Ιωάννα Μυλωνά, Μαρία Ροβάκη, Κατερίνα Ελοσίτου: Στον κόσμο της Έμιλυ Ντίκινσον - Free Sunday
Ιωάννα Μυλωνά, Μαρία Ροβάκη, Κατερίνα Ελοσίτου: Στον κόσμο της Έμιλυ Ντίκινσον

Ιωάννα Μυλωνά, Μαρία Ροβάκη, Κατερίνα Ελοσίτου: Στον κόσμο της Έμιλυ Ντίκινσον

Μια παράσταση -διαδρομή στην ποίηση, στη μουσική, στο όνειρο, στη ζωή και στο θάνατο είναι η παράσταση, «Το Τελευταίο Όνειρο της 'Εμιλυ Ντίκινσον» που ανεβαίνει από τις 20 Νοεμβρίου στο Θέατρο 104. Η παράσταση είναι βασισμένη στο ομώνυμο έργο του βραβευμένου συγγραφέα Σταμάτη Πολενάκη.

Ο Δημοσθένης Φίλιππας, καθοδηγεί σκηνοθετικά την Ιωάννα Μυλωνά και τη Μαρία Ροβάκη στον μαγικό κόσμο του συγγραφέα, ενώ η Κατερίνα Ελοσίτου παίζει ζωντανά στη σκηνή, την πρωτότυπη μουσική σύνθεση που δημιούργησε, ειδικά για την παράσταση.

Οι τρεις κυρίες που θα βρίσκονται στη σκηνή, μίλησαν στο Freesunday.gr.

4

Το έργο του Σταμάτη Πολενάκη «Το τελευταίο όνειρο της Έμιλυ Ντίκινσον» ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή. Αυτό σας κάνει να αισθάνεστε μια μεγαλύτερη ευθύνη;

Mαρία Ροβάκη: Αναμφίβολα αισθάνομαι ευθύνη! Αλλά και τεράστια χαρά και ανυπομονησία να αποκτήσει σάρκα και οστά η υπέροχη ηρωίδα του Σταμάτη Πολενάκη. Με εμπνέει και με συγκινεί βαθιά!

Ιωάννα Μυλωνά: Το έργο αυτό έχει παρουσιαστεί σε μορφή αναλογίου με την Κ. Καραμπέτη (2007) και από την Ελληνοαμερικανική Ένωση (2012). Είναι λοιπόν η πρώτη φορά που παρουσιάζεται σα θεατρική παράσταση. Η ευθύνη μας είναι πολύ μεγάλη γιατί θέλουμε να αναδείξουμε με τον πιο εύστοχο τρόπο αυτό το τόσο βαθιά ανθρώπινο και τραγικό κείμενο.

Κατερίνα Ελοσίτου: Μετά τη γνωριμία μας με τον Σ. Πολενάκη, έναν πραγματικά εξαιρετικό άνθρωπο, ο οποίος αγκάλιασε από τη πρώτη στιγμή αυτό το νέο μας εγχείρημα, η ευθύνη έδωσε αβίαστα τη θέση της στην εξερεύνηση και την ανυπομονησία για το ξεκίνημα του νέου ταξιδιού μας στο κόσμο της Έμιλυ Ντίκινσον.

Τι δεν γνωρίζατε για την Ντίκινσον, το μάθατε τώρα με την ενασχόλησή σας με την παράσταση και σας εντυπωσίασε;

Μαρία: «Η ψυχή θα πρέπει να είναι πάντα μισάνοιχτη, έτοιμη να καλωσορίσει την εκστατική εμπειρία», γνωμικό της Ντίκινσον που με έχει αγγίξει βαθιά, τόσο για την τέχνη μου όσο και για τη ζωή μου. Έζησε τόσο αθόρυβα και απομονωμένα και έγινε διάσημη δίχως να εκδώσει ούτε ένα βιβλίο όσο ζούσε. Τις απόψεις της, τις έκανε τρόπο ζωής, αυτό δεν είναι αφοπλιστικά αληθινό και επαναστατικό για την εποχή της;

Ιωάννα: Η Ντίκινσον ήταν μια αποκάλυψη για εμένα. Αγνοούσα το βάθος τόσο της ποίησής της, όσο και της ζωής της. Με γοητεύει η έμφυτη ανυπακοή της στους κανόνες που όμως είναι βαθιά ριζωμένοι μέσα της, η ερωτική ορμή της που έμενε ανικανοποίητη, η αγάπη της για τη φύση και τη ζωή και η επιλογή του εγκλεισμού. Μα πάνω από όλα με συγκινεί η τόλμη της να αναμετρηθεί με τον εαυτό της και με τα πιο βαθιά υπαρξιακά ζητήματα της ζωής.

Κατερίνα: Οι αντιφάσεις της, η αισιοδοξία με τη ματαίωση συμβαδίζουν σε μία μαγική διαδρομή.

Στη σκηνή μοιράζεστε τον ρόλο της ποιήτριας. Είστε η μια συνέχεια της άλλης; Πώς λειτουργείτε;

Μαρία: Mε την αγαπημένη μου Ιωάννα, τη φίλη και συνοδοιπόρο.. είμαστε μεν το ίδιο πρόσωπο, με διαφορετικές όμως πτυχές, ποιότητες και στιγμές. Θέλουμε να φωτίσουμε τις αντιθέσεις της ηρωίδας. Αυτό αποτελεί και την μεγάλη πρόκληση για μας.

Ιωάννα: Εγώ και η Μαρία υποδυόμαστε το ίδιο πρόσωπο. Διαφορετικές εκφάνσεις του ίδιου χαρακτήρα. Είμαι πολύ χαρούμενη και τυχερή που τολμώ κάτι τέτοιο μαζί της. Έχουμε μια βαθιά σύνδεση και αγάπη και νομίζω πως αυτό θα βοηθήσει το εγχείρημά μας, γιατί δεν είναι κάτι που πρέπει να κατακτήσουμε, αλλά ξεκινάμε από κει.

emily 8

Έχετε συνθέσει πρωτότυπη μουσική για την παράσταση. Τι περιμένουμε ν' ακούσουμε;

Κατερίνα: Ο λόγος που αποφάσισα να παίξω ζωντανά στη σκηνή τη μουσική που έγραψα είναι αυτός ακριβώς που απαντά στο ερώτημα. Η δράση, τα εναλλασσόμενα συναισθήματα, οι διάλογοι κ γενικότερα ότι συμβαίνει στη σκηνή θα έρχονται να επιδρούν πάνω στο πυρήνα της σύνθεσης ,να δημιουργούν έναν αυτοσχεδιασμό πάνω στα μουσικά θέματα κατά τη διάρκεια της παράστασης με στόχο να δώσω τη μεγαλύτερη δυνατή εμβάθυνση στο σπουδαίο λόγο της Ντίκινσον..

Οι τρεις σας είστε, η ομάδα «Δοκιμή». Πόσο δύσκολη είναι η επιβίωση μιας ομάδας σήμερα;

Μαρία: Εκτός από τις τρεις μας, μέλος της ομάδας είναι και ο Δημοσθένης Φίλιππας (ηθοποιός και σκηνοθέτης της ομάδας). Αισθάνομαι πολύ τυχερή που μπορώ να συν-δημιουργήσω με τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες! Αντλώ δύναμη από αυτή τη συνύπαρξη, και αισθάνομαι περισσότερο ευγνωμοσύνη, παρά δυσκολία!

Ιωάννα: Εμείς οι τέσσερις έχουμε κοινή παιδεία και αντίληψη για τη δημιουργική διαδικασία, αυτό ήταν που μας ένωσε και που μας κάνει να συνεχίζουμε να πορευόμαστε μαζί, παρά τις δυσκολίες. Η επιβίωση μιας ομάδας σήμερα απαιτεί προσωπική δουλειά, πείσμα, αγάπη, δύναμη και σίγουρα δόση τρέλας.

Κατερίνα: Κάθε εγχείρημα σε αυτό το χώρο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι δύσκολο, όχι όμως ανέφικτο, αρκεί η ομάδα να είναι συσπειρωμένη και με κοινά οράματα.

Ποιος είναι ο καλλιτεχνικός σας στόχος;

Μαρία: Να συναντιόμαστε με κείμενα και με ανθρώπους που μας αφορούν.

Ιωάννα: Να μπορούμε να εκφραζόμαστε μέσα από κείμενα και να απολαμβάνουμε τη διαδρομή.

Κατερίνα: Ο καλλιτεχνικός μας στόχος είναι πάνω απ΄όλα να αναμετρηθούμε με τις ιδέες και τα οραματά μας ψάχνοντας πάντα ότι είναι πιο κοντά στις προσδοκίες και στα θέλω μας.

Επόμενα επαγγελματικά σχέδια;

Μαρία: Αυτή τη χρονική στιγμή, έχουμε χαθεί στα βάθη, τα μήκη και τα πλάτη του Πολενάκη... Ένα είναι σίγουρο... ότι θα συνεχίσουμε την κοινή μας πορεία!!

Ιωάννα: Έχουμε φυσικά σχέδια, γιατί θέλουμε να συνεχίσουμε να συνυπάρχουμε καλλιτεχνικά, αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε αφοσιωμένοι στη Ντίκινσον και στο έργο στου Σταμάτη Πολενάκη.

Κατερίνα: Τα επόμενα επαγγελματικά σχέδια ,πάντα στον ίδιο καμβά, θα μας βρουν και πάλι στη σκηνή με τον ίδιο ακριβώς στόχο. Την προτροπή σε νέα ανοίγματα και προτάσεις και για μένα ως μουσικό σε αυτό το πανέμορφο πάντρεμα της μουσικής με το θεατρικό λόγο.

GOU3673 4

Πρεμιέρα 20 Νοεμβρίου και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00.
Από 20 Νοεμβρίου μέχρι 23 Ιανουαρίου.
Εισιτήρια: Ολόκληρο: 12€ / Μειωμένο: 8€ / Ατέλειες: 5€
Ηλεκτρονική προπώληση: Viva.gr
Διάρκεια: 70 λεπτά
Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι (Μετρό Κεραμεικός)