ιορδανίδου βρίσκεται το φαγητό. Είναι το φαγητό πολιτισμός;

Το φαγητό είναι πράγματι μία από τις κύριες θεματικές του έργου. Το φαγητό ως πρώτη ύλη, ως διαδικασία παρασκευής, ως τελετουργία της οικογένειας, ως βασική παράμετρος οργάνωσης του νοικοκυριού και της ζωής στο σπίτι. Η Λωξάντρα και οι άνθρωποί της είναι σαν να μετράνε τον χρόνο με βάση την προετοιμασία του φαγητού και την τελετουργία του γεύματος. Όπως σε τόσους πολιτισμούς στην ανθρώπινη ιστορία, το οικογενειακό τραπέζι είναι η εστία και το φαγητό ο καλύτερος και πιο άμεσος τρόπος να δείξεις την αγάπη σου για τους ανθρώπους σου.

Η Λωξάντρα είναι ένας πολύ οικείος χαρακτήρας, ακόμα και στη γενιά της Μεταπολίτευσης. Όχι ως θεατρικός ρόλος απλώς, αλλά ως μια γυναίκα που κάθε ελληνική οικογένεια έχει, ακόμα κι αν δεν έχει καταγωγή από την Πόλη. Είναι ένα πρότυπο που χάνεται ή οι διδαχές και οι συνήθειές της, νομίζετε, έχουν μεταβιβαστεί και στη σύγχρονη Ελληνίδα;

Η Λωξάντρα συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά αυτού που γενικά αποκαλούμε «Ελληνίδα μάνα». Η μητέρα έχει, στην παράδοσή μας, τον κεντρικό ρόλο στην οικογένεια και η Λωξάντρα αποτελεί ένα τυπικό δείγμα. Το πρότυπο αυτό ήταν και παραμένει ισχυρό στην ελληνική κοινωνία. Παρά τις μεταλλάξεις που έχει υποστεί η κοινωνία μας και τις συνεχείς μεταβολές σε έναν κόσμο πολύ πιο σύνθετο, η Λωξάντρα παραμένει ανθεκτική στον χρόνο. Με την αγάπη και τη φροντίδα της δίνει στους ανθρώπους της τις βάσεις για να ανοίξουν τα φτερά τους και να πορευτούν στη ζωή. Παρ’ όλα αυτά, κάποιες φορές η πληθωρική και ισχυρή παρουσία της μπορεί και να εμποδίζει τα παιδιά να πατήσουν γερά μακριά από την οικογένεια. Αυτή η αντίφαση, νομίζω, θυμίζει κάτι σε όλους μας.

Ξεκινήσατε περιοδεία. Πώς είναι να αφήνεις πίσω την οικογένειά σου, έστω και για λίγο καιρό;

Κάθε μετακίνηση μακριά από το σπίτι λόγω δουλειάς είναι λογικό να προκαλεί κάποιες πρακτικές δυσκολίες. Με τον καιρό μαθαίνεις βέβαια να εντάσσεις και αυτόν τον παράγοντα στην οικογενειακή ζωή και να μειώνεις, όσο μπορείς, την αναστάτωση.

Και πώς είναι να συνυπάρχετε σε ένα τόσο κουραστικό πρόγραμμα με έναν τόσο μεγάλο θίασο;

Όταν υπάρχει πνεύμα συνεννόησης και καλό κλίμα, η περιοδεία είναι μια πολύ ευχάριστη εμπειρία στη ζωή του ηθοποιού. Ο θίασος της Λωξάντρας πέρασε ήδη μαζί έναν πολύ γεμάτο χειμώνα στο θέατρο Βεάκη και νομίζω ότι προμηνύεται ένα εξίσου δημιουργικό καλοκαίρι.