Είδαμε την παράσταση “ Ο Βουρκόλακας”, στο μόλις τριών ετών θέατρο «Εργοτάξιον» - Free Sunday
Είδαμε την παράσταση “ Ο Βουρκόλακας”, στο μόλις τριών ετών θέατρο «Εργοτάξιον»

Είδαμε την παράσταση “ Ο Βουρκόλακας”, στο μόλις τριών ετών θέατρο «Εργοτάξιον»

Μια παράσταση βασισμένη στο δημοτικό τραγούδι «Του Νεκρού Αδελφού», το πρώτο και μόνο θεατρικό έργο που συνέγραψε ο Λέσβιος  Αργύρης Εφταλιώτης, υπέρμαχος και πρωτοπόρος του Δημοτικισμού, που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο θέατρο το 2015,  για δεύτερη φορά στο συγκεκριμένο θέατρο,  υπό την σκηνοθεσία και την ερμηνεία της ομάδας «ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ» … παρακολουθήσαμε.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ

Ο Βουρκόλακας.

Μια λέξη που βαστά στα γράμματα της τη δύναμη του μύθου.

Μία παραλογή με χαρακτήρα αφηγηματικό, που έφτασε σε εμάς  μέσω του μοναδικού θεατρικού έργου που έγραψε ποτέ, στα 1900,  ο εκ της Λέσβου Αργύρης Εφταλιώτης,  παρουσιάζοντας μας μία εκδοχή σύγχρονη του δημοτικού τραγουδιού  «Του Νεκρού Αδελφού».

Η χήρα Δέσπω με τους εννιά της γιους και με τη μία της κόρη την Αρετή.  Ο μεγαλύτερος γιος ο Κωνσταντής, που αρνείται να την δώσει  σε έναν δίχως περιουσία νέο του χωριού που την αγαπά.

Σε αντιπαράθεση με όλους τους άλλους αδελφούς και τη μητέρα,  την δίνει σε έναν πλούσιο έμπορο από τη Βαβυλώνα,  ο οποίος την παίρνει μαζί του.  Μαζί και την ψυχή της μάνας.  Στη μάνα του, για να την καθησυχάσει ο Κωνσταντής για αυτή του την απόφαση, δίνει την υπόσχεση πως αν κάποιο κακό συμβεί στην οικογένεια,  αυτός νεκρός ή ζωντανός θα πάει να της την φέρει.  Μα όλα τα παιδιά, μαζί και ο Κωνσταντής κάποτε πεθαίνουν από τύφο  και η μάνα ψυχορραγεί.  Τότε ο Κωνσταντής, καλείται να εκπληρώσει την υπόσχεσή του.

Ένας μύθος για τις ιδέες και τις προκαταλήψεις της ελληνικής υπαίθρου.

Της εποχής εκείνης, που σκιαγραφεί όχι μόνο την οικογένεια ως θεσμό,

μα και όλους τους τύπους, τις ευαισθησίες, τις αντιδράσεις, τον φόβο, την κατάρα,

το όνειρο, την απόφαση, την κρίση, την υπόσχεση… την εκπλήρωση.

Η ομάδα «ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ» που αποτελείται από δύο ηθοποιούς,  τον Σπύρο Αναστασίνη και τον Ανδρέα Ψύλλια,  με τη μουσική επί σκηνής παρουσία της Ελένης Αληφραγκή, η οποία συνέθεσε τη μουσική για την παράσταση, ερμήνευσε το τραγούδι του γάμου, καθώς και τους στίχους του δικού της τραγουδιού , τα πήγαν πολύ καλά.

Οι δύο ηθοποιοί στο εγχείρημά τους αυτό, ερμήνευσαν ένα μεγάλο αριθμό ρόλων, τόσο ανδρικών όσο και γυναικείων.

Οι εναλλαγές είναι πολλές και ταχύτητα της δράσης μεγάλη,  ενώ οι ηθοποιοί, έχοντας μελετήσει και προετοιμαστεί σωστά ήταν αλάνθαστοι, γεμάτοι πάθος και κέφι, καταφέρνοντας να μας κρατήσουν ζωντανούς και προσηλωμένους και τα 60 λεπτά που βαστά η παράσταση.

Από την δική της πλευρά η Ελένη Αληφραγκή,  βοήθησε σημαντικά με την πρωτότυπη μουσική της ώστε να δέσουν οι σκηνές μεταξύ τους και να παίρνουν μία ανάσα ηθοποιοί ,κάθε που γέμιζε τη σκηνή με το τραγούδι της.

Η μόνη ένσταση είναι η προσθήκη για να ελαφρώσει  από τη βαρύτητα του θέματος

η παράσταση, των δύο γηραιών γυναικών, που αγγίζουν το όριο της καρικατούρας και ελαφρώς αποδυνάμωσαν τη δυναμική της .

Κατά τα άλλα ισορροπώντας σκηνοθετικά ανάμεσα ση φαντασία,  τον μύθο και το δράμα, με τρόπο ευγενικό, η ομάδα και από σκηνοθετική άποψη πέτυχε να μας κάνει να περάσουμε όμορφα, καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

«Ο Βουρκόλακας»
Δράμα σε τρεις πράξεις
Συγγραφέας: Αργύρης Εφταλιώτης
Διασκευή-Σκηνοθεσία: ΑΥΤΗ και ΑΥΤΟΙ
Παίζουν Ελένη Αληφραγκή (μουσικός επί σκηνής), Σπύρος Αναστασίνης,
Αντρέας Ψύλλιας
Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής:  Ελένη Αληφραγκή
Φωτισμοί: Γιάννης Καραλιάς
Τεχνοχώρος Εργοτάξιον
Διογένους 1 Αγ. Δημήτριος
(Μετρό Σταθμός Δάφνη)
Παραστάσεις: Πέμπτη 9.15 μμ, μέχρι τις 4 Απριλίου. Εισιτήρια 5 και 10 ευρώ.