Γιασεμί Κηλαηδόνη: «Τα ομορφότερα πράγματα στη ζωή τα νιώθουμε» - Free Sunday
Γιασεμί Κηλαηδόνη: «Τα ομορφότερα πράγματα στη ζωή τα νιώθουμε»

Γιασεμί Κηλαηδόνη: «Τα ομορφότερα πράγματα στη ζωή τα νιώθουμε»

Το θέατρο Μεταξουργείο συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας. Δύο δεκαετίες κατά τις οποίες ανέβηκαν περισσότερες από 30 προσεκτικά επιλεγμένες παραστάσεις που παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές. Η Άννα Βαγενά, πιστή στο όραμά της αλλά και στο όραμα του Λουκιανού Κηλαηδόνη για τη δημιουργία ενός χώρου έκφρασης και επικοινωνίας, γιορτάζει αυτή την επέτειο παρουσιάζοντας, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, το εμβληματικό έργο «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» του Ουίλιαμ Γκίμπσον. Η μετάφραση είναι του Μάριου Πλωρίτη, η δραματουργική επεξεργασία του Βασίλη Κατσικονούρη και η σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη. Η πρωταγωνίστρια, Γιασεμί Κηλαηδόνη, μας εξηγεί.

Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με το θέατρο; Τι θυμάστε από αυτήν;

Γεννήθηκα στη Λάρισα το 1977. Την εποχή εκείνη η μητέρα μου, η Άννα Βαγενά, ήταν ιδρυτικό στέλεχος του Θεσσαλικού Θεάτρου. Έτσι, λοιπόν, τα πρώτα μου χρόνια τα έζησα κυριολεκτικά μέσα στο θέατρο. Έχω πολλές μνήμες από πρόβες, καμαρίνια, περιοδείες και φυσικά παραστάσεις, που προφανώς έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου και στην επιλογή μου να ασχοληθώ με την υποκριτική.

Τι σας άγγιξε περισσότερο στο έργο όπου πρωταγωνιστείτε και συγκεκριμένα στον τόσο απαιτητικό ρόλο της Άννυ Σάλιβαν;

Η επιμονή, το πείσμα και η θέληση που δείχνει στην πορεία του έργου η Άννυ Σάλιβαν είναι συγκινητικά και σπάνια στις μέρες μας. Με γοήτευσε επίσης το γεγονός ότι ήταν υπαρκτό πρόσωπο, μια γυναίκα/ηρωίδα-πρότυπο, που πάλεψε ενάντια στις ίδιες της τις αδυναμίες (υπήρξε κι εκείνη τυφλή) και άφησε πίσω της μια τόσο σπουδαία διάδοχο, τη μαθήτριά της Έλεν Κέλερ.

Πόσο επίκαιρο είναι το έργο στην κοινωνία του σήμερα;

Εξαιρετικά επίκαιρο, γιατί μιλάει ακριβώς για την ικανότητα του ανθρώπου να γίνει ο ίδιος δημιουργός θαυμάτων. Μικρών ή μεγάλων. Αποτέλεσμα του προσωπικού αγώνα του καθενός μας και της πίστης μας σε κάτι καλύτερο, όσο δύσκολο και ουτοπικό κι αν φαντάζει αυτό.

Πιστεύετε ότι στη χώρα μας οι άνθρωποι με ιδιαιτερότητες αντιμετωπίζονται όπως πρέπει από το κράτος και τους συνανθρώπους τους;

Πιστεύω πως η κοινωνία μας παραμένει συντηρητική και ως προς αυτό το θέμα. Δεν αντιμετωπίζει ισότιμα τους ανθρώπους με ιδιαιτερότητες ή αναπηρίες. Η ευθύνη, όμως, δεν είναι μόνο του κράτους, είναι πρωτίστως θέμα εκπαίδευσης και καλλιέργειας, ώστε οι επόμενες γενιές να εντάξουν ισάξια στο κοινωνικό σύνολο τα άτομα με ιδιαιτερότητες.

Πώς είναι να μοιράζεστε τη σκηνή με δύο μικρά κορίτσια;

Είναι η πρώτη φορά που το αντιμετωπίζω ως ηθοποιός και το βρίσκω τρομερά ενδιαφέρον. Τα παιδιά έχουν μια καθαρότητα και μια αθωότητα απέναντι στα πράγματα και αυτό το κουβαλούν και επί σκηνής. Νομίζω πως αν κανείς παρακολουθεί την εξέλιξή τους και αλληλεπιδρά στις πρόβες, έχει τεράστιο κέρδος.

Τι μηνύματα θέλετε να περάσετε στους θεατές μέσα από τη συγκεκριμένη παράσταση;

Το γεγονός πως η ανθρώπινη θέληση είναι ανίκητη. Επίσης, τη σπουδαιότητα του ρόλου του δασκάλου και της ουσιαστικής εκπαίδευσης ενός παιδιού, που οφείλει να σέβεται και να εξελίσσει την προσωπικότητά του χωρίς να φυλακίζει το πνεύμα του.

Εσάς τι σας «δίδαξε» η Άννυ Σάλιβαν;

Ότι τα ομορφότερα πράγματα στη ζωή ούτε τα βλέπουμε ούτε τα ακούμε. Τα νιώθουμε.

INFO

Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν

του Ουίλιαμ Γκίμπσον

Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης

Δραματουργική επεξεργασία: Βασίλης Κατσικονούρης

Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη

Παίζουν: Γιασεμί Κηλαηδόνη, Αλέξανδρος Σωτηρίου, Λίνα Φούντογλου, Σταμάτης Μπάκνης και οι μικρές Ιωάννα Αλεξανδρή και Κατερίνα Κανάκη

Θέατρο Μεταξουργείο

Ακαδήμου 14

Tηλ.: 210 5234382

Έναρξη παραστάσεων: Σάββατο 2 Νοεμβρίου

Φωτό: Χριστίνα Δενδρινού