Πολιτιστικός Τουρισμός στην Ελλάδα, η σύγχρονη τάση στο ξενοδοχειακό management - Free Sunday
Πολιτιστικός Τουρισμός στην Ελλάδα, η σύγχρονη τάση στο ξενοδοχειακό management

Πολιτιστικός Τουρισμός στην Ελλάδα, η σύγχρονη τάση στο ξενοδοχειακό management

Από το καλοκαίρι του 2017 ξεκίνησαν επίσημα να διοργανώνονται δράσεις Πολιτιστικού Τουρισμού στα ελληνικά νησιά. Ακολουθώντας τις επιταγές του Global Sustainable Tourism Council – του παγκόσμιου συμβουλίου που προσδιορίζει τα κριτήρια αειφόρου Τουρισμού- οι καινοτόμοι επιχειρηματίες της χώρας, επενδύουν σε υψηλού επιπέδου πολιτιστικές δράσεις τις οποίες παρουσιάζουν στις εγκαταστάσεις των ξενοδοχείων τους.

Ο μοναδικός επίσημος φορέας διοργάνωσης τέτοιων δράσεων στην Ελλάδα είναι η πλατφόρμα RESTART CULTURAL TOURISM, που αναλαμβάνει για λογαριασμό των πολυτελών καταλυμάτων την παραγωγή πολιτιστικών θεαμάτων που εξειδικεύονται στη μεγιστοποίηση του Guest Experience – της εμπειρίας πελάτη- κατά τη διάρκεια της διαμονής του.

Εικαστικές εκθέσεις, μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές και χοροθέατρο βρίσκονται στην ατζέντα των θεαμάτων που διοργανώνει η RESTART και  παρουσιάζονται στους διεθνείς επισκέπτες της χώρας, αναβαθμίζοντας το Ελληνικό Τουριστικό Προϊόν.

Σαντορίνη, Μύκονος και Ρόδος, είναι τα πρώτα νησιά που οι επιχειρηματίες τους εντάχθηκαν  στην πλατφόρμα και ακολουθούν τη σύγχρονη τάση στο ξενοδοχειακό management. Βραβευμένα ξενοδοχεία όπως το Art Hotel στον Πύργο της Σαντορίνης που ανήκει στον όμιλο Aqua Vista Hotels, το Canaves Oia Epitome – το υπερπολυτελές δημιούργημα του ομίλου Canaves Oia, φορείς όπως το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας της οικογένειας Νομικού και το Santorini Arts Factory- το ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο του νησιού και φυσικά το εμβληματικό ξενοδοχείο Lindian Village της οικογένειας Σβυριάδη (όμιλος Electra) είναι μερικές από τις επιχειρήσεις που ανταποκρίθηκαν στην τάση δημιουργίας πολιτιστικής επίγνωσης (cultural awareness) για την εταιρική τους ταυτότητα.

Venus Gallery mykono

Στη Μύκονο, στο διαχρονικότερο ξενοδοχείο των Κυκλάδων, το Aphrodite Beach Resort στην παραλία του Καλαφάτη οι επιχειρηματίες Ειρένα Καλαμαρά και Αντώνης Τσουμάκης ξεκίνησαν φέτος τη συνεργασία με την Κέλλυ Αθανασιάδου- Managing Director της RESTART προκειμένου να αναβαθμίσουν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πελάτη τους. Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος που η πλατφόρμα σχεδίασε για το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, δημιουργήθηκε ένας εντυπωσιακός χώρος τέχνης, η Venus Gallery και ένα πρωτότυπο εστιατόριο, το Blue Fusion Art Restaurant.

H Venus, είναι μια γκαλερί ευρωπαϊκών προδιαγραφών που παρουσιάζει περιοδικές εικαστικές εκθέσεις υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της RESTART. Συνολικά για το καλοκαίρι του 2019 θα φιλοξενηθούν οι δουλειές 104 εικαστικών σε 4 ομαδικές εκθέσεις.

αθανασιαδου νικολακοπουλου τσουμάκης

Στα εγκαίνια μιας πολύ ενδιαφέρουσας πρωτοβουλίας, της έκθεσης με τίτλο «Σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου» όπου 31 σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί, δημιούργησαν έργα με αφορμή και έμπνευση στίχους από τα ποιήματα της πολυγραφότατης στιχουργού η Λίνα Νικολακοπούλου παραβρέθηκε και τίμησε έτσι τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο project που σκέφτηκε και δημιούργησε ο Δημήτρης Λαζάρου.

art restaurant BLUE κηπος γλυπτων

Ο «Κήπος των Γλυπτών» - μια έκθεση υπαίθριας γλυπτικής, εντυπωσιάζει με τα επιβλητικά γλυπτά του και φιλοδοξεί να τοποθετήσει το εστιατόριο του ξενοδοχείου Blue Fusion Art Restaurant στον εικαστικό χάρτη ως διεθνές σημείο συνάντησης γλυπτών. Το εστιατόριο Blue Fusion Art Restaurant προσφέρει ιδιαίτερα πιάτα και ευφάνταστα κοκτέιλ μέσα σε ένα περιβάλλον Τέχνης δημιουργώντας έτσι μια νέα γαστρονομική εμπειρία.

Παράλληλα έχει διοργανωθεί ένας διαγωνισμός με ψηφοφορία του κοινού για το αγαπημένο του γλυπτό. Στο τέλος της σαιζόν, τα τρία πιο δημοφιλή γλυπτά θα βραβευθούν από το Aphrodite Beach Resort με οικονομικά έπαθλα συνολικής αξίας 3.000 ευρώ. Επιπλέον ένα τυχερό άτομο από αυτούς που ψήφισαν καθ’ όλη τη διάρκεια της σαιζόν, θα κερδίσει ένα μικρογλυπτό!

Ειρένα Καλαμαρά Αντώνης Τσουμάκης επιχειρηματίες του Aphrodite Beach Resort Mykonos

Στην απόφαση τους να επενδύσουν στον Πολιτιστικό Τουρισμό αναφέρθηκαν η Ειρένα Καλαμαρά και ο Αντώνης Τσουμάκης. Η κ. Καλαμαρά μέλος μιας παραδοσιακής ξενοδοχειακής οικογένεια της Μυκόνου, καθώς ο πατέρας της δημιούργησε το πρώτο μεγάλο ξενοδοχείο των Κυκλάδων, ανέφερε ότι «στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον της Μυκόνου, όπου η παροχή υπηρεσιών στους επισκέπτες εξαντλείται σε τομείς που έχουν σχέση με τις υλικές απολαύσεις, εγώ και η οικογένειά μου ως πρωτοπόροι στον ξενοδοχειακό τουρισμό πάνω από μισό αιώνα, θεωρήσαμε ότι η στροφή στην ποιότητα ήταν αυτό που λείπει από το νησί. Συνεπείς στην ιστορικότητα του Aphrodite Beach Resort, θεωρήσαμε απαραίτητο να κάνουμε στροφή σε αυτό που διαχρονικά μας κάνει υπερήφανους. Τον ελληνικό πολιτισμό. Και ειδικότερα στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

«Έτσι, με την αρωγή της Restart προωθούμε τη δουλειά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δίνοντας παράλληλα στον επισκέπτη εκτός από υλικές απολαύσεις και τροφή για σκέψη.», κατέληξε η, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, κ. Καλαμαρά.

Ο Αντώνης Τσουμάκης ο οποίος ξεκίνησε ως μουσικός και αυτή τη στιγμή διοικεί μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα σε έναν από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς παγκοσμίως, αναφερόμενος στην αξιοποίηση πολιτιστικών θεαμάτων ως υπηρεσία ενός ξενοδοχείου τόνισε χαρακτηριστικά: «Σίγουρα το καλλιτεχνικό μου υπόβαθρο συνέβαλε σοβαρά στην επιχειρηματική απόφαση να διαφοροποιήσουμε τις υπηρεσίες μας μέσω μιας πλατφόρμας Πολιτιστικού Τουρισμού και να δημιουργήσουμε στο ξενοδοχείο μια δική μας γκαλερί και ένα ξεχωριστό εστιατόριο που ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα να απολαύσει ο πελάτης μας τις ιδιαίτερες γεύσεις μιας Fusion  κουζίνας σε ένα περιβάλλον μιας υπαίθριας έκθεσης  γλυπτικής.  Το πρότζεκτ έγινε εύκολα μέσα από την επιλογή του αξιόπιστου συνεργάτη που ανέλαβε όλες τις λεπτομέρειες παραγωγής αξιοποιώντας τους χώρους του ξενοδοχείου που επιλέξαμε για τη συγκεκριμένη δράση. Η επιτυχία από τον πρώτο κιόλας μήνα, μας δικαιώνει, αφού οι πελάτες μας δείχνουν ικανοποιημένοι που τους παρουσιάζουμε ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης διακοπών που συνδυάζει καλή παροχή υπηρεσιών και σύγχρονης ελληνικής κουλτούρας.»

Κέλλυ Αθανασιάδου pic 3 credits Δημήτρης Αραμπατζάκης

Aπό την πλευρά της η Κέλλυ Αθανασιάδου μας εξήγησε τα οφέλη του Πολιτιστικού Τουρισμού μέσω της πλατφόρμας Πολιτιστικού Τουρισμού RESTART σημειώνοντας ότι φέτος είναι η τρίτη σαιζόν και αναφερόμενη στην αποδοχή των δράσεων από τους τουρίστες τόνισε ότι «οι διεθνείς επισκέπτες που επιλέγουν τα πολυτελή ξενοδοχεία με τα οποία συνεργαζόμαστε μένουν ευχαριστημένοι για την «ιδιαίτερη υπηρεσία» που τους παρέχεται μέσα στο κατάλυμα. Αισθάνονται πως η επιχείρηση έχει φροντίσει για αυτούς με έναν τρόπο εκλεπτυσμένο που ενισχύει τη διανόηση τους. Εκτιμούν τη δυνατότητα που τους δίνεται να έρχονται σε επαφή με το σύγχρονο πολιτιστικό δυναμικό της χώρας που επέλεξαν για τις διακοπές τους. Αυτό το εκφράζουν με καλές κριτικές στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες κρατήσεων καθώς και στα social media. Η RESTART παραμένει η μοναδική δράση στην ελληνική τουριστική αγορά που εξειδικεύεται στον πολιτιστικό τουρισμό, γεγονός που μας δημιουργεί ευθύνη για το επίπεδο των δράσεων που διοργανώνουμε και την εικόνα της χώρας που προβάλλουμε».