Μια συζήτηση για τη δημοκρατία με αφορμή το “Lebensraum” - Free Sunday
Μια συζήτηση για τη δημοκρατία με αφορμή το “Lebensraum”

Μια συζήτηση για τη δημοκρατία με αφορμή το “Lebensraum”

Lebensraum σημαίνει στα γερμανικά «ζωτικός χώρος» και αποτέλεσε τη βασική ιδεολογική αρχή της ναζιστικής Γερμανίας, όσον αφορά την επεκτατική της πολιτική, με πρώτο θύμα την Τσεχοσλοβακία το 1938.

“Lebensraum (Ζωτικός Χώρος)” είναι και ο τίτλος του πολυσυζητημένου έργου του Θανάση Τριαρίδη, που έχοντας ήδη διανύσει μία πολύ πετυχημένη πορεία, παρουσιάζεται φέτος για τρίτη χρονιά, αυτή τη φορά στο νεοσύστατο θέατρο ΊΣΟΝ, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Πηγή Δημητρακοπούλου και τους κεντρικούς ήρωες του έργου υποδύονται ο Πάνος Ζουρνατζίδης και ο Σήφης Πολυζωίδης.

Πρόκειται για ένα έργο-πείραμα που καταργεί τα όρια ανάμεσα στην κωμωδία και το θρίλερ, στην αλήθεια και το ψέμα, στους ηθοποιούς και το κοινό, στην αθωότητα και την ενοχή. Το έργο έχει ως αφετηρία την ναζιστική επεκτατική θεωρία του Ζωτικού Χώρου (Lebensraum) και την μεταγράφει εφιαλτικά στο σήμερα.

Δύο άντρες συναντιούνται στη σκηνή ενός θεάτρου. Ο ένας είναι ο Χειριστής του Πειράματος, ο άλλος προσφέρεται να γίνει πειραματόζωο έναντι αμοιβής. Όλα μοιάζουν σχεδόν αστεία,  ώσπου κάποια στιγμή τα πράγματα «στραβώνουν» και το Πειραματόζωο έρχεται αντιμέτωπο με την ηθική του.  Πόση διαπραγμάτευση του είναι επιτρεπτή;  Και πόσο μπορούν οι θεατές να παραμείνουν «θεατές»;

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, αμέσως μετά την παράσταση και πάντα με αφορμή  τα ερωτήματα που θέτει το ίδιο το έργο, θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Χειραγώγηση και Δημοκρατία: Ο μηχανισμός του ερωτηματολογίου και η ευθύνη του πολίτη».

Θα μιλήσουν ο - δύο φορές βραβευμένος με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας -  συγγραφέας Μάνος Κοντολέων, ο Χαρίλαος Τουρβάς και ο ίδιος ο συγγραφέας του έργου, Θανάσης Τριαρίδης.

Το θέατρο ΊΣΟΝ βρίσκεται στον αριθμό 33 της οδού Μελενίκου στον Βοτανικό και αποτελεί έναν νέο χώρο καλλιτεχνικής έκφρασης ανάπηρων και μη ανάπηρων καλλιτεχνών, που παράλληλα φιλοξενεί παραστάσεις, σεμινάρια και λοιπές εκδηλώσεις.