Το bullying και η αξία της αγάπης στο «Μήλο της Χιονάτης» - Free Sunday
Το bullying και η αξία της αγάπης στο «Μήλο της Χιονάτης»

Το bullying και η αξία της αγάπης στο «Μήλο της Χιονάτης»

Η Ομάδα θεάτρου La Strada, παρουσιάζει από σήμερα Κυριακή 3 Νοεμβρίου την παράσταση της Βίκυς Θαλασσινού «Το Μήλο της Χιονάτης».

Μια παράσταση για τα αρνητικά συναισθήματα , το bullying, αλλά και την αξία της αγάπης με αφορμή το γνωστό παραμύθι, γραμμένο σε δεκαπεντασύλλαβο, δοσμένο με χιούμορ και γρήγορες εναλλαγές.

Η Δώρα Θωμοπούλου που πρωταγωνιστεί και μοιράζεται την σκηνοθεσία με την Βίκυ Θαλασσινού, μίλησε στο freesunday.gr.

DSC 2934

Αρχικά θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για την παράσταση

Η παράστασή μας λέγεται «Το Μήλο της Χιονάτης». Το κείμενο υπογράφει η Βίκυ Θαλασσινού και οι δυο μας μαζί, τη σκηνοθεσία. Το γνωστό μας Μήλο λοιπόν από το παραμύθι της χιονάτης με τους εφτά νάνους, γλιστράει και φεύγει, αυτονομείται, για να ταξιδέψει στο χρόνο, το μύθο και την ιστορία και να φτάσει ως εμάς σήμερα, αφού προκαλέσει σε όποιον το δαγκώσει το μίσος, τη ζήλεια και πλήθος άλλων δεινών που μπορεί να φέρει ένα μήλο μαγεμένο. Η παράσταση είναι διαδραστική με ζωντανή παραδοσιακή μουσική.

Ποιον ρόλο υποδύεστε;

Η παράσταση στηρίζεται στην τεχνική της αφήγησης. Όλοι οι ηθοποιοί (Βίκυ Θαλασσινού, Λήδα Γρηγοριάδου, Δώρα Θωμοπούλου) μπαίνουν και βγαίνουν από τους διάφορους ρόλους, κρατώντας παράλληλα και το ρόλο του αφηγητή –παραμυθά κατά τη διάρκεια της σπονδυλωτής αυτής ιστορίας. Υποδύομαι τη μητριά της χιονάτης στην αρχή της ιστορίας, στην πορεία όταν μεταφερόμαστε στον Όλυμπο κρατώ το ρόλο της θεάς Αθηνάς, στην ιστορία με τον πόλεμο είμαι ένας πολίτης που επιθυμεί την ειρήνη και στη σημερινή εποχή, στην ελληνική επαρχία, μία αγρότισσα σε ένα σπίτι με κήπο και κότες.

Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε μέσα από το συγκεκριμένο έργο;

Με αφορμή το γνωστό σε όλους μας παραμύθι, θέλαμε να κάνουμε μία αναφορά στα αρνητικά συναισθήματα, το bullying, το ρατσισμό αλλά και την αξία της αγάπης, της φιλίας και της καλοσύνης. Μέσα στην ιστορία μας όλα είναι δοσμένα με χιούμορ , ανάλαφρη διάθεση και γρήγορες εναλλαγές.

Πόσο απαιτητικό είναι τελικά το παιδικό θέατρο;

Το παιδικό κοινό δε διαφέρει από το υπόλοιπο κοινό. Όλοι μας χρειαζόμαστε ειλικρίνεια και τιμιότητα σε αυτό που προσφέρουμε και σε αυτό που λαμβάνουμε. Αντιμετωπίζουμε τις παραστάσεις για παιδιά όπως και αυτές των ενηλίκων με σοβαρότητα , αλήθεια, χωρίς ίχνος διδακτισμού. Η αυστηρότητα των μικρών μας φίλων, μας βοηθά και εμάς να γινόμαστε καλύτεροι και να προχωράμε στη δουλειά μας.

DSC 2847
Είστε ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας la strada. Θα μπορούσατε να μας συστήσετε την ομάδα;

Με την ηθοποιό και συγγραφέα Βίκυ θαλασσινού δημιουργήσαμε το 2009 την ομάδα θεάτρου la strada με στόχο την εξερεύνηση θεατρικών κωδίκων που έχουν να κάνουν κυρίως με τη διάδραση και το αφηγηματικό θέατρο. Παρουσιάζουμε παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες σε κάθε χώρο που μπορεί να τις υποστηρίξει. Δουλεύουμε κάθε χρόνο με ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, θεατρολόγους, εικαστικούς, οι οποίοι είναι και σταθεροί μας συνεργάτες.

Το θέατρο για παιδιά βλέπουμε χρόνο με το χρόνο να παίρνει τα πάνω του. Πού οφείλεται αυτό; Το λέω γιατί κάποτε και οι συνάδελφοι σας το «σνόμπαραν».

Το θέατρο για παιδιά γνωρίζει άνθιση, το θέμα όμως είναι να γίνεται με σωστό τρόπο και με αίσθημα ευθύνης. Πολλοί συνάδελφοι το σνομπάρουν όπως λέτε. Κακώς. Για μας το παιδικό κοινό δε διαφέρει από αυτό των ενηλίκων γιατί το θέατρο είναι «Ένα».

Κλείνοντας, ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Εκτός από την παράσταση στο θέατρο Βαφείο και τις υπόλοιπες παραστάσεις της ομάδας στις αίθουσες των σχολείων, θα παρουσιάσουμε σε παραγωγή της ομάδας la strada, τον ΠΕΛΕΚΑΝΟ του Στρίμπεργκ , σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Φοινίτση στο θέατρο Μπιπ την άνοιξη του 2020. Φέτος επίσης έχω τη χαρά να συμμετέχω σε μια site-specific παράσταση που παρουσιάζεται σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ της Πένυς Φυλακτάκη, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Παπαδόπουλου. Πρώτος μας σταθμός το Μερόπειον Ίδρυμα.

DSC 2797

Παίζουν: Λήδα Γρηγοριάδου, Βίκυ Θαλασσινού, Δώρα Θωμοπούλου
Πρεμιέρα: Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 και κάθε Κυριακή μέχρι την Κυριακή των Βαΐων στη μία το μεσημέρι.
Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής: Αγίου Όρους 16 & Κων/πόλεως 115
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-3425637
Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 15 λεπτά
Γενική είσοδος-Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ
Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία με ομαδικό εισιτήριο.
Η ομάδα la strada είναι στη διάθεση σας για κρατήσεις ημερομηνιών.